Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 30. 15:17 Pénz, Világ

Aki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettől

Bár a világ egyre nagyobb részén vége az olcsó hitelek és a negatív kamatok korszakának, Németországba ez a trend még nem érkezett meg. Ez persze nem csoda, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) még mindig negatívan tartja irányadó kamatszintjét, és a hivatalos kommunikáció szerint egyelőre nem is akar a -0,5 százalékos szinten változtatni.

Az utóbbi években egyre több német pénzintézet kezdett el negatív kamatot felszámolni a kiemelkedően nagy összegű megtakarításokra, mivel az eurózóna bankjai már 2014 közepe óta csak negatív kamatozással tarthatják forrásaikat az EKB-nál. Emellett az EKB gazdaságélénkítő lépései (pénznyomtatása) miatt annyira alacsonnyá váltak a forrásköltségek, hogy nemigen volt hová kihelyezni a betéteket megfelelő megtérülés mellett.

A Stadtsparkasse Düsseldorf tavaly a 250 ezer euró feletti bankbetéteknél kezdte el a folyamatot, idén viszont már a 130 ezer euró feletti betéteseit értesítette arról, hogy mínusz fél százalékos kamatot számol fel. Az 1730 érintett közül 24 nem fogadta el az erre vonatkozó szerződésmódosítást, a német sajtó cikkei szerint őket most arról értesítette a pénzintézet, hogy felmondja a szerződést. Ha az illetők január végéig sem reagálnak, akkor egy helyi bíróság kezelésébe kerülnek át a betétek.

Azt gondolhatnánk, hogy ezt senki sem várja meg, de ez közel sem biztos. Amikor tavaly a pénzintézet 1825 – negyedmillió eurónál nagyobb összeggel rendelkező – betétesét értesítette, akkor végül 35-nek mondta fel a szerződését, és hat számla felett vette át a bíróság a rendelkezést.

Mindez azért is érdekes, mert a pénzügyi piacokon az év utolsó hónapjaiban már azt kezdték árazni, hogy jövőre kamatot emel az EKB. A német bankoknak és takarékszövetkezeteknek azonban a jelek szerint ezt már nincs türelmük kivárni. A megtakarítóknak egyébként szintén érdemes átgondolniuk, hogy miben tartják pénzüket, hiszen miközben korábban kifejezetten alacsony volt az infláció az eurózónában és azon belül Németországban is, ez idén megváltozott: novemberben a német infláció már 6 százalékra gyorsult. Azaz most már a hozamot nem termelő befektetéseknél nemcsak az elmaradt haszon lehet látványos, hanem az infláció reálértéket csökkentő hatása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer eurót ad kölcsön a bank, de legfeljebb 9958-at kell visszafizetnedMegőrültek a német bankok: kevesebbet kell visszafizetned, mint amennyi kölcsönt felvettél. Újabb szintet lépett a hitelezési láz.

Pénz Világ európai központi bank negatív kamat németország pénznyomtatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 09:10 Pénz

Indul lefelé az infláció a világban, a magyar még 21 százalék felett van

Elérhette a csúcsot a globális infláció, több jel szerint innentől már lassulni fog a drágulás üteme a fejlett gazdaságokban. Gyors csökkenésre viszont nem érdemes számítani, és ha az oroszok zárják a csapot, az okozhat még gondokat.

Kolozsi Ádám
2022. november 29. 06:56 Pénz, Világ

Egy tradicionális iparág szép csendben rommá keresi magát az energiaválságon

A fűtéskimaradás és az áramellátás bizonytalanságának rémképe jól meglökte az eladási statisztikákat.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. november 28. 18:28 Vállalat

Egyre több jel utal arra, hogy a kínai CATL akkumulátorgyár és a BMW együttműködik Debrecenben

A BMW nyáron letette debreceni gyárának alapkövét, majd kisvártatva a kínai CATL hatalmas beruházást jelentett be. A napokban ismét a BMW lépett, a bajor vállalat ugyanis akkumulátorok összeszerelésére alkalmas üzemmel egészíti ki debreceni beruházását.

Stubnya Bence
2022. november 28. 14:28 Támogatói tartalom, Vállalat

Ígéretes eredményekkel zárult a négynapos munkahét eddigi legnagyobb magyarországi kísérlete

Javult a hatékonysága és a munka-magánélet egyensúllyal való elégedettsége a Telekom dolgozóinak, akik négynapos munkahétre álltak át. Februártól a résztvevők számát duplázva folytatódik a tesztidőszak.

Bucsky Péter
2022. november 28. 04:34 Vállalat

Legóból épített százmilliós céget egy magyar vállalkozó

Több száz millió forintos üzlet az egyedi tervek alapján készült legók tervezése és összeállítása.