Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 12. 20:04 Élet, Pénz

Miért keresnek kevesebbet a nők? Egy újabb lényeges okot találtak

Adamecz-Völgyi Anna, az MTA kutatója szerzőtársával egy új aspektusát vizsgálta meg annak, hogy miért kevesebb még mindig a nők fizetése a férfiakénál. Arra keresték a választ új tanulmányukban, hogy van-e köze a magabiztosságnak ahhoz, hogy kevesebb nő van jelenleg vezető beosztásban.

Ismert tény, hogy vezető állásokban (amelyek magasabb fizetéssel, stabilabb foglalkoztatással járnak) kevesebb nő van, mint férfi. Ez egyértelműen hozzájárul ahhoz, hogy társadalmi szinten a nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak.

Az viszont kérdéses, hogy mi miatt alakulhat így a vezető pozíciókat betöltők nemi aránya. A szerzők olyan angol adatokon tudták ezt vizsgálni, amelyek gyermekkortól 42 éves korig követtek annyi és olyan összetételű embert, hogy az egy országosan reprezentatív mintát adjon.

Ezen belül volt adatuk arra, hogy milyen képességei voltak a szóban forgó embereknek gyerek- és tinédzser korukban, illetve arról is, hogy önmaguk teljesítményét hogyan értékelték. Ebből meg tudták figyelni, hogy a férfiak és a nők mennyire voltak magabiztosak.

A korábbi pszichológiai kutatásokkal egybevágóan arra az eredményre jutottak, hogy a férfiak hajlamosabbak a túlzott magabiztosságra, tehát körükben többen vannak azok, akik jobbra értékelik a saját teljesítményüket, mint amilyen az valójában.

Ráadásul azt is meg tudták vizsgálni, hogy ez milyen hatással van a később betöltött pozícióikra. Arra jutottak, hogy

önmagában a túlzott magabiztosság 5-11 százalékban határozza meg azt, hogy miért van arányaiban több férfi vezető beosztásban, mint nő.

Különösen igaz ez a jogi és a közgazdasági területekre.

Ez az eredmény sok más egyéni jellemzőn túl mutat szignifikáns hatást, azonban azt is fontos megjegyezni, hogy ennél is erősebben hat a vezető beosztás megszerzésének esélyére a családi állapot és az, hogy van-e gyermeke egy nőnek.

Amikor csak tartós párkapcsolatban élőket, illetve

gyerekeket nevelőket figyeltek meg, akkor nem volt jelentős a túlzott magabiztosság hatása a betöltött pozíció szintjére a nőknél.

Ráadásul az eredményeik azt is megmutatták, hogy a vezető állásokban dolgozó nőknek kisebb eséllyel van gyerekük, emellett több órát dolgoznak, mint a többi nő. Férfiaknál ez a különbség nem figyelhető meg, bár az általánosságban elmondható, hogy ők több órát dolgoznak, mint a nők (vezető beosztás esetén is).

Így összességében egyrészt fontos tisztában lenni azzal, hogy a nőket hátrány érheti, mindössze azért, mert általánosságban nem olyan magabiztosak, mint férfi társaik. Viszont az is fontos, hogy nem elég a magabiztosságot erősíteni bennük a nemi egyenlőség elősegítéséhez, hiszen a családi állapot és a gyereknevelés felülírják ezt a hatást, és így nagyobb befolyással vannak a nők karrierlehetőségeire, ezen keresztül pedig a béregyenlőtlenségekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok nő még a munkát is abbahagyja, hogy ne keressen többet a férjénélMég mindig nagyon erős társadalmi elvárás, hogy a nő keressen kevesebbet, és ennek komoly következményei vannak az amerikai adatok szerint.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a hagyományos női szerepek, hanem a jobb munkaerőpiaci lehetőségek növelik a születésszámotBár a régebbi elméletek a dolgozó nőktől féltették a születésszámot, az elmúlt húsz évben a fejlett világban már ott született több gyerek, ahol magasabb a nők munkaerő-piaci részvétele.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa fiatal, akkor szülni fog, ha szült, akkor kisgyerekes, utána meg már nem elég fiatalA tehetséges nők elvesznek, mielőtt vállalati vezetőkké válhatnának, először mérték fel Kelet-Európában, hogy miért rögös az útjuk a felső vezetői székek felé.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz felső vezetők gender jövedelmi egyenlőtlenség nemek közötti egyenlőség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.