Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 20. 15:23 Vállalat

Fény derült az aranykereskedelem egyik legrégebbi titkára

Az arany nemzetközi kereskedelme sokak szemében misztikus ködbe burkolózó tevékenység, ami táptalajt ad az összeesküvés-elméleteknek is. Ezért esetenként maguk a résztvevők is felelősek, hiszen például a londoni aranypiac 1676-ig vezeti vissza a gyökereit, és azóta nem lehetett tudni, hogy mennyi nemesfém cserél gazdát a brit főváros kereskedői között.

Ez most megváltozott, miután a londoni aranykereskedelmi szövetség nyilvánosságra hozta az arany és az ezüst tőzsdén kívüli forgalmát. Pontosabban egyelőre egyetlen hétről van szó, de ebben az esetben már ez is radikális transzparenciának számít. Az adatok nagy meglepetést okoztak, kiderült ugyanis, hogy alaposan felülbecsülték korábban a londoni forgalmat.

Korábbi, közvetett adatok alapján az Arany Világtanács úgy számolt, hogy egy napon 101,6 és 234,2 milliárd dollár arany cserélhet gazdát Londonban. 

Erre most kiderült, hogy valójában csak 36,9 milliárd ez az érték, legalábbis ennyi volt a szóban forgó hét átlaga.

Az ezüst forgalma ehhez képest eltörpül, csak 5,2 milliárd dollárt tesz ki.

Ennek az egyik érdekessége, hogy eszerint az arany New York-i forgalma nagyobb, mint a londoni. Ez azért meglepő, mert a brit főváros számít az első számú nemzetközi aranykereskedelmi központnak. Igaz, az eredmény változhat, ha hosszabb időre vonatkozó adatsor is ismert lesz. A szövetség vezérigazgatója a Bloombergnek azt mondta, hogy miután összegyűlik három hónap adatsora, naponta fogják publikálni a forgalomra vonatkozó információt.

A szövetség egyébként nem teljesen önkéntesen döntött úgy, hogy felhagy a több évszázados titkolózással. Néhány tagját az árak manipulálásával és azzal vádolták, hogy illegális bányákból származó arannyal kereskedik. A bizalom visszaszerzését nem csak az adatszolgáltatás bevezetése szolgálja. Ennek érdekében közölni fogják a tárolókban lévő nemesfém mennyiségét, és korszerűsítik az árveréseket, amelyeket évtizedeken át telefonon tartottak. Arra is keresik a megoldást, hogy az arany teljes útja nyomon követhető legyen a bányától kezdve, de ezzel kapcsolatban még nem jelentettek be semmilyen intézkedést.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGazdag aranylelőhelyet találtak, 90 kilós aranyröggelEgy nyugat-ausztráliai bányában négy nap alatt 3 milliárd forint értékű aranyat hoztak a felszínre egy mindössze körülbelül háromszor három méteres területről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat arany Arany Világtanács aranykereskedelem London Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.