Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. november 17. 07:22 Pénz, Vállalat

Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Lezárult az a még februárban bejelentett tőzsdei tranzakció, amely keretében Mészáros Lőrinc legfontosabb vállalkozásait (részben) a szintén hozzá köthető Opus Nyrt. részvényeire cserélte. Az ügyletnek a tőkepiaci hatása is jelentős, hiszen így a jövőben tőzsdei kisbefektetők is részesülhetnek az állami megrendelésekkel kitömött cégek sikeréből, még ha a haszon nagy része továbbra is Mészáros Lőrincet gazdagítja majd. (Feltéve, hogy a jövőben is ilyen sikeresek lesznek ezek a cégek.)

Van azonban emellett még egy fontos következménye ennek az átszervezésnek. A tranzakció során ugyanis olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé.

Legutóbb májusban írtunk Mészáros Lőrinc és családja vagyonáról, amikor a korábbi felcsúti polgármester bejelentette, hogy ő (és felesége) a Konzum PE Magántőkealap kizárólagos tulajdonosa. Ezzel csendben elismerte, hogy dollármilliárdos. Akkor csak a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cégekben meglévő részesedéseinek értékét tudtuk összesíteni, ám az is 280-300 milliárd forintra rúgott.

Azóta néhány tranzakció, de főleg a részvények árának esése miatt sokat apadt a tőzsdei Mészáros-vagyon. Az év elejéhez képest különösen az Opus szerepelt rosszul. (Az alábbi ábrán a két nagy Mészáros-cég együttes tőzsdei kapitalizációja látható – tehát hogy a részvények ára alapján a piac mennyire értékeli a két céget. A helyzet hamarosan egyszerűsödni fog, mivel a két cég a közeljövőben egyesülni fog.)

 

A Mészáros-családnak jelenleg az Opus Global Nyrt-ben nagyjából 60, a Konzum Nyrt-ben pedig bő ötven százalékos tulajdonrésze van. Ezen kívül egészen biztosan övék még az Appeninn Nyrt. valamivel több mint harmada is. Ez utóbbi tulajdonhányad azonban jóval magasabb, 51 százalék is lehet, van ugyanis egy tulajdonos, amelyről csak sejthető, de nem állítható biztosan, hogy Mészáros Lőrinccé*Az Appeninn részvények 13,7 százaléka a Konzum II. Ingatlanbefektetési Alapé, amiről viszont nem lehet tudni, hogy kinél vannak a befektetési jegyei.. Attól függően, hogy mekkora az Appeninn tulajdonhányad, Mészáros Lőrincnek a három tőzsdei cégben meglévő részvényei a pénteki záróárfolyamokon 152-155 milliárd forintot érnek*A tőzsdei vagyon mozgásáról sokat elárul, hogy az árfolyamok emelkedésének köszönhetően a pénteki kereskedés utolsó két órájában is nagyjából 4 milliárd forinttal ugrott meg a valamilyen formában Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő papírok összesített értéke..

2018. novemberi állapot. Ábra: G7

Ehhez jön hozzá az az Opus-részvénycsomag, amit a most zárt tranzakciók eredményeként kap majd a felcsúti üzletember. A Mészáros-csoport két építőipari zászlóshajóját, a Mészáros és Mészáros Kft-t, illetve az R-Kord Kft-t birtokló Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékáért közel 53, egy másik cégében meglévő követelésért pedig bő 5 milliárdnyi részvényt szerzett.

Azaz a jelen állás szerint a volt polgármester tőzsdei vagyona 210 és 213 milliárd forint között lehet.

Az tőzsdei árfolyamok elmúlt hónapokban tapasztalt csökkenése miatt egyébként utóbbi ügyleten is sokat bukott a milliárdos. A februári megállapodás értelmében ugyanis a részvényeket 611 forinton jegyezte le, azaz a csere során ennyiért számítottak be egy-egy Opus papírt. Viszont az árfolyam most (még úgy is, hogy tegnap 15 százalékkal emelkedett) csak 538 forint, így hiába értékelte fel a Mészáros Építőipari Holding Zrt. felét közel 60 milliárd forintra az erre felkért tanácsadó cég, Mészárosék csak 52,6 milliárdnyi részvényt kaptak érte*Ezt a majdnem 60 milliárdot osztották le a megállapodásban szereplő 611 forintos árfolyammal és így jött ki, hogy 97,81 millió részvény jár érte, ami viszont a mostani 538-as árfolyamon csak 52,6 milliárdot ér..

Viszont az építőipari holding 51 százalékának felértékeléséből könnyen ki lehet számolni, hogy mennyit ér az a 49 százalék, ami továbbra is Mészáros Lőrincéknél marad. Bár elvileg lehet értéke annak is, hogy az irányítási jogok átkerültek az Opushoz, a becslésre felkért tanácsadó cég, a PwC úgy tűnik ezzel nem kalkulált. Így egy egyszerű szorzás után kijön, hogy a kisebbségi tulajdonrész további 57,4 milliárddal növeli az ország valószínűleg leggazdagabb emberének vagyonát.

A februári csere ráadásul nem csak ezeket a vállalatokat érintette, a többi társaságnál azonban menet közben változtattak, így azoknál nem minden esetben hozták nyilvánosságra a cégértékeket. Az azonban szintén kiderült tegnap, hogy a Mészáros média-portfóliót tömörítő Opus Press – ami most teljes egészében a Mészáros családhoz került – közel 10 milliárd forintot ér, és épp ennyit kapott egy minden bizonnyal szintén az egykori fideszes polgármester tulajdonában lévő tőkealap lényegében a Mátrai Erőmű 55 százalékáért. Utóbbiban az elérhető legfrissebb cégadatok alapján még így is maradt több mint 10 százalékos részesedése az eladónak.

 

Így, ahogy ez a fenti ábrán is látszik,

Mészáros Lőrincnek csak azokban a cégekben közel 300 milliárd forintja van, amiknek mostanra ismertté vált az értéke.

Ez azonban persze továbbra sem minden, hiszen a Mészáros-vagyon egy jelentős (a földek és más ingatlanok, az egyéb vélhetően hozzá köthető magántőkealapok, az egyelőre megtartott több tucatnyi cég, az ingóságok, a külföldi vállalkozások és a focicsapatok) jelentős része továbbra is egy nagyon nehezen átlátható céghálóban van elrejtve, így ezek értékét még nagyságrendileg sem könnyű megbecsülni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat appeninn Konzum Nyrt. Mátrai Erőmű Mészáros és Mészáros Kft. Mészáros Lőrinc Opus Global R-Kord Kft Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jobb lenne a minőségi, mint a gyors gazdasági növekedés Magyarországon

A korábbi gyors növekedés szerkezete nem alapozta meg sem a válságállóságot, sem pedig a válságból való kilábalást követő egyensúlyi helyreállást.

Gergely Péter
2024. március 10. 04:34 Élet, Pénz

Elmaradt eddig a roham, de a lakáskampány haszna csak évek múlva lesz igazán mérhető

Messze a korábban beharangozott alatt van a lakásbiztosítási kampányban eddig váltók száma, ennek ellenére nem pusztába szórt pénz a mostani kampányköltés.

Fabók Bálint
2024. március 9. 18:02 Pénz

Terjeszkedésének köszönhetően ontja a profitot az OTP

Hat-hét éve még a magyarországi tevékenységből származott az eredmény kétharmada, mostanra megfordult ez az arány.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.