Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. június 1. 12:12 Tech

Egyre nagyobb hajókat építünk, amiket egyre nehezebb kimenteni

A globális kereskedelmi forgalom durván 90 százalékát lebonyolító tengeri áruszállítás nagy általánosságban egyre biztonságosabb lett az utóbbi években. Idővel egyre ritkábban fordul elő ütközés vagy zátonyra futás. Viszont az érem másik oldala, hogy a teherhajók egyre nagyobbak és ormótlanabbak, aminek egyelőre nehéz felmérni a tengeri áruszállítás biztonságára gyakorolt hatását.

Óriások hullámsírban

A 60-as évek óta a tizenötszörösére nőtt a teherhajók áruszállító kapacitása, a jelenleg legnagyobb konténerszállító teherhajó 399 méter hosszú és 23 992 konténer szállítására képes.

Márpedig az egyre nagyobb és súlyosabb, így egyre nehezebben irányítható teherhajókon a hajómentő szakemberek egyre kevésbé tudnak segíteni valamilyen baleset esetén. Ha egy ilyen fémóriás zátonyra fut vagy fennakad az iszapban, az ütközés hatása is drasztikusabb, továbbá a fedélzeti tüzek oltása is nehezebb feladat. 

A BBC-nek nyilatkozó, teherhajók mentésével foglalkozó szakértő attól tart, hogy előbb-utóbb elő fog fordulni, hogy egy ilyen fémóriást olyan partszakaszon ér majd baj, ami kevésbé hozzáférhető, és egyszerűen nem fognak tudni segíteni rajta.

Az Allianz összefoglalója szerint 2021-ban 27 teherhajó veszett oda valamilyen nagyobb tengeri balesetben, az utóbbi tíz évben pedig összesen 357 teherhajót ért komolyabb baleset: tűz ütött ki rajtuk, sziklának ütköztek, homokpadra vagy szárazföldre futottak, meghibásodott a motor.

Ez természetesen nem jár feltétlenül a hatalmas hajók elsüllyedésével, és ha van esély a megmentésükre, akkor a hajótársaságok tesznek erre kísérletet, az újbóli forgalomba állítás reményében. Ennél bonyolultabb helyzetben vannak azok a – világ tengerein sokfelé – veszteglő teherhajók, amelyeket a kisebb, csőd szélén táncoló hajózási cégek egyszerűen hátrahagynak a kifizetetlen legénységgel együtt: 2020-ban 85 ilyen esetet jelentettek az ENSZ-nek. Ennyi hajó soha nem vesztegelt még a világ tengerein.

Globális kereskedelmi dugó

A hajómentőknek már meggyűlt a bajuk a Szuezi-csatornában elakadt, így a globális áruforgalom egyik legfontosabb átjáróját blokkoló Ever Givennel, vagy éppen a 230 méter hosszú Kota Kadóval, amely Hongkongnál futott zátonyra és kezdett süllyedni 2010-ben. 2017-ben az antwerpeni kikötő közelében a CSCL Jupiter futott zátonyra, és blokkolta Európa második legnagyobb kikötőjének forgalmát.

Idén márciusban az Evergreen egy másik hajója ült meg az iszapban az Egyesült Államok északkeleti partjainál lévő Chesapeake-öbölnél. Azt a hajót egy hónap után tudták kiszabadítani. 

A méret mellett egy másik veszély is leselkedik a teherhajókra: a fedélzeti tűz kockázatát nagy mértékben növelte az elmúlt években, hogy a rakomány egyre gyakrabban gyúlékony vagy robbanásveszélyes. Például az elektromos autókban lévő akkumulátorokat a tűzveszélyességük miatt kockázati tényezőnek tekintik a teherhajókon a biztosító társaságok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSoha nem vesztegelt még ennyi teherhajó céltalanul a világ tengereinA tengerészek hosszú hónapokat, akár éveket is eltölthetnek a hajókon, remélve, hogy megkapják a bérüket. A jelenség hátterében a tengeri kereskedelem homályos szabályozása áll.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech baleset Ever Given hajó hajók hajózás teherhajó tengerhajózás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.