Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2021. december 30. 15:17 Pénz, Világ

Aki nem fogadja el betétjére a negatív kamatot, repül az egyik német pénzintézettől

Bár a világ egyre nagyobb részén vége az olcsó hitelek és a negatív kamatok korszakának, Németországba ez a trend még nem érkezett meg. Ez persze nem csoda, hiszen az Európai Központi Bank (EKB) még mindig negatívan tartja irányadó kamatszintjét, és a hivatalos kommunikáció szerint egyelőre nem is akar a -0,5 százalékos szinten változtatni.

Az utóbbi években egyre több német pénzintézet kezdett el negatív kamatot felszámolni a kiemelkedően nagy összegű megtakarításokra, mivel az eurózóna bankjai már 2014 közepe óta csak negatív kamatozással tarthatják forrásaikat az EKB-nál. Emellett az EKB gazdaságélénkítő lépései (pénznyomtatása) miatt annyira alacsonnyá váltak a forrásköltségek, hogy nemigen volt hová kihelyezni a betéteket megfelelő megtérülés mellett.

A Stadtsparkasse Düsseldorf tavaly a 250 ezer euró feletti bankbetéteknél kezdte el a folyamatot, idén viszont már a 130 ezer euró feletti betéteseit értesítette arról, hogy mínusz fél százalékos kamatot számol fel. Az 1730 érintett közül 24 nem fogadta el az erre vonatkozó szerződésmódosítást, a német sajtó cikkei szerint őket most arról értesítette a pénzintézet, hogy felmondja a szerződést. Ha az illetők január végéig sem reagálnak, akkor egy helyi bíróság kezelésébe kerülnek át a betétek.

Azt gondolhatnánk, hogy ezt senki sem várja meg, de ez közel sem biztos. Amikor tavaly a pénzintézet 1825 – negyedmillió eurónál nagyobb összeggel rendelkező – betétesét értesítette, akkor végül 35-nek mondta fel a szerződését, és hat számla felett vette át a bíróság a rendelkezést.

Mindez azért is érdekes, mert a pénzügyi piacokon az év utolsó hónapjaiban már azt kezdték árazni, hogy jövőre kamatot emel az EKB. A német bankoknak és takarékszövetkezeteknek azonban a jelek szerint ezt már nincs türelmük kivárni. A megtakarítóknak egyébként szintén érdemes átgondolniuk, hogy miben tartják pénzüket, hiszen miközben korábban kifejezetten alacsony volt az infláció az eurózónában és azon belül Németországban is, ez idén megváltozott: novemberben a német infláció már 6 százalékra gyorsult. Azaz most már a hozamot nem termelő befektetéseknél nemcsak az elmaradt haszon lehet látványos, hanem az infláció reálértéket csökkentő hatása is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElkezd megvalósulni a takarékos németek rémálmaEgyre több német bank csak negatív kamattal hajlandó kezelni a nagy összegű megtakarításokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkFelveszel 320 ezer forintnyi hitelt, de csak 285 ezret kell visszafizetnedMegint negatív kamattal csap magának hírverést egy német pénzügyi portál, most már mínusz 10 százaléknál tartanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezer eurót ad kölcsön a bank, de legfeljebb 9958-at kell visszafizetnedMegőrültek a német bankok: kevesebbet kell visszafizetned, mint amennyi kölcsönt felvettél. Újabb szintet lépett a hitelezési láz.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ európai központi bank negatív kamat németország pénznyomtatás Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2023. december 6. 04:34 Pénz

A külföldi befektetők összeszerelő üzemeire épített gazdaságban a GDP nőhet, de a bérek alig

A fejlett országok közül Magyarországon marad helyben a GDP egyik legkisebb része.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Fontos

Pálos Máté
2023. december 11. 04:34 Közélet

Az iskolakötelezettség korhatárának leszállítása mindenkinek csak ártott

Az iskolaelhagyók többsége nem megy el dolgozni, és passzivizálódik, esetleg emellé még gyereket vállal.

Váczi István
2023. december 10. 04:34 Világ

Ki éli túl a telet Ukrajnában?

Fogyatkozó és bizonytalan nyugati támogatás mellett kell talpon maradnia Ukrajnának, de a fronton lévő orosz katonák helyzete semmivel sem könnyebb, mint az ukránoké.

Pálos Máté
2023. december 9. 17:49 Közélet

A PISA-felmérés szerint kikészíti a diákokat a telefonfüggés

A diákok csaknem fele ideges és feszült lesz, ha a telefonja nincs a közelében.