Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. október 7. 17:29 Pénz

Elkezd megvalósulni a takarékos németek rémálma

A németek takarékossága közmondásos, és ezt a számok is alátámasztják: a Deutsche Bank adatai szerint az országos megtakarítási ráta 2017-ben 10 százalék körül volt, amely az eurózóna átlagának kétszerese. Az ennek köszönhetően felhalmozódott pénzügyi eszközök több mint 40 százalékát pedig bankbetétben tartják a német polgárok.

Évtizedeken át ez rendben is volt így, a német pénzintézetek bátran támaszkodhattak a lakossági forrásokra, az emberek pedig elégedetten nyugtázhatták a pénzük kamatozását. A válság és az arra válaszul hozott intézkedések azonban teljesen felforgatták ezt az idilli képet. Az Európai Központi Bank (EKB) öt éve negatív szinten tartja az irányadó kamatlábat, vagyis az eurózóna pénzintézeteinek fizetniük kell, ha nála parkoltatják felesleges forrásaikat. Az EKB múlt hónapban még mélyebbre ment, immár -0,5 százalék ez a ráta (igaz, a betétek egy részére már más sáv vonatkozik).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjraindítják a pénznyomdát Európában, kérdés, hogy ez mire lesz elégNagy fordulatot jelentett be az európai pénzpolitikában Mario Draghi szerdán, azonban ő is tisztában van vele, hogy német költségvetési élénkítés nélkül tehetetlen az európai jegybank.

Az eurózóna bankjai sokáig mindent megtettek annak érdekében, hogy a lakossági ügyfeleknél ne kelljen negatív kamatozást alkalmazniuk – idehaza ez egyébként tilos –, újabban azonban egyre többen lépik meg mégis, legalábbis a nagy összegű betéteknél.

A sort a dánok nyitották, akik ugyan nem tagjai az eurózónának, mivel azonban a korona árfolyama az euróhoz kötött, valójában nem tudják függetleníteni magukat az EKB döntéseitől, ezért a dán kamatláb is negatív, nyár óta -0,75 százalék. Az utóbbi hetekben két dán bank is bejelentette, hogy pontosan ekkora negatív kamatot számol fel a 750 ezer koronánál (nagyjából 33 millió forint) magasabb összegű betétekre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKöltekezésre kényszerítenének akkor is, ha ezt egyáltalán nem akarodVisszatérő téma közgazdászok körében, hogyan lesz képes a világ felvenni a harcot a következő gazdasági válsággal. Az IMF-nek van egy ötlete.

Németországban néhány kisebb pénzintézet után a Berliner Volksbank, az ország második legnagyobb szövetkezeti pénzintézete szánta el magát a negatív lakossági kamat bevezetésére: 0,5 százalékot számol fel a 100 ezer eurónál (szintén körülbelül 33 millió forint) nagyobb betétekre. A Bloombergnek nyilatkozó elemző szerint hamarosan többen követhetik a példát. A legnagyobbak közé tartozó Deutsche Bank és Commerzbank még nem szánta el magát, de mindkettő vezetői tettek már arra utalást, hogy foglalkoznak a dologgal.

Nem csoda, hogy hezitálnak. Az Investors Marketing felmérése szerint az ügyfelek fele jó eséllyel otthagyja a bankját, ha az pénzt kér a betét kezeléséért. Kivéve, ha nincs hova mennie. Ez persze még odébb van, ráadásul a 100 ezer eurós limit viszonylag magas, hiszen el lehet osztani több bank között is a megtakarításokat.

Mindenesetre ez is mutatja, milyen mellékhatásai vannak a negatív kamatoknak, amelyek hosszú távú hasznát amúgy is egyre többen kérdőjelezik meg. Az EKB azonban egyelőre kitart mellettük, hiszen elvileg a fogyasztást és befektetést ösztönzik a megtakarítással szemben, és erre van szüksége egy olyan gyengélkedő gazdaságnak, mint most a német. Más kérdés, hogy a németeknél működik-e ez az ösztönző, vagy inkább fedezékbe vonulnak, és a gazdaság problémáit látva még kevesebbet költenek. A pénzt pedig legfeljebb beteszik a párnacihába a bank helyett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miértTovábbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz berliner volksbank eurózóna negatív kamat német gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Fontos

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.