Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2024. január 18. 09:45 Pénz

A közösségi közlekedés tarifareformja az igazi problémát nem fogja megoldani

Jelentős átalakítás zajlik a magyar közösségi közlekedésben. Kevés szó esik azonban arról, hogy milyen szerepe van a közösségi közlekedésnek Magyarországon.

 • Az átalakítások eddig a tarifarendszert érinttették csak. 2023. május 1-jével vezették be a vármegye- és országbérleteket. Ezek 9450, illetve 18900 forintba kerülnek. Kezdetben az InterCity-k kivételével minden vonatra érvényesek volt, ma már helyjegy mellett IC vonatokra is.
 • Folytatódik az átalakítás: 2024. március 1.-től a 64 különböző kedvezményt eltörlik, a 65 év felettiek mellett 6 év helyett 14 évig utazhatnak ingyen a fiatalok, 26 éves korig jár a 50 százalékos jegykedvezmény, 90 százalékos bérletkedvezmény.
 • A határon túli magyarok is ingyen utaznak minden helyközi járaton. Az összes állami alkalmazott is féláron utazhat. Emellett napi bérleteket is bevezettek, de megszűnnek a távolság alapú bérletek, a rövid távra ingázók költségei így növekednek.

Számokban: az Eurostat adatai szerint Magyarország a rekorder az Európai Unióban a közösségi közlekedés használatban. Minden ötödik kilométert vonaton, buszon, metrón, villamoson vagy trolibuszon tesznek meg a magyarok. Ennél csak Svájc tudott enyhén magasabb értéket felmutatni.

 • Nem működik a zöld átállás a közlekedésben Európában: nem hogy nőne, egyre csökken az EU-ban a közösségi közlekedést választók száma. A koronavírus-járvány pedig látványosan rontott a helyzeten, de korábban is negatív volt a tendencia

Miért fontos ez? Az üvegházhatású gázok kibocsájtásért az EU-ban 24 százalékban a közlekedés felel, a teljes kibocsájtás 13 százaléka a személyautókból származik. A vasút az összes kibocsátás csupán 0,1 százalékát adja.

 • Nem várható az utasszámok érdemi változása az új jegy- és bérletstruktúrától. Különösen azért nem, mert nem is lehet a jegyek visszaszorulása után megbízható adatokat gyűjteni.
 • A már eleve magas magyar közösségi közlekedési arányt nem az európai összevetésben eddig is alacsony árak kezdték ki, hanem az alacsony szolgáltatási színvonal, a jelentős vasúti késések, a matuzsálemi járművek, amire a Lázár János által keresztülvitt tarifareform nem nyújt megoldást.

Tágabb kontextus: a vasúti közlekedésről esik a legtöbb szó, pedig Magyarországon világszerte talán a legjobb a buszos közlekedés helyzete. Ahogy Lázár János utalt rá, gyakorlatilag minden települést elér a közösségi közlekedés, ami világszinten példátlan, talán csak a csehországi és szlovákiai közösségi közlekedés hasonló.

 • Csupán négy busszal nem elérhető aprófalvat sikerült találnia a 444-nek, akik ezzel lényegében igazolták Lázár János kijelentését, ami szerint a Volán és a MÁV együttesen minden települést elér.
 • A vasúti elérhetőség mégis visszaszorul a mellékvonalak bezárásával, amit a kormányzat a 2023-as tíz darab vonal leállításakor módváltásnak titulált.  
 • 1500 km-nyi vasúti mellékvonalat zártak be Magyarországon a rendszerváltás óta. Ez a 8500 km-es vasúthálózat hatoda.

Alulnézet: míg a Volánbusz flottájának átlagéletkora az európai átlaghoz közelítve 12,9 évre csökkent, a MÁV-Start személyszállító járművei*férőhely alapon számított súlyozott átlag, hogy az eltérő kapacitású vagonok és motorvonatok száma ne legyen torzító átlagosan 32 évesek, a mozdonyok 42 évesek. Nincsen olyan állami stratégia, és leginkább forrás, ami ezt a helyzetet kezelné.

 • Lázár János többszáz vasúti jármű beszerzését állította le 2022 decemberi hivatalba lépése óta. Többek között a már aláírt 115 darab Siemens mozdony és 49 darab 7, illetve 9 kocsis IC-szerelvényt.
 • Nem csak vonatokra, pályafelújításra sem jut pénz. 2023-ban csak a 29 kilométeres Biatorbágy-Szárliget 1-es fővonal szakasz átépítésére volt pénz. A 2900 km-es nemzetközi fővonalak ilyen tempóval száz év alatt újulhatnak meg, pedig legalább 30 évente szükség lenne nagyfelújításra.
 • A magyar vasúthálózat felén lassújelek vannak, és elképzelés sincsen, honnan biztosító a felújításhoz szükséges legalább 5-6 ezer milliárd forint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFélmegyebérlet lehet a Budapest-bérlet vita megoldása, de a jeggyel utazókról megfeledkeztekA kormánypárti városok nem kérnek a Lázár-féle vármegyebérletből, amit annyira erőltetnek a fővárosban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik legtöbbet késő vasútja lett a MÁVAz utóbbi hónapokban látványosan romlott a menetrendszerűség, és az elhibázott kormányzati döntések miatt a következő években még többet késnek majd a vonatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz busz közösségi közlekedés Lázár János MÁV-Start modal share modal split vasút Volánbusz Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.

Torontáli Zoltán
2024. június 11. 17:01 Élet, Pénz

Az Adria és a Balaton közötti döntést is átbillentheti a 400 forint felé közelítő euróárfolyam

Ha nem fordul a trend, vagy nem lép közbe a jegybank, akkor a balatoni szállásadók és lángosozók dörzsölhetik a tenyerüket.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.