Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. október 23. 17:38 Pénz

A szemétszállítókéhoz hasonló rezsitámogatást szeretnének a postások is

Habár a budapesti szemétszállítók konfliktusa az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel megegyezéssel zárult, ahogy arról nemrég részletesebben is írtunk, a béremelések elmaradása a hónapról hónapra növekvő inflációtól a reálbérek masszív csökkenését és újabb feszültségeket vetít előre a munkaerőpiacon.

Potenciálisan ilyen munkahely lehet az ország legnagyobb foglalkoztatója, a Magyar Posta is, ahol a legfrissebb, augusztusra vonatkozó adatok szerint csaknem 26400-an dolgoztak, és ahol a Postás Szakszervezet egyszeri, 100 ezer forintos rezsitámogatást szeretne az alkalmazottaknak, amihez hasonló a szemétszállítók és az FKF közötti megegyezés részét is képezte.

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a 100 ezer forintos rezsitámogatással kapcsolatos tárgyalások még folyamatban vannak, és a szakszervezet célja továbbra is az, hogy további kifizetést tudjon kiharcolni a munkavállalók számára.

A Magyar Postánál jelenleg is az a hároméves megállapodás a bértárgyalások alapja, ami még 2021-ben jött létre a posta és két szakszervezet között. Ebben 2021-ben négy, 2022-ben kilenc, 2023-ban pedig két százalékos alapbérfejlesztésről egyeztek meg. Idén egy egyszeri, a rezsitámogatástól független százezer forintos jutattásról már sikerült megállapodni. Tóth Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ezt idén a decemberi fizetésekkel együtt küldik majd ki a dolgozóknak, és a juttatást lehet SZÉP-kártyára kérni, ami magasabb nettó értéket jelent.

Az idei évre, a három éves periódus alatt legmagasabbnak számító 9 százalékos emelés is reálbércsökkenést jelentene, ha teljesülne a jegybank idei évre vonatkozó 13,5-14,5 százalékos inflációs várakozása. Ugyanakkor mivel az év eleji 20 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum emelések a munkavállalók jelentős részét érintették – főleg a fizikai állományba tartozókat -, illetve a bértorlódás elkerülése érdekében 16 ezer dolgozó kapott az év elején pluszban átlagosan 5,3 százalékos további bruttó béremelést, a postai dolgozók jelentős részének volt inflációt követő, vagy afeletti az idei béremelése.

A postai keresetek ismeretében nem lehetünk elégedettek ezzel a ténnyel, mert a nemzetgazdasági átlaghoz képest jelentős lemaradás leküzdése a feladatunk

– írta megkeresésünkre Tóth Zsuzsanna. A bérek reálértékének csökkenése tehát idén nem jelentős probléma az ország legnagyobb foglalkoztatójánál, jövőre viszont már komolyan felmerül ennek a kockázata, és a hároméves megállapodás első éve sem segített ehhez a célhoz közelebb jutni. 

Az alábbi ábrán látszik, hogy trendszerűen a fizikai és szellemi állomány bérei is távolodtak az átlagfizetésektől, és a legtöbb magyar fizetésről jobban árulkodó medián*A medián az a középérték, amelytől mindkét irányban ugyanannyi adat található. bér szintjétől is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar munkavállalók fele legfeljebb annyit keres, mint egy betanított munkásNagyon nincs rendben a bérszerkezet, ha pedig egy fejlett nyugati országhoz hasonlítjuk az adatainkat, akkor különösen látványossá válik a probléma súlyossága.

A szakszervezet szerint a bérhelyzet összefüggésben van a felső ábrán látható állománycsökkenéssel is, ami különösen a logisztikai és a kézbesítési területen nehezíti meg a cégnél maradók munkáját, hiszen jóval kevesebb embernek kell ugyanannyi feladatot elvégeznie.

 

A Magyar Posta nyilvános céges beszámolói alapján a fizikai állomány átlagos alapbére 2020 és 2021 között még csökkent is (amit viszont ellensúlyozott, hogy a béren kívüli juttatások több mint duplájukra nőttek). A csökkenés azért is figyelemre méltó, mert a 2021. július 1-től érvényes bérmegállapodás 4 százalékos bérfejlesztést tartalmazott, ami az év egészére viszonyítva 2 százalékos emelésnek felel meg.

Kérdésünkre Tóth Zsuzsanna a látszólagos ellentmondást az átlagbérek belüli bérszerkezet változásával magyarázta, konkrétan az alapbéren felül elérhető jövedelmek csökkenésével.

A jegybank legfrissebb infláció előrejelzése alapján jövőre 11,5-14 százalékos infláció várható. Ilyen drágulás mellett a hároméves megállapodásban foglalt kétszázalékos emelés 10-12 százalékos reálbércsökkenést jelentene.

Tóth Zsuzsanna ezzel kapcsolatban megjegyezte, a jövő évi bérekre vonatkozó egyeztetések megkezdése folyamatban van, és ezeken a két százalékos adatot kiindulópontnak tekintik, viszont „céljuk, hogy a munkavállalók bére az emelkedő inflációs közegben a vásárlóerejét meg tudja őrizni”.

Erre a szakszervezet értelmezésében lehetőséget adhat a hároméves megegyezésben rögzített alapelv, ami szerint a Magyar Posta vállalja, hogy ha Magyarország főbb gazdasági mutatóinak változása indokolttá teszi, tárgyal a megegyezés részleteinek módosításáról.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába emelnek bért év közben is, megeszi a magyar fizetéseket a drágulásA kétarcúvá váló munkaerőpiacon az emberek egy része már annak is örül, ha megmarad a munkahelye. Az infláció miatt elszállnak a bérigények, ebből jövőre nagy konfliktusok, de brutális reálbércsökkenés is lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bérek infláció munkaerőpiac reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Habár nem úgy tűnik, de végül mindenkinek jobb lesz a szigorú költségvetés

Matolcsy György fél éve még kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját. Aztán belenézett a jövő évi költségvetési tervezetbe, és pozitív hangot ütött meg.

Hajdu Miklós
2023. június 2. 19:22 Pénz

Aranyba fektetve is meg lehet úszni a megtakarításokat terhelő új adót

Az olyan fizikai befektetéseken realizált nyereséget, mint az arany, továbbra is csak a 15 százalékos személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség illeti.

Torontáli Zoltán
2023. június 1. 17:11 Pénz

Hova lehet menni a megtakarításokra kivetett 13 százalékos adó elől?

Az állampapírokon kívül szinte sehova, hiszen ez az intézkedés lényege, de mi a helyzet a tartós befektetési számlával vagy a külföldre vitellel?

Fontos

Hajdu Miklós
2023. június 9. 11:59 Világ

Áradás elől menekülők haltak meg a gátszakadás utáni támadásokban

Az elárasztott herszoni régióban az evakuálás mellett lövöldözések is zajlanak, az ukránok szerint az oroszok, az oroszok szerint az ukránok zavarják a mentést az ágyúkkal.

Debreczeni Anna
2023. június 9. 09:47 Élet, Tech

Bécs szeretné, hogy megnyissuk azt a rég tervezett cukrászdát

Az osztrák főváros részletes adatokkal segíti azokat, akik vállalkozni szeretnének. Mert egy okos városnak ez is a része.

Pálos Máté
2023. június 9. 04:34 Adat, Közélet

Nehezen lesz ebből felzárkózás, ha így mennek tovább a dolgok az oktatásban

Magyarország ezen a téren leszakadóban, és a kormány intézkedései inkább csak gerjesztik a folyamatot.