Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. november 15. 13:14 Vállalat

Nem csak Budapest a vízfej Magyarországon

Mennyivel gazdagabb Budapest a vidéknél? Mennyivel termelnek több egy főre jutó GDP-t a fővárosiak, mint az ország többi részében lakók? Az örök kérdést megválaszolását mindig megnehezíti, hogy ugyan a budapesti GDP a hivatalos adatok szerint magasan kiemelkedik a többi megyéhez viszonyítva, valójában a főváros gazdasági adatai nem teljesen valósak.

Ennek az az oka, hogy egy csomó hozzáadott értéket Budapesten könyvelnek el, ami valójában nem ott keletkezik. Rengeteg cégnek ugyanis Budapesten van a központja, viszont a helyszín, ahol termelés, a szolgáltatás vagy az értékesítés megtörténik, az ország egy teljesen más pontján van. Ezt a székhelyproblémát hagyományosan nem kezeli túl jól a magyar gazdaságstatisztika. A GDP-nél például a gazdálkodó szervezet az alapegység, amit nem tudnak pontosan tovább bontani területi egységekre, hiába vannak különböző megyékben telephelyek.

Ez különösen a legnagyobb, országos kereskedelmi vagy szolgáltató hálózatoknál gond, mint mondjuk egy bank vagy kiskereskedelmi lánc. De az iparnál is, ezért nagy szerencse, hogy újabban a KSH kétféle bontásban is közöl adatokat az ipari termelés területi eloszlásáról. Az egyiknél azt látjuk, hogy az adott megyében bejegyzett cégek által megvalósított ipari termelés mekkora, a másiknál pedig azt, hogy az adott megyében lévő telephelyeken megvalósuló ipari termelés mekkora.

Ezért fogtuk a székhely szerinti, illetve a telephely szerinti adatokat, megnéztük, hogy a két különböző megközelítésben hogyan oszlik meg az ipari termelés a megyék között. Láthatóan jelentős különbség van a kétféle adat között:

 

A kísérleti vízfej-indexet egyszerűen a székhely szerinti és a telephely szerinti arány különbségének kiszámolásával hoztuk létre. Így a mutató azt követi, hogy az ipari termelés mekkora részét számolják el az adott megyében anélkül, hogy a termelés ténylegesen ott történne (ha pozitív az értéke), vagy mekkora részét nem ott írják jóvá (negatív érték).*Igaz, van egy kisebb módszertani probléma, ami miatt az összevetésből korlátozottan érdemes csak következtetéseket levonni. A székhely szerinti adatok csak az 50 fő több embert foglalkoztató cégekre, a telephely szerinti adatok viszont már az 5 főnél nagyobb cégekre vonatkoznak. Az ipari termelés kisebb szeletét, 8-9 százalékát végzik olyan cégek, amelyekben 5-49 fő közötti a foglalkoztatottak száma. Ezeknél a kisebb cégeknél feltételezhető, hogy kevésbé végeznek megyéken átnyúló tevékenységet, ezért vélhetően nem befolyásolják jelentősen a számokat, nem korrigáltunk velük.

Térképre helyezve látszik, hogy nem csak Budapesten pozitív a mutató: az országos ipari termelés közel két százalékát úgy írják hozzá Somogy megyéhez, hogy valójában nem ott történik. A másik oldalon Zala és Pest megye a legnagyobb vesztesek, de Szabolcs, Békés, Vas és Nógrád megyében is erősen negatív a vízfej-index.

 

Az adatok 2017 első negyedévétől kezdve állnak rendelkezésre. Ebből az látszik, hogy viszonylag egyenletes a vízfej index alakulása a legtöbb megyénél, a legutóbbi negyedévben viszont megugrott. Ennek az emelkedésnek a győri Audi-gyár átmeneti lassulása lehet a legfontosabb oka. Mivel a Győr-Moson-Sopron megyei ipari termelés a harmadik negyedévben jelentősen visszaesett, ezért arányaiban megnőtt a többi megye között áthelyezett ipari termelés százalékos aránya. (Ennek az egyébként alacsony győri vízfej-index változására nem volt hatása.)

 

De miért pont Somogy megye számít még jelentős vízfejnek Budapesten kívül? Idén eddig 750 milliárdot termeltek a somogyi székhelyű ipari cégek, somogyi telephelyeken viszont csak 371 milliárdot.

Erre viszonylag kézenfekvő válasz van. A megye messze legmagasabb árbevételű vállalata a Flextronix Zrt, amely 715 milliárd forint értékben adott el termékeket tavaly. A cég székhelye a Somogy megyei Tabon van, ahol van is egy üzeme a cégnek. De nem csak itt termel a cég, hiszen vannak telephelyei Zala, Vas és Szabolcs megyében is. Mivel a Somogy megyére jut arányaiban a második legkevesebb ipari termelés az országban, ezért valószínű, hogy önmagában ennek a nagy cégnek a más megyékbe szervezett termelése is ilyen mértékben torzítja az adatokat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ipar ipari termelés somogy megye Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2024. március 14. 09:11 Vállalat

A Bookingot milliárdokra büntette a GVH pszichés nyomásgyakorlás miatt, mit fog csinálni most a Temuval?

A Booking nyomásgyakorlása piskóta a Temu gyakorlatához képet, sőt ez a fajta marketing a Temu működésének lényege. Ezt kaszálhatja el a magyar hatóság a magyar e-kereskedők panaszára indított eljárásban?

Pálos Máté
2024. március 13. 17:06 Közélet, Vállalat

Végül az Európai Bíróság döntheti el, áthárították-e a boltok az árstopot

Máig vitatott, hogy a kormány intézkedései fékezték-e az élelmiszer-inflációt vagy rátettek egy lapáttal. A Spar uniós panasza nyomán a kérdés akár bíróság elé is kerülhet.

Torontáli Zoltán
2024. március 13. 13:02 Vállalat

A kecskeméti Mercedes figyelmeztető sztrájkja csak a jéghegy csúcsa

Még mindig viszonylag ritka a tényleges sztrájk Magyarországon, pedig amikor meglépik, annak jelentős hatásai vannak.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.