Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 23. 16:10 Élet, Vállalat

Százmilliárd forintért vinnék a Newcastle-t, de ezzel a kanyarban sincsenek

Újabb európai focicsapat kerülhet arab befektetők kezébe: a Manchester City és a Paris Saint-Germain után a Newcastle-t is közel-keleti üzletemberek vehetik meg. A szarkák becenevű csapatra a napokban tett hivatalosan is 300 millió fontos (azaz jelenlegi árfolyamon 105 milliárd forintos) vételi ajánlatot a PCP Capital Partners befektetési társaság.

A vállalat annak az Amanda Staveleynek az érdekeltsége, aki leginkább eddig is közel-keleti kapcsolatairól volt ismert a londoni üzleti életben. A gazdasági válság kitörését követően ő hozta például össze azt az üzletet, amelynek keretében a katari állami befektetési alap, illetve a katari és az abu-dzabi-i uralkodó család 7,3 milliárd fontot fektetett a komoly pénzügyi gondokkal küzdő brit bankba, a Barclaysba, és ami épp a közelmúltban kavart hatalmas botrányt Londonban. Sőt, a futball területén sem ez lenne első hasonló ügylete a PCP vezetőjének: az üzletasszonynak abban is szerepe volt, hogy 2008-ban Sheikh Mansour Bin Zayed Al Nahyan vette meg a Manchester Cityt.

A közel-keleti üzleti körök lassan egy évtizede öntik a pénzt az európai futballba. Nem csak tulajdonosként, szponzorként is egyre aktívabbak a térség cégei, amelyek így próbálják megmutatni a fejlett világnak, hogy léteznek. Ugyanez egyébként a befektetőkre is igaz, nekik sok esetben a kapcsolati tőke és a pénzmozgatás megkönnyítése miatt fontosak az ilyen üzletek.

A PCP állítólag egy hónapja tárgyal a szarkák becenevű csapat jelenlegi tulajdonosával, Mike Ashleyvel. Az szinte biztos, hogy eladási szándék van, Ashley ugyanis már októberben jelezte: szíve szerint túladna a Newcastle-n. Még el kell fogadnia a 300 milliós ajánlatot, ennél ugyanis eredetileg 80 millió fonttal többet szeretett volna kapni a klubért – de biztosan jól fog keresni, hiszen tíz évvel ezelőtt 134,4 millió fontért vette az együttest. Ez azt jelenti, hogy a PCP által kínált összeggel 8 százalék feletti éves hozamot érne el a befektetésen.

A 105 milliárd forintos összeg magyar szemmel hatalmasnak tűnhet, hiszen itthon más nagyságrendben gondolkodunk, ha labdarúgásról van szó. Az biztos, hogy magyar csapatok üzleti értékéről nem nagyon érdemes beszélni, hiszen – talán a Ferencváros kivételével – mindegyik nulla közeli. A bevételi számokkal sem igazán lehet összevetni a vételárat, mivel hiába nőtt az elmúlt években nagyot – a fociba áramló állami milliárdoknak hála – az élvonalbeli csapatok büdzséje, 2016-ban még együttesen is ennél egy nagyságrenddel kisebb költségvetésből gazdálkodtak. Csak az állami fejlesztések és támogatások esetében kerülnek elő hasonló összegek: a 105 milliárd a Puskás-stadion építési költségeivel vagy az elmúlt hat év tao-támogatásaival lehet ezt összevetni.

Pedig nemzetközi viszonylatban a 300 millió font egyáltalán nem kiemelkedő. Sőt, a Newcastle ezzel a legértékesebb klubcsapatokat még csak megközelíteni sem tudja.

 

A Forbes évente közölt listája szerint ugyanis a világ legtöbbre becsült sportegyüttese, az amerikai futballigában (NFL) szereplő Dallas Cowboys 4,2 milliárd dollárt (1111 milliárd forintot) ér. Az európai focicsapatok közül a Manchaster United az első 3,7 milliárd dollárral, de nagyon közel van az angolokhoz a Barcelona és a Real Madrid is. A Forbes ötvenes listájára 1,75 milliárdos értékkel lehetett felkerülni, az ötven csapatból csak hét játszik labdarúgást. A legtöbb együttessel (összesen 28-cal) az NFL képviselteti magát a rangsorban, míg a szintén amerikai baseball ligából (MLB) 8, a kosárlabda (NBA) csapatok közül pedig hét került be a top 50-be.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Vállalat labdarúgás New Castle Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.