Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 26. 13:43 Pénz, Világ

Jól bevásárolt orosz földgázból és szénből Kína

A szeptemberi kínai importstatisztika megerősítette, hogy a „világ gyára” továbbra is kihasználja az orosz energiahordozók nyugati szankciók miatti nyomott árát, és alaposan bevásárol belőlük: rekordot döntött az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) és az acélgyártásban használt szén behozatala.

Az utóbbiból Kína tavaly szeptemberben még csak 900 ezer tonnát vásárolt, idén augusztusban viszont már 1,9 milliót, szeptemberben pedig 2,5 milliót. (Az ugrást magyarázhatja, hogy augusztus elején lépett életbe az orosz szénre vonatkozó uniós embargó.) Az erőművekben használható szénnel együtt szeptemberben közel 7 millió tonna volt az orosz eredetű kínai import, ami éves alapon 20 százalékos növekedés – írja a Bloomberg.

Az LNG-vásárlás az egy évvel korábbihoz képest harmadával, 819 ezer tonnára nőtt, pedig a teljes kínai LNG-import 12 százalékkal csökkent éves alapon. Az orosz relációban nagyobb mennyiséget kitevő vezetékes gáz importjáról az év eleje óta nincs adat.

Az orosz olaj importja augusztushoz képest visszaesett szeptemberben 800 ezer hordóval, így Szaúd-Arábia megelőzte Oroszországot a kínai olajszállítók rangsorában. A 7,5 millió hordós mennyiség így is jóval több, mint a tavaly szeptemberi 6,1 millió tonna.

Orosz energiaimportra szeptemberben 7,5 milliárd dollárt fordított Kína, ami kevesebb az augusztusi 8,4 milliárdnál, az egy évvel korábbi 4,7 milliárdnál viszont jóval több. Így Ukrajna februári orosz megtámadása óta Kína több mint 51 milliárd dollárt költött el orosz energiahordozókra, míg 2021 azonos időszakában csak 30 milliárdot. Ez persze összefügg ezek árának változásával is, de mennyiségben szintén nőttek a kínai vásárlások.

Összességében azonban ez sem feltétlenül biztosítja az Oroszország finanszírozásában nélkülözhetetlen szerepet játszó energiahordozó-export gördülékeny átirányítását a nyugati piacokról. Ahogy korábban írtuk, a gázexportban Oroszországnak évtizedes távlatban sincs igazán B-terve, az olajnál pedig egyelőre óriási a bizonytalanság a december 5-én életbe lépő uniós embargó előtt. Ezekhez képest a szén elhanyagolható szerepet játszik az orosz költségvetési bevételekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Pénz Világ földgáz Kína kőolaj LNG Oroszország szén Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2022. november 25. 04:34 Pénz, Vállalat

Sokkal gyorsabban fogy a gáz Magyarországon, mint más országokban

Visszaesett az import, miközben nőtt a kivitel. A mostani helyzet rávilágít arra az általános tévhitre, hogy a magyar tárolókban lévő gáz a mienk.

Évi 711 milliárd dollár: ennyi lenne a Föld túlélésének ára

Úgy tűnik, árcédulát kell rakni a természetre ahhoz, hogy ne pusztítsuk el.

Stubnya Bence
2022. november 24. 18:33 Pénz, Világ

Nagyon szerette volna idén lezárni a kormány az EU-s pénzek körüli kavarást, de áthúzódhat az ügy 2023-ra

A magyar kormánynak a devizában fizetendő megdrágult energiaimport miatt is fontos lett volna az idei megegyezés, most viszont úgy tűnik, hogy jövőre is folytatódhat az alkudozás.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 25. 19:33 Közélet, Vállalat

Tarlós célját is teljesíti Karácsony a milliárdos nyereségű FCSM visszavásárlásával

Amellett, hogy egységesen kezelheti a jövőben a főváros a vízi közműveket, egy régi konfliktus is lezárulhat a csatornázási művek külföldi befektetőjével.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Nagy Zsolt
2022. november 25. 09:03 Tech, Világ

Az oroszok a világ legfejlettebb elektronikai haditechnikáját vitték Ukrajnába, rá is faragtak

Az invázió első napjaiban lehengerlő erőt mutatott az orosz elektronikai hadviselés. Túlságosan erőset.