Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. április 13. 14:09 Pénz

Még a gazdag országokban is luxustermékké válhat a bio- és organikus élelmiszer

Amikor az ember végignézi egy nyugat-európai élelmiszerbolt kínálatát, sok más mellett az is feltűnhet, hogy a bio- és organikus termékekből jóval nagyobb a választék. Még egy diszkont modellben működő francia vagy német boltban is gyakran külön sorok (nem csak külön polcrészek) vannak fenntartva a bio minősítésű élelmiszereknek, és szinte nem lehet olyan alapterméket találni, amelynek ne lenne valamilyen bio vagy organikus párja. A szuper- és hipermarketekre ez még inkább jellemző.

Nyugat-Európában az elmúlt évek egyik fő trendje pont az volt, hogy a bioélelmiszerek választéka jelentősen nőtt, és a kisebb szakboltokból beköltöztek hiper-és szupermarketekbe. Nyilvánvaló, hogy az üzletek a vevői keresletre reagáltak, a trend azonban most megtörhet, mert a kereslet elkezdett gyors ütemben apadni.

Az orosz-ukrán háború miatt a regionális, de még a globális élelmiszerellátás is nagy hiányokkal küzd, a logisztikai nehézségek már a világjárvány óta sújtják a szektort, a meglóduló infláció pedig most már érezhetően vékonyabbá teszi a vásárlók pénztárcáját.

A Die Welt német napilap például egy mai cikkében számos iparági elemzőt szólaltat meg, akik a felmérésekre hivatkozva azt mondják, a német vásárlók döntő része is sokkal jobban odafigyel az árakra, és ennek részeként háromszor is meggondolja, hogy meg tudja-e fizetni a biominősítéshez kapcsolt prémiumot.

Ahogy arról korábban egy magyar példán keresztül mi is részletesen írtunk, a bionövény-termesztés sokkal jobban eltér a konvencionálistól, mint azt a legtöbben gondolnák. Nemcsak arról van szó, hogy a bioműveléshez eleve speciális szakmai tudás kell, hanem sokkal több munka is, ráadásul ennek jelentős része kétkezi, emberi munka. A bionövény-termesztésnél lényegében állandóan figyelni kell a folyamatokat, és sok esetben be sem lehet avatkozni, ha probléma adódik. A gyomok elleni küzdelmet leginkább emberi erővel kell megoldani, mert vegyszerezni nem lehet a földeket. További jelentős különbség, hogy a biotermesztéshez a kisebb hozamok miatt fajlagosan jóval nagyobb termőterületre van szükség.

Ezzel pedig elérkeztünk egy sokkal inkább morális, mintsem anyagi dilemmához: az ukrán háború miatt ugyanis a világ számos szegényebb régiójában, például a Közel-Kelet egy részén éhínség fenyeget. Ennek fényében viszont egy jómódban élő nyugat-európai vásárlónak azt a kérdést is meg kell magában válaszolnia a kérdést: 

ragaszkodik-e most is az olyan élelmiszerek vásárlásához, amelyeket csak a konvencionális művelésnél kisebb hozamokkal lehet előállítani?

A Die Weltnek nyilatkozó szakértők szerint Németországban a bio- és organikus élelmiszerek fogyasztásának általánossá válása, azaz áttörése a fenti folyamatok miatt egyelőre elmarad, elhalasztódik. A magasabb infláció korszakában a kínálat a nagy szuper- és hipermarketekben várhatóan kis mértékben visszaszorul, az átrendeződés nyertesei talán a diszkontok lehetnek.

A biotermelők pedig imádkoznak, hogy a bio- és hagyományos élelmiszerek közötti megszokott árkülönbség megmaradjon, hogy a jelentősen emelkedő árakat arányaiban ők is követni tudják. A korábban biztosnak vett piaci viszonyok azonban ma már korántsem egyértelműek, a német lap erre azt a példát hozza, hogy egy ottani boltban a saját márkás vaj drágább lett, mint a márkás, mi pedig nemrég már Magyarországon is azt láttuk, hogy egy bioélelmiszer olcsóbb lett, mint a nem bio megfelelője (ami nyilván utóbbinak a drágulása miatt következett be, még ha csak átmenetileg is).

A bioélelmiszerekhez való ragaszkodás a következő időszakban várhatóan az igazán jól keresők kiváltsága lesz, a termékek a luxus státusz közelébe kerülnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEnnek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozataA posztpandémiás élelmiszerinflációban a kígyóuborka nem akar a megszokott piaci módon viselkedni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegnéztünk egy magyar körforgásos gazdaságot – állami támogatás nélkül aligha fejlődhetnek hasonlókAz ország egyik legfejlettebb és legkomplexebb agrárgazdasága kiváló példát ad arra, hogy mennyire nehéz körkörösen építkezni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bio élelmiszer éhínség élelmiszer infláció kereslet kiskereskedelem organikus gazdálkodás orosz-ukrán konfliktus Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Gergely Péter
2024. február 19. 16:39 Pénz

Itt tart most a kamatrali az állampapírok és a bankbetétek között

Megnéztük, vajon vesztésre állnak-e még a bankbetétek az állampapírokkal szemben.

Torontáli Zoltán
2024. február 16. 09:22 Élet, Pénz

Közösen léphetnek fel a napelemesek, akik nem akarják majdnem ingyen átadni a termelt áramot

Energiaközösséget indított a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elsősorban azokat célozva, akik az új, bruttó elszámolásba tartoznak, és így 5 forintért kell átadniuk a felesleges áramot, miközben 36-70 forintért veszik a többletigényüket.

Stubnya Bence
2024. február 15. 13:01 Pénz

Nagyobb kihívásnak látják a bérigények kielégítését a magyar cégek, mint tavaly

A munkavállalók a tavalyi reálbércsökkenés után idén azt szeretnék, ha nőne a bérük vásárlóereje.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.