Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. augusztus 2. 13:32 Tech

Vízre bocsátották a világ legnagyobb elektromos teherhajóját

Július végén vízre bocsátották a N997 néven hivatkozott teherhajót Kínában, amely 700 egységkonténeres kapacitásával jelenleg a legnagyobbnak számít az egyelőre nem túl népes elektromos hajtású mezőnyben.

Ahogy egy szaklap írja, a hajó építése tavaly decemberben kezdődött a Sanghajtól nem messze lévő Jangcsouban, az építtető Cosco – a világ egyik legnagyobb teherhajózási vállalata – elsősorban a Jangcén fogja használni gyűjtőszállítmányozásra, azaz a folyó mentén lévő üzemekből szedi majd össze az exportra szánt árut, amelyet óceánjárók visznek el a tengerentúlra.

Az N997, forrás: Cosco

A 120 méter hosszú, 10 ezer tonnás vízkiszorítású hajó a tengerre csak a partok mentén merészkedhet ki, mert a merülése maximum 5,5 méter. A meghajtást két 900 kilowattos motor biztosítja, amelyeket összesen 50 megawattórás kapacitású akkumulátorok látnak el árammal.

Ez jelenleg a legnagyobb kapacitás egy hajó fedélzetén, és az elrendezés lehetővé teszi, hogy kiemeljék az akkumulátorblokkot a hajóról, kicseréljék egy feltöltöttel, ami végrehajtható akkor, amikor egyébként is rakodási műveletet végeznek. Helyet persze foglalnak az akkumulátorok, 36 konténernyit, ami nagyjából 5 százaléka a szállítható mennyiségnek.

Az N997-nek egyébként lesz egy testvérhajója, amelyet jelenleg is építenek, szintén a Cosco-csoport számára. A vállalat szerint egy ilyen hajó egy nap alatt 32 tonna szén-dioxid kibocsátását teszi elkerülhetővé – de ez persze erősen függ attól, hogy az akkumulátorokba kerülő áram milyen forrásból származik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk24 Tesla hajtja, de csak 80 kilométert tud menni, és egyébként is szenet fog szállítaniKína hamarosan vízre bocsátja az első teljesen elektromos teherhajóját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre nagyobb hajókat építünk, amiket egyre nehezebb kimenteniA teherhajók egyre nagyobbak és ormótlanabbak, aminek egyelőre nehéz felmérni a tengeri áruszállítás biztonságára gyakorolt hatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár Putyint is nyugtalanítja, hogy egyre nagyobb gondok vannak az orosz folyami logisztikávalKedvező körülmények között majdnem olyan sok árut visznek az orosz folyami hajók és uszályok, mint a közúti, vasúti és légi fuvarozás együtt. De egyre ritkábbak a kedvező körülmények.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech elektromos hajó hajó hajózás Kína teherhajó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.