Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 4. 13:39 Adat

Ennek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozata

Amikor a magyar zöldségtermesztők a vezető kiskereskedelmi láncok kínálatába szeretnének bekerülni, sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak annyi terméket szállítani, amennyit azok egy-egy tenderen kérnek. Van azonban egy ezzel ellentétes probléma is: amikor a beszerzők biozöldségeket kérnek, akkor olyan kis mennyiségű az igény, hogy egy nagyobb termelőnek nem éri meg bajlódni vele. Nyilvánvaló, hogy a biozöldség – különösen Magyarországon – még egy olyan prémium termék, amelyből sokkal kevesebb fogy, mint a nem bio változatokból. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy a bio általában legalább kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Kivéve a kígyóuborkát 2022 januárjában, Magyarországon.

Az alábbi két árcímkét ma fotóztuk, ugyanabban az üzletben. A kígyóuborka darabja 349 forint, biováltozatban azonban most akciósan 319 forintba kerül.

Fotó: G7

Fotó: G7

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre rögtön lehet azt mondani, hogy az egyik ár akciós, vagyis a furcsaság csak átmeneti állapot.

  • Egyrészt azonban a nem akciós jelenlegi bio ár (399 forint) is csak 14 százalékos prémiumot takar, ami nagyon messze van a más zöldségekre egyébként jellemző, általános 100-200 százaléktól,
  • másrészt pedig érdemes megnézni a nem bio uborka árának alakulását a magyar boltokban az elmúlt 12 hónapban. Ezt mutatjuk be az alábbi grafikonon.

Jól látszik, hogy a kígyóuborka jelentős szezonalitást mutatott 2021-ben a boltokban, május és július között 149-179 forintos darabáron érte el a legalacsonyabb szintet, de 2021 január végén 399-429 forintos csúcson volt.

Pillanatnyilag az általunk havonta monitorozott négy üzletláncban egyaránt 349 forintba kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszerinfláció most már évi 6 százalék felett jár, könnyen lehet, hogy idén január végén is 400 forint fölé ugrik az általános árszint. Nehéz lenne megjósolni, hogy eközben a biouborkával mi történik, hiszen azt – ahogy fent említettük – másfajta piaci mechanizmusok mozgatják, de ha marad a jelenlegi 399 forintos darabár közelében, akkor könnyen lehet, hogy lesz egy olyan zöldségünk, amelyből a bio huzamosabb ideig olcsóbb lehet.

Az idő dönti el, hogy ez mennyire kivételes eset, a posztpandémiás élelmiszerinfláció furcsa eredményeket hozhat, mindenesetre a többi zöldségnél és gyümölcsnél hasonló tendencia jelenleg nem látszik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bio biozöldség élelmiszer infláció kígyóuborka uborka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Bucsky Péter
2024. február 19. 04:34 Adat, Közélet

1360 milliárdot költött az állam a Rogán-féle kommunikációra 2015 óta

A közbeszerzések közel háromnegyede került Balásy Gyula cégeihez a Nemzeti Kommunikációs Hivatal tenderein.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Pálos Máté
2024. február 21. 17:08 Közélet

Egyre több ember dönt a haláláról, Hollandiában már a halálozások 5 százaléka eutanázia

Európában és a világon egyre több embernek terjed ki az önrendelkezési joga a halálára – és egyre többen élnek is vele.

Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

85 százalékra emelkedhet a kormány tervei szerint a foglalkoztatottsági ráta. Tartalék azonban csak a 25 év alattiakban és az 55 év felettiekben van.

Mészáros R. Tamás
2024. február 21. 04:34 Világ

Külföldi tudással, hajóflottával és jüanelszámolással terjeszkedne a kínai autóipar

A kínai állam tervei között szerepel a külföldi kutatás-fejlesztés, az értékesítési- és szervízhálózatok, valamint a jüanalapú pénzügyi infrastuktúra kiépítése az autóexport ösztönzése érdekében.