Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. szeptember 29. 14:12 Podcast, Támogatói tartalom

Akár heti egy munkanapot is spórolhatunk a ChatGPT-vel

Nagyságrendileg heti két munkanapot töltünk repetitív munkákkal, e-mailezéssel és meetingekkel, a Microsoft 365 metaadatai szerint. Ha ezt 4-5 órára lehetne csökkenteni a mesterséges intelligencával, már sokkal beljebb lennénk.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva, vagy bármelyik podcast-lejátszón lehet meghallgatni:

A repetitív munkák nem hagynak időt arra, hogy kreatívan gondolkozzanak a kollégák, miközben ez a fő elvárás tőlük: a vállalatvezetők 60 százaléka szerint a vállalat sikere kreatív gondolkodáson, innováción fog múlni.

Az emberek fele fél attól, hogy a mesterséges intelligencia (MI) elveszi a munkáját, de 70 százalékuk szívesen lepasszolna neki olyan feladatot, amit nem szeret csinálni, az idei Microsoft Work Trend Index kutatás eredményei szerint.

Mint minden nagy gyártó, a Microsoft is szeretné a MI technológiát első körben másodpilóta jelleggel a felhasználó kezébe adni. Ilyen megoldás, hogy a már ismert Microsoft alkalmazások, mint a Word, Excel vagy a PowerPoint copilottal kiegészülve szabadszavasan lesznek irányíthatóak.

Az Excelnek általában 5-10 százalékát használjuk, annyira összetett lett, hogy már a szakértők sem tudják, mi van benne. De ha van egy másodpilóta alkalmazás, amelyik ismeri az összes funkciót, és irányítható, sokkal gyorsabban megcsinálja a kért feladatot, ráadásul az sem nem gond, ha 10-15-ször újra kell csinálnia.

A MI hatalmas számítási kapacitását biztosító szerverparkok, adatközpontok évi 250-350 terawatt órányi energiát fogyasztanak világszerte – összehasonlításképp, Magyarország éves fogyasztása 50 terrawatt óra körüli. A Microsoft adatközpontok tervezésének egyik kulcseleme a fenntarthatóság, 2025-ig nullára csökkentik a vízfelhasználást és a hulladékfelhasználást is. Mivel az e-hulladékok nehezen feldolgozhatók, a Microsoft közvetlenül az adatközpont mellé újrafeldolgozó üzemet is telepít, ahogy arra Hollandiában már van példa.

A podcast megjelenését a Microsoft Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom email mesterséges intelligencia Microsoft Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.