Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2022. október 25. 16:03 Élet, Pénz

Lejárt szavatosságú élelmiszerek fogyasztásával is próbálnak spórolni az inflációval küzdő európaiak

Az infláció visszahozta a szűkös 70-es évek vásárlási szokásait Európában, a lakosság 71 százaléka vágta vissza a mindennapi költéseit. A vásárlók több mint fele kevesebbet költ alapvető szükségletekre, és 35 százalékuk már hozzányúlt megtakarításaihoz, vagy kölcsönöket vett fel a számlák fizetésére.

A felmérést készítő, 3000 fogyasztót megkérdező IRI nevű adatelemző cég vezetője szerint a költési hajlandóság a jövőben minden valószínűség szerint tovább csökken, semmi jelét nem látni annak, hogy megfordulna a trend.

Az élelmiszer-, üzemanyag- és energiaárak egész Európában felemésztik a háztartások büdzséjét, és az inflációval való mindennapos küzdelem a fogyasztókat olyan stratégiák felélesztésére sarkallja, amelyeket utoljára a 70-es és 80-as években láthattunk, mondta a Bloombergnek az IRI vezetője, Ananda Roy.

Ennek része lehet a lefelé vásárlás – például kedvezőbb árú sajátmárkás termékek választása -, az olcsóbb boltok előnyben részesítése, étkezések kihagyása, vagy akár lejáratközeli, ezért akciós élelmiszerek megvásárlása, még akkor is, ha az elfogyasztásukkor már túl vannak a szavatossági időn. (Illetve egyes országokban lejárt szavatosságú élelmiszerek is forgalmazhatók, ha még biztonságosan elfogyaszthatók.)

Szintén a spórolást szolgálja, hogy kevésbé rendelnek házhoz élelmiszert vagy melegételt az emberek, illetve kevesebbet járnak el étterembe, kocsmába, kávézóba. A helyzet következménye az is, hogy a szezonális termékek szezonon kívüli elérhetősége számottevően szűkül, különösen azokban az üzletekben, ahová nem járnak kifejezetten tehetős vásárlók.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkavállalók fele legfeljebb annyit keres, mint egy betanított munkásNagyon nincs rendben a bérszerkezet, ha pedig egy fejlett nyugati országhoz hasonlítjuk az adatainkat, akkor különösen látványossá válik a probléma súlyossága.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar Lidl-vásárlók sokkal nagyobb áremelkedéssel szembesülnek, mint a németekAz élelmiszerárak éves adataiból jól látszik, hogy hiába emelkedtek jobban a magyar bérek, a németeknek mégis sokkal kevésbé fáj a válság, mert ott jóval kisebb az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Horn-Bokros–korszak inflációs rekordja is megdőlt volna szeptemberben az árstop nélkülAz előző harminc évben mindössze hat olyan hónap volt, amikor a jelenleginél is magasabb élelmiszer-inflációt mértek. Árstop nélkül azonban egy sem lenne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz bevásárlás infláció spórolás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.