Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 13. 14:43 Pénz

Sokan elveszíthetik lakásukat az emelkedő kamatok miatt Németországban

Az Európai Központi Bank még csak készül arra, hogy idén nulla fölé viszi a nyolc éve negatív irányadó kamatát, de Németországban máris a lehetséges kellemetlen következményekre figyelmeztetnek.

Ez talán furcsa annak fényében, hogy 2014 óta rengeteg német panaszt lehetett hallani a negatív kamatok miatt, amelyek szép lassan már a lakossági betéteknél is elkezdték éreztetni hatásukat, főként a nagy összegű megtakarításoknál. Ha a fordulat tartósnak bizonyul, akkor ezt a problémát el lehet majd felejteni, az ingatlanpiaci következmények viszont súlyosnak bizonyulhatnak.

A nyolc évnyi negatív kamatszint miatt ugyanis nagyon olcsón lehetett Németországban – illetve szerte az eurózónában – lakáshiteleket felvenni (gyorskölcsönből pedig negatív kamatozásúak is akadtak), ami hozzájárult az ingatlanpiaci áremelkedéshez. Bár Németországban sokkal nagyobb a bérlés szerepe, mint idehaza, aki saját lakásban vagy házban akart lakni, annak ezért gyakran nagy összegű hitelt kellett felvennie.

Ez addig nem okoz gondot, amíg valaki nem veszíti el a munkáját, vagy nem emelkedik a kamatszint, de most pont az utóbbi fenyeget. Nem véletlenül szorgalmazta idehaza a Magyar Nemzeti Bank már évekkel ezelőtt, hogy minél hosszabb időre fixálják lakáshitelük kamatát az adósok, hiszen pont ezt a kockázatot akarta kivédeni vagy legalábbis csökkenteni.

Németországban most a Westfalia-Lippe takarékszövetkezeti szövetség*Sparkassenverband elnöke figyelmeztetett arra a Bildnek nyilatkozva, hogy az emelkedő kamatok miatt sokan elveszíthetik a házukat, lakásukat. Liane Buchholz felhívta a figyelmet arra, hogy a német háztartások 42 százaléka most sem képes a megtakarításra, ami rossz jel abban a tekintetben, hogy mennyire tudnák kigazdálkodni az emelkedő törlesztőrészleteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz infláció elleni harc Európában is egyre fontosabbá válikAz Európai Központi Bank kész átlépni a Rubiconon, és az inflációval szembeni harc jegyében feladni az utóbbi években folytatott ultra laza monetáris politikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettőlMiközben idehaza a kamatok egyre emelkednek, Németországban tovább terjednek a negatív betéti kamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz európai központi bank ingatlanárak ingatlanpiac kamatemelés lakáshitelek lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Török Zoltán
2024. február 23. 04:34 Pénz

Érdemes lenne egy adóreformmal korrigálni a jelenlegi rendszert

Az adórendszerünk 10-15 éve bevezetett átalakításainak olyan következményei vannak, amelyeket érdemes egy újabb adóreformmal korrigálni.  

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.