Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 24. 09:58 Pénz

A gáz és a víz után szélből sincs elég, még drágább lett az áram Európában

Tegnap ismét rekordot döntöttek az áramárak Európa meghatározó gazdaságaiban. Ennek alapvetően az az oka, hogy az EU-ban az energiapiacok eleve rendkívül kifeszítettek, és ha ehhez hozzáadódik bármilyen plusztényező, az nagyon könnyen új csúcsokra repíti az árakat.

A jól ismert alaphelyzet Oroszország Ukrajna elleni – immár fél éve tartó – háborúja, és az orosz földgázszállítások visszafogása. A magyar kormány ezzel kapcsolatban rendre az uniós elhibázott szankciós politikát okolja, de a földgázra semmilyen korlátozás nem vonatkozik, a gázszállítás mértékét maguk az oroszok fogják vissza – változatos okokra hivatkozva –, minden bizonnyal azért, hogy így próbálják meg eltántorítani az uniós országokat Ukrajna további támogatásától.

A földgáz nemcsak fűtőanyagként és ipari nyersanyagként, hanem az áramtermelésben is fontos, és most valószínűleg egy olyan párhuzamos valóságban is emelkedne valamennyire az ára, ahol nincs orosz-ukrán háború. (Természetesen nem olyan mértékben, mint amit most látunk.) Az aszály miatt ugyanis visszaesett az európai vízerőművek teljesítménye, a folyók alacsony vízszintje és melegebb vize pedig nehezebbé teszi az atomerőművek hűtését is. Különösen súlyos a helyzet Franciaországban, ahol az áramtermelésben meghatározó az atomerőművek szerepe, az előbbi ok miatt azonban a rendelkezésre állásuk 43 százalékra esett vissza tegnap – írja a Bloomberg.

Így az országnak növelnie kell áramimportját Németországból, ahol a termelés nagyobb része származik fosszilis forrásból. Ráadásul az előrejelzés szerint a következő egy hétben alig tudnak majd termelni a német szélerőművek, és ez volt az az említett plusz sokk, ami ismét csúcsra juttatta a másnapi áramárakat tegnap. És mivel az árampiacok egyre inkább összekapcsolódnak, az Egyesült Királyságban, Francia-, Német- és Olaszországban, valamint Észak-Európában is rekordot döntött a mára szóló áramár. Ezen belül Franciaországban volt a csúcs, a megawattóránként 645,54 euró több mint hétszerese az egy évvel ezelőttinek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb rekordot döntött meg a gázár, a forint is megérziDurva áremelkedést okozott az irányadó európai gáztőzsdén az oroszok legutóbbi bejelentése, ennek továbbgyűrűző hatása pedig a devizapiacokon is érzékelhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban töltik a magyar gáztárolókat, mégis a téli szállításoktól függ szinte mindenA korábbi késlekedés miatt a tárolók telítettsége nem kiemelkedő, azt pedig elsősorban a téli import határozza majd meg, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz áramár atomerőmű földgáz németország orosz-ukrán háború szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. március 28. 04:34 Közélet, Pénz

Több százmilliárdos állami forrás olajozhatta meg Tiborcz és Jellinek terjeszkedését

A NER nagyvállalkozói akkor is bőkezű állami segítséget élveznek, ha nem indulnak közbeszerzéseken.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.