Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. szeptember 29. 04:34 Adat, Vállalat

Tíz év alatt eltűnnek az országból az ütött-kopott vonatok, ha folytatódnak a beszerzések

Rég nem látott fejlesztés lesz a magyar vasúton: az alapvetően 40 éves kocsikból álló InterCity-flotta java részét lecseréli a MÁV-Start. A hírről Vitézy Dávid közlekedési államtitkár Facebook-posztja alapján számolt be a magyar média szinte egésze. Érdemes ennek kapcsán megnézni, hogy mennyire sikerül így az állami vasúttársaság korosodó flottája okozta kihívásokat orvosolni.

A beszerzés kapcsán arra kevesebb figyelem jutott, hogy honnan van minderre forrás. A kormányhatározat alapján a MÁV-nak kell az európai vasutak beszerzéseit finanszírozó Eurofirma tárasaságtól 70 milliárd forintnyi hitelt felvennie. Ebből 50 mozdonyt vehet az állami vasúttársaság, amire már élő keretszerződése van. A tender eredményét márciusban ismertették: ha majd az opciós 65 darabra is lesz pénze, akkor összesen 115 Siemens Vectron mozdonyt vásárol a MÁV. A mozdonyok ára 3,5 millió euró darabonként*Ez a két áramnemű, valamivel olcsóbb verzió; a három áramnemű ára 4,58 millió euró. Az előbbi az osztrák, német szakaszokon is tud járni a magyaron kívül. Csehországban és Szlovákiában főként a magyarral megegyező rendszert használnak, de bizonyos részeken egyenáram van, a három áramnemű segítségével ezeken kívül Szlovénia, Olaszország és Lengyelország is elérhető mozdonycsere nélkül. Horvátország, Szerbia, Románia irányába is a magyarral megegyező az áramnem., a cikk írásakor érvényes árfolyam mellett ez pontosan a jóváhagyott 70 milliárd forint, így önerő nélkül meg is tudja venni azokat a vállalat.

A mozdonyokat a jelenlegi kocsikkal is tudják használni, de a 200 kilométer/órára képes mozdonyok képességeinek kihasználásához ilyen sebességre képes kocsik is kellenek. Igaz, egyelőre csak külföldön nyílna lehetőség ilyen száguldásra, leginkább a Bécs és Salzburg közötti szakaszokon lehet ez esélyes magyar vonatoknak.

A mozdonyokon kívül 39 vagonegységet is venne a MÁV, plusz opcionálisan további 10-et. Azért egységről érdemes beszélni, mert a vagonokon kívül minden egységben van egy vezérlőkocsi, amelynek köszönhetően a végállomásokon nem kell tolatni a vonatokat, így felgyorsul a menetváltás ideje. A vezérlőkocsi nélküli IC-vonatok nem hatékonyak, ezért mára szinte teljesen eltűntek az európai sínekről – Magyarországon, Romániában és a Balkánon számítanak elterjedtnek a mai napig. (Az pedig egyenesen kuriózumszámba megy Európában, hogy a magyar IC-kocsikon sincs zárt rendszerű WC.)

Nagy előrelépés ezért a komforton kívül is az új beszerzés, hiszen az összes nagyvárosba közlekedő IC-vonatot ilyen modern szerelvényekből lehetne kiállítani. Ami azonban furcsa lehet elsőre, hogy a megrendelni tervezett vonatok egy része 9 kocsis lesz vezérlőkocsival együtt, egy része 7 kocsis. Jelenleg a legforgalmasabb hazai IC-vonatok, a Debrecent, Nyíregyházát és Miskolcot a fővárossal összekötő kör-IC, a szegedi – kocsihiány miatt csak részben IC-kocsikból álló – vonatok is csak legfeljebb hat kocsiból állnak. Pécsre pedig csak ötkocsis szerelvények közlekednek.

Lefutottnak tűnő verseny

A közbeszerzési kiírás ugyan még nem jelent meg, de mivel a vezérlőkocsinak a Siemens Vectron mozdonyokkal kell együtt működni, jó esély van rá, hogy ebben a Siemensnek lesz a legkönnyebb dolga. Mivel az eddig megjelent információk szerint minimum 230 kilométer/órás sebességre kell alkalmasnak lenniük a kocsiknak, tovább szűkül a verseny. A legtöbb IC-kocsi ugyanis az európai piacon 200 kilométer/órára alkalmas. Egyelten ismert kivétel van: a Siemens az osztrák railjet szerelvényekben is ismert Viaggio kocsijai indulnak jó eséllyel a versenyben.

Erősen kérdéses, miért van szükség a 230-as tempóra, ha a mozdonyok csak 200-ra alkalmasak – különösen, ha ez egy erősen szűkítő feltétel. Ráadásul a beszerzés az esélyes befutó Siemensszel nem tűnik olcsónak.

