Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. október 26. 13:43 Pénz, Világ

Jól bevásárolt orosz földgázból és szénből Kína

A szeptemberi kínai importstatisztika megerősítette, hogy a „világ gyára” továbbra is kihasználja az orosz energiahordozók nyugati szankciók miatti nyomott árát, és alaposan bevásárol belőlük: rekordot döntött az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) és az acélgyártásban használt szén behozatala.

Az utóbbiból Kína tavaly szeptemberben még csak 900 ezer tonnát vásárolt, idén augusztusban viszont már 1,9 milliót, szeptemberben pedig 2,5 milliót. (Az ugrást magyarázhatja, hogy augusztus elején lépett életbe az orosz szénre vonatkozó uniós embargó.) Az erőművekben használható szénnel együtt szeptemberben közel 7 millió tonna volt az orosz eredetű kínai import, ami éves alapon 20 százalékos növekedés – írja a Bloomberg.

Az LNG-vásárlás az egy évvel korábbihoz képest harmadával, 819 ezer tonnára nőtt, pedig a teljes kínai LNG-import 12 százalékkal csökkent éves alapon. Az orosz relációban nagyobb mennyiséget kitevő vezetékes gáz importjáról az év eleje óta nincs adat.

Az orosz olaj importja augusztushoz képest visszaesett szeptemberben 800 ezer hordóval, így Szaúd-Arábia megelőzte Oroszországot a kínai olajszállítók rangsorában. A 7,5 millió hordós mennyiség így is jóval több, mint a tavaly szeptemberi 6,1 millió tonna.

Orosz energiaimportra szeptemberben 7,5 milliárd dollárt fordított Kína, ami kevesebb az augusztusi 8,4 milliárdnál, az egy évvel korábbi 4,7 milliárdnál viszont jóval több. Így Ukrajna februári orosz megtámadása óta Kína több mint 51 milliárd dollárt költött el orosz energiahordozókra, míg 2021 azonos időszakában csak 30 milliárdot. Ez persze összefügg ezek árának változásával is, de mennyiségben szintén nőttek a kínai vásárlások.

Összességében azonban ez sem feltétlenül biztosítja az Oroszország finanszírozásában nélkülözhetetlen szerepet játszó energiahordozó-export gördülékeny átirányítását a nyugati piacokról. Ahogy korábban írtuk, a gázexportban Oroszországnak évtizedes távlatban sincs igazán B-terve, az olajnál pedig egyelőre óriási a bizonytalanság a december 5-én életbe lépő uniós embargó előtt. Ezekhez képest a szén elhanyagolható szerepet játszik az orosz költségvetési bevételekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOroszország olyan területen kezdett zsarolásba, ahol évtizedes távlatban sincs B-terveA földgázpiacon nem látszik, hogyan vennék át az ázsiai vagy más importőrök Európa potenciálisan kieső fogyasztását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden nyolcadik forintot kiszippant a magyar gazdaságból az energiaszámlaEurópában a magyar gazdaság az egyik legsérülékenyebb a magas energiaárakkal szemben. Az ikerdeficit a 2008-as események megismétlődésével fenyeget, ezért is kellenek annyira az uniós pénzek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Nyugat azt akarja, hogy olcsó orosz olaj folyjon, de meg tudja-e oldani?Hat hét van a következő szankciós csomag életbelépéséig, aminek következményeit komoly aggodalmak övezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ földgáz Kína kőolaj LNG Oroszország szén Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.