Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 13. 14:43 Pénz

Sokan elveszíthetik lakásukat az emelkedő kamatok miatt Németországban

Az Európai Központi Bank még csak készül arra, hogy idén nulla fölé viszi a nyolc éve negatív irányadó kamatát, de Németországban máris a lehetséges kellemetlen következményekre figyelmeztetnek.

Ez talán furcsa annak fényében, hogy 2014 óta rengeteg német panaszt lehetett hallani a negatív kamatok miatt, amelyek szép lassan már a lakossági betéteknél is elkezdték éreztetni hatásukat, főként a nagy összegű megtakarításoknál. Ha a fordulat tartósnak bizonyul, akkor ezt a problémát el lehet majd felejteni, az ingatlanpiaci következmények viszont súlyosnak bizonyulhatnak.

A nyolc évnyi negatív kamatszint miatt ugyanis nagyon olcsón lehetett Németországban – illetve szerte az eurózónában – lakáshiteleket felvenni (gyorskölcsönből pedig negatív kamatozásúak is akadtak), ami hozzájárult az ingatlanpiaci áremelkedéshez. Bár Németországban sokkal nagyobb a bérlés szerepe, mint idehaza, aki saját lakásban vagy házban akart lakni, annak ezért gyakran nagy összegű hitelt kellett felvennie.

Ez addig nem okoz gondot, amíg valaki nem veszíti el a munkáját, vagy nem emelkedik a kamatszint, de most pont az utóbbi fenyeget. Nem véletlenül szorgalmazta idehaza a Magyar Nemzeti Bank már évekkel ezelőtt, hogy minél hosszabb időre fixálják lakáshitelük kamatát az adósok, hiszen pont ezt a kockázatot akarta kivédeni vagy legalábbis csökkenteni.

Németországban most a Westfalia-Lippe takarékszövetkezeti szövetség*Sparkassenverband elnöke figyelmeztetett arra a Bildnek nyilatkozva, hogy az emelkedő kamatok miatt sokan elveszíthetik a házukat, lakásukat. Liane Buchholz felhívta a figyelmet arra, hogy a német háztartások 42 százaléka most sem képes a megtakarításra, ami rossz jel abban a tekintetben, hogy mennyire tudnák kigazdálkodni az emelkedő törlesztőrészleteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz infláció elleni harc Európában is egyre fontosabbá válikAz Európai Központi Bank kész átlépni a Rubiconon, és az inflációval szembeni harc jegyében feladni az utóbbi években folytatott ultra laza monetáris politikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettőlMiközben idehaza a kamatok egyre emelkednek, Németországban tovább terjednek a negatív betéti kamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Pénz európai központi bank ingatlanárak ingatlanpiac kamatemelés lakáshitelek lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.

Fontos

Bucsky Péter
2022. december 4. 04:34 Közélet

A tanárok gyorséttermi bért, a sportolók havi 1,6 milliós fizetést kapnak, a magyar edzők brit szinten keresnek

Az 50 év alatti általános iskolai tanárok és óvodapedagógusok kevesebbet keresnek, mint a titkárok és titkárnők, de a legtöbb gépkezelő is jobban keres.

Forint Ferenc
2022. december 3. 07:25 Élet, Támogatói tartalom

Lakáshitel: vége felé közeledhet a kamatemelkedés?

Végre megcsillan a fény az alagút végén, ugyanis a hitelkamatokat befolyásoló egyes pénzpiaci mutatók már csökkenésnek indultak.

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.