A cseh vasutak 2018-ban 3 milliárd koronáért vásárolt 50 ilyen vagont, ötkocsis szerelvényekhez. A 48 milliárd forintos összköltség alapján kocsinként közel egymilliárd forintos költség adódik. Ha a magyar beszerzés 39 darab hétkocsis, 10 darab kilenckocsis szerelvényével számolunk, akkor összesen 373 darab új kocsi és vezérlő érkezhet. Az inflációt figyelembe véve 

az új InterCity-szerelvények kocsijai és vezérlőkocsijai legalább 400 milliárd forintba kerülhetnek, plusz 70 milliárd forint a mozdonyok ára.

Nemcsak a csehek rendeltek drágán, az osztrák állami ÖBB 700 vasúti kocsira szerződött a Siemensszel, a 1,5 milliárd eurós 2018-as szerződés kocsinként 857 millió forintos ár.

A közel félezer milliárd forintos beszerzés kimagasló a hazai vasúton, a 40 darab emeletes, 200-as sebességre képes Kiss motorvonat beszerzése két részletben 206 milliárd forint volt. Az egy ülőhelyre jutó ár az emeletes motorvonatok esetében 8,6 millió forint volt, a mozdonyos IC-szerelvények esetében becslésünk szerint 17,6 millió forint körül alakulhat. (Szerbiában egyébként három darab Kisst vettek az Újvidék-Belgrád járatra, itt egy ülőhely ára 17,3 millió forintra jött ki.)

Az új kocsikból és mozdonyokból álló IC-vonatok egy ülőhelye a piaci árak alapján kétszer annyiba kerülhet, mintha motorvonatokat vásárolnának.

Ráadásul az IC-kocsik nem lesznek alacsony padlósak, így kerekesszékel nehezebben igénybe vehetők. Az emeletes vonatok további előnye, hogy nem olyan hosszúak, könnyebb az állomásokon le- és felszállni. Egy kilenckocsis szerelvény körülbelül 750 utast tud szállítani, és 240 méteres mozdony nélkül. Egy Kiss 600 utast tud szállítani 150 méteres hosszal. Az emeletes szerelvényeken viszont kevés hely jut a csomagoknak, ellenben kerékpárt könnyebb elhelyezni.

Magyarországon még évtizedekig nem lesz 160 kilométer/óránál gyorsabb pálya, ezért feleslegesnek tűnhet a 230 kilométer/órás sebességű vonatok beszerzése, ha olcsóbban lehet 160-asokat vásárolni. Mivel azonban a szomszédos és környékbeli országokban egyre több a 200 kilométer/órás pálya, szükség van ahhoz a MÁV-nak ilyenekre, hogy nemzetközi vonatokat tudjon közlekedtetni. Ausztriában már Bécstől Salzburgig szinte végig 200-as tempóra van szükség, de Csehországban is a következő években több szakaszt erre a sebességre építenek át. Ha elkészül a Budapest-Belgrád szakasz, akkor az Újvidék-Belgrád szakaszon is csak új szerelvényekkel lehet a 200-as tempót kihasználni.

De ha a magasabb tempó volt a cél, lehetett volna motorvonatot vagy mozdonnyal együtt vagonokat keresni. A napokban mutatta be a német vasút (Deutsche Bahn) az ICE-L márkanevű szerelvényét. A spanyol Talgo 230 kilométer/órás sebességre képes, mozdony vontatású vonatából 23 darabot 550 millió euróért vásároltak. Ezeken a 2019-ben megrendelt két áramnemű vonatokon egy ülőhely ára 16,8 millió forint.

Lengyelországban egy évtizede, 2011-ben vásároltak 20 darab, 250 kilométer/órára képes Pendolino motorvonatot az Alstomtól. A 655 milliós szerződés azt jelenti, hogy egy ülőhely ára 33 millió forint, ebben viszont a vonatok 17 éves karbantartása, egy új karbantartó bázis építése is benne van.

Az Alstom Zephiro szerelvényének különleges, -40 fokban is működő verzióját idén áprilisban adta el Svédországba. Ezeken egy ülőhely 28 millió forintba kerül. A 250-es sebességű vonatok is át tudnak járni a szomszédos országokba. A magasabb sebességű motorvonatok tehát drágábbak ugyan, mint a mozdony vontatta szerelvények, de nehéz a pontos összehasonlítás, mert az előbbiek jellemzően jelentős karbantartási szolgáltatás miatt kerülnek többe, illetve a magasabb sebességnek is ára van.

