Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. június 13. 14:43 Pénz

Sokan elveszíthetik lakásukat az emelkedő kamatok miatt Németországban

Az Európai Központi Bank még csak készül arra, hogy idén nulla fölé viszi a nyolc éve negatív irányadó kamatát, de Németországban máris a lehetséges kellemetlen következményekre figyelmeztetnek.

Ez talán furcsa annak fényében, hogy 2014 óta rengeteg német panaszt lehetett hallani a negatív kamatok miatt, amelyek szép lassan már a lakossági betéteknél is elkezdték éreztetni hatásukat, főként a nagy összegű megtakarításoknál. Ha a fordulat tartósnak bizonyul, akkor ezt a problémát el lehet majd felejteni, az ingatlanpiaci következmények viszont súlyosnak bizonyulhatnak.

A nyolc évnyi negatív kamatszint miatt ugyanis nagyon olcsón lehetett Németországban – illetve szerte az eurózónában – lakáshiteleket felvenni (gyorskölcsönből pedig negatív kamatozásúak is akadtak), ami hozzájárult az ingatlanpiaci áremelkedéshez. Bár Németországban sokkal nagyobb a bérlés szerepe, mint idehaza, aki saját lakásban vagy házban akart lakni, annak ezért gyakran nagy összegű hitelt kellett felvennie.

Ez addig nem okoz gondot, amíg valaki nem veszíti el a munkáját, vagy nem emelkedik a kamatszint, de most pont az utóbbi fenyeget. Nem véletlenül szorgalmazta idehaza a Magyar Nemzeti Bank már évekkel ezelőtt, hogy minél hosszabb időre fixálják lakáshitelük kamatát az adósok, hiszen pont ezt a kockázatot akarta kivédeni vagy legalábbis csökkenteni.

Németországban most a Westfalia-Lippe takarékszövetkezeti szövetség*Sparkassenverband elnöke figyelmeztetett arra a Bildnek nyilatkozva, hogy az emelkedő kamatok miatt sokan elveszíthetik a házukat, lakásukat. Liane Buchholz felhívta a figyelmet arra, hogy a német háztartások 42 százaléka most sem képes a megtakarításra, ami rossz jel abban a tekintetben, hogy mennyire tudnák kigazdálkodni az emelkedő törlesztőrészleteket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz infláció elleni harc Európában is egyre fontosabbá válikAz Európai Központi Bank kész átlépni a Rubiconon, és az inflációval szembeni harc jegyében feladni az utóbbi években folytatott ultra laza monetáris politikáját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettőlMiközben idehaza a kamatok egyre emelkednek, Németországban tovább terjednek a negatív betéti kamatok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Pénz európai központi bank ingatlanárak ingatlanpiac kamatemelés lakáshitelek lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2022. június 29. 16:04 Pénz

Miért nem gondolta senki, hogy ennyire elszáll az infláció?

Olyan sokáig nem volt gond a pénzromlás ütemével, hogy az elemzők, jegybankárok és befektetők emlékezetéből is kikoptak a korábbi inflációs időszakok.

Török Zoltán
2022. június 28. 13:09 Pénz

Nem várható erősebb forint, és ez tovább fűti az inflációt

Sokkal rosszabbul teljesít idén a forint, mint a cseh korona és a lengyel złoty, az ezt okozó tényezőkben pedig egyelőre nem várható pozitív fordulat.

Suppan Gergely
2022. június 27. 16:06 Pénz

Kell-e aggódnunk a magyar ikerdeficit miatt?

Több mint egy évtized után újra ikerdeficit alakult ki, azaz egyszerre negatív a költségvetés és a külső fizetési mérleg egyenlege. Sok azonban a különbség a 2000-es évekhez képest.

Fontos

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Pálinkás József
2022. június 29. 17:54 Világ

Inkább Oroszországnak fáj a tudományos együttműködések korlátozása

A Nyugatnak az orosz tudósok személyes hozzájárulása és néhány nyersanyag hiányozhat, Oroszországnak viszont a legmodernebb kutatási eszközök.

Bucsky Péter
2022. június 29. 04:34 Világ

Nem az ukránokon múlik, de kilátástalan, hogy nyugat felé elszállítsák az összes gabonájukat

Hiába van elég vasúti kocsijuk, ha az uniós országokban hiányzik a kapacitás a sok millió tonnányi gabona fogadására, kezelésére és továbbítására.