Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 30. 15:17 Pénz, Világ

Aki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettől

Bár a világ egyre nagyobb részén vége az olcsó hitelek és a negatív kamatok korszakának, Németországba ez a trend még nem érkezett meg. Ez persze nem csoda, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) még mindig negatívan tartja irányadó kamatszintjét, és a hivatalos kommunikáció szerint egyelőre nem is akar a -0,5 százalékos szinten változtatni.

Az utóbbi években egyre több német pénzintézet kezdett el negatív kamatot felszámolni a kiemelkedően nagy összegű megtakarításokra, mivel az eurózóna bankjai már 2014 közepe óta csak negatív kamatozással tarthatják forrásaikat az EKB-nál. Emellett az EKB gazdaságélénkítő lépései (pénznyomtatása) miatt annyira alacsonnyá váltak a forrásköltségek, hogy nemigen volt hová kihelyezni a betéteket megfelelő megtérülés mellett.

A Stadtsparkasse Düsseldorf tavaly a 250 ezer euró feletti bankbetéteknél kezdte el a folyamatot, idén viszont már a 130 ezer euró feletti betéteseit értesítette arról, hogy mínusz fél százalékos kamatot számol fel. Az 1730 érintett közül 24 nem fogadta el az erre vonatkozó szerződésmódosítást, a német sajtó cikkei szerint őket most arról értesítette a pénzintézet, hogy felmondja a szerződést. Ha az illetők január végéig sem reagálnak, akkor egy helyi bíróság kezelésébe kerülnek át a betétek.

Azt gondolhatnánk, hogy ezt senki sem várja meg, de ez közel sem biztos. Amikor tavaly a pénzintézet 1825 – negyedmillió eurónál nagyobb összeggel rendelkező – betétesét értesítette, akkor végül 35-nek mondta fel a szerződését, és hat számla felett vette át a bíróság a rendelkezést.

Mindez azért is érdekes, mert a pénzügyi piacokon az év utolsó hónapjaiban már azt kezdték árazni, hogy jövőre kamatot emel az EKB. A német bankoknak és takarékszövetkezeteknek azonban a jelek szerint ezt már nincs türelmük kivárni. A megtakarítóknak egyébként szintén érdemes átgondolniuk, hogy miben tartják pénzüket, hiszen miközben korábban kifejezetten alacsony volt az infláció az eurózónában és azon belül Németországban is, ez idén megváltozott: novemberben a német infláció már 6 százalékra gyorsult. Azaz most már a hozamot nem termelő befektetéseknél nemcsak az elmaradt haszon lehet látványos, hanem az infláció reálértéket csökkentő hatása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer eurót ad kölcsön a bank, de legfeljebb 9958-at kell visszafizetnedMegőrültek a német bankok: kevesebbet kell visszafizetned, mint amennyi kölcsönt felvettél. Újabb szintet lépett a hitelezési láz.

Pénz Világ európai központi bank negatív kamat németország pénznyomtatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2022. május 20. 11:03 Adat, Pénz

A magyar lakásárak közel 20 százalékos csökkenés után lennének reális szinten a jegybank szerint

Rekordszintet ért el a magyar ingatlanpiac túlárazottsága a jegybank új Lakáspiaci jelentése szerint, de attól mégsem tartanak, hogy túlfut a hitelezés, mint 2008 előtt.

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Fontos

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.

Tóth István János
2022. május 17. 14:31 Világ

Korrupció, bizalmatlanság és harci morál az orosz hadseregben

Az Ukrajna elleni orosz agresszió mutatja, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha egy hadsereg mélyen átitatódott a korrupcióval.