Selejtérett vagonok ezrei

Ami biztos, hogy a források hatékony felhasználása nagyon is szükséges lenne. A közel 400 vasúti kocsi segíthet a MÁV egyik kihívását kezelni: a magyarországi IC-vonatokra csak igen leromlott, cserére érett kocsik állnak rendelkezésre az elmúlt években gyártott – és még részben most is készülő – 92 darab IC+ kocsi kivételével. Ezeket megelőzően az utolsó érdemi mennyiségű beszerzés az 1994-1995-ben átadott 76 darab CAF IC-kocsi volt.

A hagyományos kocsik helyett a 2000-es évektől kezdve egyre több motorvonat érkezett, alapvetően elővárosi forgalomra. Egy motorvonat kapacitása 4-8 személykocsit is kiválthat. Az áttekinthetőség kedvéért ezért alább bemutatjuk, hogyan áll össze a MÁV személyszállító járműveinek listája darabszám és férőhely szerint. Az életkort csak becsülni tudtuk, az egyes sorozatok beszerzésének eleje és vége alapján.

A személyszállításban használt kétezer vasúti jármű kétharmada 40 évesnél idősebb, ezeket gyakorlatilag azonnal cserélni kellene. A most bejelentett IC-kocsi vásárlás közel 400 kocsit érinthet. Ez valóban nagy lépés, de

az 1400 körüli 40 évesnél idősebb jármű negyedét gyakorlatilag azonnal le kellene cserélni.

Kapacitásban kicsit jobb a helyzet, csak az ülőhelyek felét adják a 40 évnél idősebb járművek. Ezeknek a közel harmadát lehet az új IC-vonatokkal kiváltani. 

Ha a maradék állomány végzetesen elöregedett részét is cserélni szeretnék, akkor legalább – a mostani flottából vett példával – 300 Stadler Flirt vagy 110 Kiss emeletes vonatra, vagy további 800 személy- és vezérlőkocsira lenne szükség, illetve legalább 100-150 mozdonyra. Ha a legutóbb vásárolt Kissek árát vesszük alapul, ez 570 milliárd forintot igényelne. Ráadásul ez még nagyon optimista számítás, hiszen dinamikusan nőnek a beszerzési árak.

Ha kicsit nagyobb időtávban gondolkodunk, a következő tíz évben a most 30 évnél idősebb járművek cseréjét kellene megoldani: ez nem is tűnik megoldhatatlan feladatnak, évi tucatnyi Kiss méretű szerelvény vagy 30-40 motorvonat megoldhatná. Ennek költsége a korábbi árak alapján legalább 70 milliárd forint lenne.

A következő évtizedben a cikk elején említett CAF kocsikon kívül csak a Stadler Flirt, Kiss motorvonatok, a 10 darab elektromos Talent motorvonat, a 31 darab Siemens Desiro és a 40 darab Metrovagonmas motorvonat, az IC+ kocsik és néhány tucat másik kocsi maradna forgalomban a jelenleg használt szerelvények közül.

Az egyes kategóriák között azonban igen eltérő, hogy milyen cserére van szükség. A mozdonyok vontatta személyvonatok hazai gyártású, még mindig közel 300-as darabszámban közlekedő Bhv kocsijának a cseréje lenne az egyik fő feladat. A zöld műbőrüléses, 1961-1972 között Dunakeszin gyártott kocsik jelentős részét ugyan már egyszer modernizálták, de ezek helyett motorvonatokra lenne szükség. Már csak a sínek közé pottyantós WC-k kivezetése miatt is szükség lenne erre.

A Németországból 2008-ban használtan vásárolt, 1978 és 1982 között gyártott halberstadti kocsikból is közel 300 közlekedik. Ezek gyorsvonatok mellett – a kocsihiány miatt – IC-szerelvényeken is gyakran feltűnnek. Ilyen típus Magyarországon kívül ma már csak Albániában közlekedik, ezek cseréje is motorvonatokkal lehetne hatékony.

A vasúti mellékvonalakon 350 körüli Bzmot motorkocsi és pótkocsi közlekedik, ezek is már a negyedik évtizedükbe léptek. Nagy kérdés, hogy dízelhajtásra lesz-e majd szükség, vagy akkumulátoros, esetleg hidrogénhajtásra. Egyelőre tesztjelleggel legfeljebb 12 hidrogénvonat beszerzésére indít eljárást év végéig a vasúttársaság.

A fejlesztésekre azért is szükség van, mert az Európai Unióban csakis olyan fővonalon végzett fejlesztést támogatnak, ahol legalább 160 kilométer/órára emelik a pályák sebességét. Ma még európai összehasonlításban nagyon kevés ilyen pálya van, de a folyamatban lévő fejlesztések miatt megnő ezek aránya. Jelenleg azonban egyszerűen nincsen elég motorvonat és személykocsi, illetve mozdony sem, ami ezeket ki tudná használni.

