Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 30. 15:17 Pénz, Világ

Aki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettől

Bár a világ egyre nagyobb részén vége az olcsó hitelek és a negatív kamatok korszakának, Németországba ez a trend még nem érkezett meg. Ez persze nem csoda, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) még mindig negatívan tartja irányadó kamatszintjét, és a hivatalos kommunikáció szerint egyelőre nem is akar a -0,5 százalékos szinten változtatni.

Az utóbbi években egyre több német pénzintézet kezdett el negatív kamatot felszámolni a kiemelkedően nagy összegű megtakarításokra, mivel az eurózóna bankjai már 2014 közepe óta csak negatív kamatozással tarthatják forrásaikat az EKB-nál. Emellett az EKB gazdaságélénkítő lépései (pénznyomtatása) miatt annyira alacsonnyá váltak a forrásköltségek, hogy nemigen volt hová kihelyezni a betéteket megfelelő megtérülés mellett.

A Stadtsparkasse Düsseldorf tavaly a 250 ezer euró feletti bankbetéteknél kezdte el a folyamatot, idén viszont már a 130 ezer euró feletti betéteseit értesítette arról, hogy mínusz fél százalékos kamatot számol fel. Az 1730 érintett közül 24 nem fogadta el az erre vonatkozó szerződésmódosítást, a német sajtó cikkei szerint őket most arról értesítette a pénzintézet, hogy felmondja a szerződést. Ha az illetők január végéig sem reagálnak, akkor egy helyi bíróság kezelésébe kerülnek át a betétek.

Azt gondolhatnánk, hogy ezt senki sem várja meg, de ez közel sem biztos. Amikor tavaly a pénzintézet 1825 – negyedmillió eurónál nagyobb összeggel rendelkező – betétesét értesítette, akkor végül 35-nek mondta fel a szerződését, és hat számla felett vette át a bíróság a rendelkezést.

Mindez azért is érdekes, mert a pénzügyi piacokon az év utolsó hónapjaiban már azt kezdték árazni, hogy jövőre kamatot emel az EKB. A német bankoknak és takarékszövetkezeteknek azonban a jelek szerint ezt már nincs türelmük kivárni. A megtakarítóknak egyébként szintén érdemes átgondolniuk, hogy miben tartják pénzüket, hiszen miközben korábban kifejezetten alacsony volt az infláció az eurózónában és azon belül Németországban is, ez idén megváltozott: novemberben a német infláció már 6 százalékra gyorsult. Azaz most már a hozamot nem termelő befektetéseknél nemcsak az elmaradt haszon lehet látványos, hanem az infláció reálértéket csökkentő hatása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer eurót ad kölcsön a bank, de legfeljebb 9958-at kell visszafizetnedMegőrültek a német bankok: kevesebbet kell visszafizetned, mint amennyi kölcsönt felvettél. Újabb szintet lépett a hitelezési láz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ európai központi bank negatív kamat németország pénznyomtatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.