Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 25. 09:24 Tech, Világ

24 Tesla hajtja, de csak 80 kilométert tud menni, és egyébként is szenet fog szállítani

Decemberben megteheti első próbaútját az az elektromos hajtású teherhajó, amelynek építését a napokban fejezték be Kínában. A hajó a jövő év elejétől kezdve a tervek szerint szenet fog szállítani egy erőműbe, de sokkal gazdaságosabb és környezetkímélőbb módon, mint hagyományos társai.

A Quartz összefoglalója szerint a teherhajó 70 méter hosszú, 14 méter széles, és összesen 2400 kilowattóra teljesítményre képes akkumulátorokkal szerelték fel. Ez 24-szer nagyobb, mint egy Tesla X modell kapacitása.

A hajó a várakozások szerint egy töltéssel 80 kilométert tud megtenni, 2300 tonna áruval a fedélzetén. Töltése mindössze 2 órát vesz majd igénybe, ez pont annyi idő, amely alatt ideális esetben a rakományát le lehet rakodni. A távból is következik, hogy a megoldás egyelőre rövidtávú belvízi hajózásra teszi alkalmassá. A hajó áráról nincs információ, a gyártó csak azt közölte, hogy üzemeltetése jóval olcsóbb lesz, mintha fosszilis üzemanyaggal menne.

Az elektromos meghajtás a teherhajózásban azért különösen fontos, mert a nagy teherszállítók által kibocsátott károsanyag mennyisége a személyautók millióihoz hasonlítható. Jövőre várhatóan egy norvég cég is előáll a saját elektromos hajójával, egy másik pedig az önvezető megoldáson dolgozik.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Világ elektromos hajó hajó Kína teherhajó Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.