Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 26. 13:43 Pénz, Világ

Jól bevásárolt orosz földgázból és szénből Kína

A szeptemberi kínai importstatisztika megerősítette, hogy a „világ gyára” továbbra is kihasználja az orosz energiahordozók nyugati szankciók miatti nyomott árát, és alaposan bevásárol belőlük: rekordot döntött az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) és az acélgyártásban használt szén behozatala.

Az utóbbiból Kína tavaly szeptemberben még csak 900 ezer tonnát vásárolt, idén augusztusban viszont már 1,9 milliót, szeptemberben pedig 2,5 milliót. (Az ugrást magyarázhatja, hogy augusztus elején lépett életbe az orosz szénre vonatkozó uniós embargó.) Az erőművekben használható szénnel együtt szeptemberben közel 7 millió tonna volt az orosz eredetű kínai import, ami éves alapon 20 százalékos növekedés – írja a Bloomberg.

Az LNG-vásárlás az egy évvel korábbihoz képest harmadával, 819 ezer tonnára nőtt, pedig a teljes kínai LNG-import 12 százalékkal csökkent éves alapon. Az orosz relációban nagyobb mennyiséget kitevő vezetékes gáz importjáról az év eleje óta nincs adat.

Az orosz olaj importja augusztushoz képest visszaesett szeptemberben 800 ezer hordóval, így Szaúd-Arábia megelőzte Oroszországot a kínai olajszállítók rangsorában. A 7,5 millió hordós mennyiség így is jóval több, mint a tavaly szeptemberi 6,1 millió tonna.

Orosz energiaimportra szeptemberben 7,5 milliárd dollárt fordított Kína, ami kevesebb az augusztusi 8,4 milliárdnál, az egy évvel korábbi 4,7 milliárdnál viszont jóval több. Így Ukrajna februári orosz megtámadása óta Kína több mint 51 milliárd dollárt költött el orosz energiahordozókra, míg 2021 azonos időszakában csak 30 milliárdot. Ez persze összefügg ezek árának változásával is, de mennyiségben szintén nőttek a kínai vásárlások.

Összességében azonban ez sem feltétlenül biztosítja az Oroszország finanszírozásában nélkülözhetetlen szerepet játszó energiahordozó-export gördülékeny átirányítását a nyugati piacokról. Ahogy korábban írtuk, a gázexportban Oroszországnak évtizedes távlatban sincs igazán B-terve, az olajnál pedig egyelőre óriási a bizonytalanság a december 5-én életbe lépő uniós embargó előtt. Ezekhez képest a szén elhanyagolható szerepet játszik az orosz költségvetési bevételekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

Pénz Világ földgáz Kína kőolaj LNG Oroszország szén Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Virovácz Péter
2023. március 22. 04:34 Pénz

Bankválság 2023: ha nincs bizalom, akkor semmi nincs

Mi a különbség a 2008-as és a mostani válság között? Mi a közös az amerikai és az európai bankok megreccsenésében?

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.