Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 24. 09:58 Pénz

A gáz és a víz után szélből sincs elég, még drágább lett az áram Európában

Tegnap ismét rekordot döntöttek az áramárak Európa meghatározó gazdaságaiban. Ennek alapvetően az az oka, hogy az EU-ban az energiapiacok eleve rendkívül kifeszítettek, és ha ehhez hozzáadódik bármilyen plusztényező, az nagyon könnyen új csúcsokra repíti az árakat.

A jól ismert alaphelyzet Oroszország Ukrajna elleni – immár fél éve tartó – háborúja, és az orosz földgázszállítások visszafogása. A magyar kormány ezzel kapcsolatban rendre az uniós elhibázott szankciós politikát okolja, de a földgázra semmilyen korlátozás nem vonatkozik, a gázszállítás mértékét maguk az oroszok fogják vissza – változatos okokra hivatkozva –, minden bizonnyal azért, hogy így próbálják meg eltántorítani az uniós országokat Ukrajna további támogatásától.

A földgáz nemcsak fűtőanyagként és ipari nyersanyagként, hanem az áramtermelésben is fontos, és most valószínűleg egy olyan párhuzamos valóságban is emelkedne valamennyire az ára, ahol nincs orosz-ukrán háború. (Természetesen nem olyan mértékben, mint amit most látunk.) Az aszály miatt ugyanis visszaesett az európai vízerőművek teljesítménye, a folyók alacsony vízszintje és melegebb vize pedig nehezebbé teszi az atomerőművek hűtését is. Különösen súlyos a helyzet Franciaországban, ahol az áramtermelésben meghatározó az atomerőművek szerepe, az előbbi ok miatt azonban a rendelkezésre állásuk 43 százalékra esett vissza tegnap – írja a Bloomberg.

Így az országnak növelnie kell áramimportját Németországból, ahol a termelés nagyobb része származik fosszilis forrásból. Ráadásul az előrejelzés szerint a következő egy hétben alig tudnak majd termelni a német szélerőművek, és ez volt az az említett plusz sokk, ami ismét csúcsra juttatta a másnapi áramárakat tegnap. És mivel az árampiacok egyre inkább összekapcsolódnak, az Egyesült Királyságban, Francia-, Német- és Olaszországban, valamint Észak-Európában is rekordot döntött a mára szóló áramár. Ezen belül Franciaországban volt a csúcs, a megawattóránként 645,54 euró több mint hétszerese az egy évvel ezelőttinek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegvalósult a vicc, akkor keres pénzt egy német fémöntöde, amikor nem termelIlyen áramárak mellett nem éri meg alumíniumot gyártani, a megmaradt áram eladásával viszont jókora nyereség zsebelhető be.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb rekordot döntött meg a gázár, a forint is megérziDurva áremelkedést okozott az irányadó európai gáztőzsdén az oroszok legutóbbi bejelentése, ennek továbbgyűrűző hatása pedig a devizapiacokon is érzékelhető.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRohamtempóban töltik a magyar gáztárolókat, mégis a téli szállításoktól függ szinte mindenA korábbi késlekedés miatt a tárolók telítettsége nem kiemelkedő, azt pedig elsősorban a téli import határozza majd meg, hogy mire elég a felhalmozott gázkészlet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz áramár atomerőmű földgáz németország orosz-ukrán háború szélenergia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.