Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. június 13. 08:00 Pénz, Világ

Soros 2.0: egyre több forrás, már a Demokraták legnagyobb támogatója a család

Az immár Soros György fia, Alex Soros által irányított Open Society Foundations a rendszerváltás után még a posztszovjet térségre fókuszált, de az utóbbi években egyre inkább az Egyesült Államok, Latin-Amerika és Afrika a fő célterület. 2022-ben már Soros volt a Demokraták legnagyobb támogatója, és ez a jövőben is folytatódhat.

Alex Soros már december óta vezeti a Nyílt Társadalom Alapítványokat (OSF) – derült ki a WSJ cikkéből, amit aztán a szervezet is megerősített.

Számokban: az OSF összesen 19,6 milliárd dollár támogatást nyújtott az elmúlt három évtizedben különböző filantróp célokra világszerte.

  • A támogatási összeg nő, 2021-ben már meghaladta az évi 1,5 milliárd dollárt, ami kétszer annyi, mint öt évvel korábban volt.
  • A legtöbbet az Egyesült Államokban fordították támogatásra (401 millió dollárt), Európában és Közép-Ázsiában együtt 209 millió dollárt, a globális programjaikra pedig közel 600 millió dollárt költöttek el egy év alatt.

Miből? a Soros György által 1970-ben alapított Soros Fund Management a 40 év alatt elért évi átlagos 20 százalékos hozamával kiemelkedően sikeres hedge fundnak számított. Emlékezetes az angol font 1992-es megshortolása, amin önmagában egymilliárd dollárt keresett.

  • Soros vagyonának nagyobbik részét, 18 milliárd dollárt 2017-ben az alapítványaiba vitte át. Ezzel a Bill and Melinda Gates Alapítvány után az övé a második legnagyobb magán filantróp alap az Egyesült Államokban. Saját vagyona a Forbes becslése szerint jelenleg 6.7 milliárd dollár.

Kezdetek: A filantróp tevékenység egy dél-afrikai fekete diákoknak szóló ösztöndíjjal, valamint kelet-európai ellenzékiek támogatásával kezdődött 1979-ben. A magyarországi Soros Alapítvány is korán, 1984-ben jött létre.

  • Az amerikai politikában Soros 2004-ben aktivizálódott, amikor 27 millió dollárt költött George W. Bush újraválasztása ellen.
  • A Sorost démonizáló összeesküvés-elméletek és politikai kampányok mostanra nemzetközi branddé váltak: Oroszországtól Magyarországon, Észak-Macedón és Törökországon át a republikánus Amerikáig rendszeres toposz ez.  Elon Musk nemrég azt írta, hogy Soros gyűlöli az emberiséget, miután a pénzügyi alapja eladta a 16 millió dolláros Tesla-részvénycsomagját.

Utódlás: A most 92 éves Soros György korábban azt mondta, nem akarja egyetlen gyerekére bízni az alapítványt. Öt gyermeke közül sokáig az első házasságából született Jonathan számított mégis potenciális örökösnek, de vele vezetési kérdéseken összekülönböztek.

Alex (37 éves, Jonathan féltestvére) néhány éve még úgy nyilatkozott, hogy nem akar teljes állásban filantróp lenni.

  • A társasági életéről és partijairól, valamint a focirajongásáról (a New York Jets szurkolója) volt sokáig inkább ismert, miközben azért ledoktorált zsidó eszmetörténeti témában a Berkeley-n.
  • Nem tartották tündöklő tehetségnek a róla szóló cikkek alapján. Az OSF igazgatótanácsában is sokáig többnyire csendben volt, aztán a Soros jobbkezének tartott Michael Vachon és más tanácsadók elkezdtek komolyabban foglalkozni vele.

Politikus szelfik: Alex Soros az utóbbi időben főleg vezető politikusokkal, így Bidennel, Kamala Harris alelnökkel, Macronnal mutatkozik szívesen, az Instagramja alapján Edi Rama albán miniszterelnök közeli barátja.

Nézetek és támogatások: saját, kisebb alapítványával eleinte főleg környezeti ügyeket finanszírozott, részben Dél-Amerikában, valamint zsidó szervezeteket támogatott. A zsidó hagyományhoz és Izraelhez is szorosabban kötődik, mint az apja.

A Soros György elleni, Trumptól Muskig ívelő támadásokat néhány napja a CNN-en ítélte el, antiszemita toposzokat emelve ki a magyarországi Soros-ellenes kampányból is.

  • “Orbán Viktor 2018-ban a harmincas évek képeit előhívó plakátkampányt indított ellene, azzal vádolva hamisan az apámat, hogy bevándorlókkal akarja elárasztani az országot” – írta.

Apjánál politikusabb alkat a Wall Street Journal szerint, a woke újabb hullámához képest viszont inkább szólásszabadság-párti. Aggódik Trump újabb elnökségének lehetőségétől, és úgy tűnik, aktív lesz a 2024-es elnökválasztás finanszírozásában is:

  • “Hiába szeretnék kevesebbet költeni politikára, amíg a másik oldal is ezt csinálja, nekünk is ezt kell tennünk” – mondta a WSJ-nak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Alex Soros filantrópia soros györgy Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.