Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 13. 14:43 Pénz

Sokan elveszíthetik lakásukat az emelkedő kamatok miatt Németországban

Az Európai Központi Bank még csak készül arra, hogy idén nulla fölé viszi a nyolc éve negatív irányadó kamatát, de Németországban máris a lehetséges kellemetlen következményekre figyelmeztetnek.

Ez talán furcsa annak fényében, hogy 2014 óta rengeteg német panaszt lehetett hallani a negatív kamatok miatt, amelyek szép lassan már a lakossági betéteknél is elkezdték éreztetni hatásukat, főként a nagy összegű megtakarításoknál. Ha a fordulat tartósnak bizonyul, akkor ezt a problémát el lehet majd felejteni, az ingatlanpiaci következmények viszont súlyosnak bizonyulhatnak.

A nyolc évnyi negatív kamatszint miatt ugyanis nagyon olcsón lehetett Németországban – illetve szerte az eurózónában – lakáshiteleket felvenni (gyorskölcsönből pedig negatív kamatozásúak is akadtak), ami hozzájárult az ingatlanpiaci áremelkedéshez. Bár Németországban sokkal nagyobb a bérlés szerepe, mint idehaza, aki saját lakásban vagy házban akart lakni, annak ezért gyakran nagy összegű hitelt kellett felvennie.

Ez addig nem okoz gondot, amíg valaki nem veszíti el a munkáját, vagy nem emelkedik a kamatszint, de most pont az utóbbi fenyeget. Nem véletlenül szorgalmazta idehaza a Magyar Nemzeti Bank már évekkel ezelőtt, hogy minél hosszabb időre fixálják lakáshitelük kamatát az adósok, hiszen pont ezt a kockázatot akarta kivédeni vagy legalábbis csökkenteni.

Németországban most a Westfalia-Lippe takarékszövetkezeti szövetség*Sparkassenverband elnöke figyelmeztetett arra a Bildnek nyilatkozva, hogy az emelkedő kamatok miatt sokan elveszíthetik a házukat, lakásukat. Liane Buchholz felhívta a figyelmet arra, hogy a német háztartások 42 százaléka most sem képes a megtakarításra, ami rossz jel abban a tekintetben, hogy mennyire tudnák kigazdálkodni az emelkedő törlesztőrészleteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz infláció elleni harc Európában is egyre fontosabbá válikAz Európai Központi Bank kész átlépni a Rubiconon, és az inflációval szembeni harc jegyében feladni az utóbbi években folytatott ultra laza monetáris politikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettőlMiközben idehaza a kamatok egyre emelkednek, Németországban tovább terjednek a negatív betéti kamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Pénz európai központi bank ingatlanárak ingatlanpiac kamatemelés lakáshitelek lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Stubnya Bence
2023. március 16. 15:13 Pénz, Világ

Nehezen szabadul a forint és a tőzsdék a bankcsődök nyomásától

A pánik csak akkor enyhült, amikor a svájci jegybank bejelentette, hogy mentőövet dob a Credit Suisse-nek. A forint árfolyama 400 felett is járt egy ideig.

Fontos

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.