Ma Magyarországon a 160-nal járható szakasz csak a teljes vágányhálózat 1,1 százalékát teszi ki, ez konkrétan a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon a Tatától az országhatárig terjedő szakasz. A legalább 160-nal járható pályák hossza Csehország, Szlovákia és Lengyelország esetében már 4 százalék. A jelenleg folyamatban lévő vagy tervezett fejlesztések hatására 2030-ra Magyarországon is a pályák 8 százaléka lesz 160-nal járható. A jelenlegi 104 helyett ez már közel 800 kilométer.

A legtöbb 200 kilométer/órára képes személykocsi a nemzetközi, főleg ausztriai és németországi forgalomban közlekedik, ahol ki lehet használni ezt a sebességet. A 160-as sebességre még az IC-kocsik egy jelentős része sem volt képes.

A kocsik cseréje azonban nem lesz elég: a fővonalakon járó villamos mozdonyok közül 35 számít modernnek, ami most 50-nel bővül. További 65 darab lehívására van még opció, ha lesz rá forrás. Az összesen 273 darab, négy évtizedes V43-as mozdony cseréjére ez még így sem lesz elég. Igaz, nem is kell mindet mozdonnyal pótolni: a motorvonatok terjedésével kevesebb mozdonyra lesz szükség. Ha a kocsik cseréje felgyorsul motorvonatokkal is, már legfeljebb csak 50-100 villamos mozdonyra lehet szükség az opción felül.

A MÁV mozdonyai

Típus Üzemképes darabszám Életkor
Taurus (470) 10 20
Traxx (480) 25 10-12
V43 (43x, Szili) 273 40-59
V63 (630, Gigant) 52 34-48
V46 (Szöcske, 460) 58 31-39
Összes villanymozdony 418 kb. 40 év
M40 (408, Púpos) 6 52-59
M41 (418, Csörgő) 60 38-50
M43 (kis Dacia) 6 43-48
M44 (Bobó) 38 51-68
M47 (Dacia) 70 43-48
M62 (Szergej) 67 48-57
Összes dízelmozdony 247 kb. 47 év
Összes mozdony 665 kb. 43 év

 

A közel 250 dízelmozdony cseréjére azonban még nem lehetett nyilvános terveket hallani. Ezek csak egy részét használják a személyszállításban, többségük tolatási feladatokat lát el a személy- és áruszállításban. Ahogy egyre több motorvonat van, egyre kevesebbre lesz ezekből is szükség. Valószínűleg ezeket is már hidrogénes vagy akkumulátoros eszközökre lesz érdemes lecserélni.

A fejlesztéseket pedig megérdemelnék a vonatozók: a gyakran igencsak elaggott vonatok ellenére kifejezetten szeretnek vonatozni. Európában a kilencedik legmagasabb az egy főre jutó évente megtett kilométer:

Korszerűbb vonatokkal pedig még előrébb tudna Magyarország lépni ebben a mutatóban, csökkentve az autózás által okozott környezeti és társadalmi károkat. Ahogy azonban a fentiekből kiderül*570 milliárd forint plusz 10×70 milliárd forint, plusz a mozdonyok cseréje., ez jelenlegi árakon 1500 milliárd forintot meghaladó kiadással járna, és ebben nincs benne a Vitézy-féle bejelentés általunk becsült 470 milliárdos költsége. Bár az utóbbi beszerzés a tervek szerint szolgáltatásvásárlás keretében történik, így nem terheli egyszerre a költségvetést, hosszabb távon értelemszerűen ugyanúgy igényli az állami finanszírozást. Így – főleg a költségvetés mostani állapotát elnézve – nem lesz egyszerű az említett nagyságrendű összeg előteremtése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába a modern szerelvények, a sok késés elrettenti a magyarokat a vonatozástólHiába lett sokkal kényelmesebb vonattal közlekedni Magyarországon az elmúlt két évtizedben, a vasúti személyszállítás nem vált népszerűbbé, sőt inkább leépült 2002 óta.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLétrejön a legnagyobb magyar cégcsoport, de még nem tudni, van-e értelmeAz összetolt MÁV-Volánbuszban több mint 55 ezren dolgoznak, de a közös tarifa- és jegyrendszer kialakításának még csak a kísérlete kezdődött el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElszállt árakon takarítja egy kormányközeli cég a MÁV vonataitA MÁV-nak majdnem ötször annyit kell fizetni a WC-papírért, mint négy éve, a WC-tartályok ürítése és a kártevőirtás pedig közel duplájára drágult 2016 óta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat intercity MÁV motorvonat Siemens stadler vasút Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.