Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 4. 13:39 Adat

Ennek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozata

Amikor a magyar zöldségtermesztők a vezető kiskereskedelmi láncok kínálatába szeretnének bekerülni, sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak annyi terméket szállítani, amennyit azok egy-egy tenderen kérnek. Van azonban egy ezzel ellentétes probléma is: amikor a beszerzők biozöldségeket kérnek, akkor olyan kis mennyiségű az igény, hogy egy nagyobb termelőnek nem éri meg bajlódni vele. Nyilvánvaló, hogy a biozöldség – különösen Magyarországon – még egy olyan prémium termék, amelyből sokkal kevesebb fogy, mint a nem bio változatokból. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy a bio általában legalább kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Kivéve a kígyóuborkát 2022 januárjában, Magyarországon.

Az alábbi két árcímkét ma fotóztuk, ugyanabban az üzletben. A kígyóuborka darabja 349 forint, biováltozatban azonban most akciósan 319 forintba kerül.

Fotó: G7

Fotó: G7

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre rögtön lehet azt mondani, hogy az egyik ár akciós, vagyis a furcsaság csak átmeneti állapot.

  • Egyrészt azonban a nem akciós jelenlegi bio ár (399 forint) is csak 14 százalékos prémiumot takar, ami nagyon messze van a más zöldségekre egyébként jellemző, általános 100-200 százaléktól,
  • másrészt pedig érdemes megnézni a nem bio uborka árának alakulását a magyar boltokban az elmúlt 12 hónapban. Ezt mutatjuk be az alábbi grafikonon.

Jól látszik, hogy a kígyóuborka jelentős szezonalitást mutatott 2021-ben a boltokban, május és július között 149-179 forintos darabáron érte el a legalacsonyabb szintet, de 2021 január végén 399-429 forintos csúcson volt.

Pillanatnyilag az általunk havonta monitorozott négy üzletláncban egyaránt 349 forintba kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszerinfláció most már évi 6 százalék felett jár, könnyen lehet, hogy idén január végén is 400 forint fölé ugrik az általános árszint. Nehéz lenne megjósolni, hogy eközben a biouborkával mi történik, hiszen azt – ahogy fent említettük – másfajta piaci mechanizmusok mozgatják, de ha marad a jelenlegi 399 forintos darabár közelében, akkor könnyen lehet, hogy lesz egy olyan zöldségünk, amelyből a bio huzamosabb ideig olcsóbb lehet.

Az idő dönti el, hogy ez mennyire kivételes eset, a posztpandémiás élelmiszerinfláció furcsa eredményeket hozhat, mindenesetre a többi zöldségnél és gyümölcsnél hasonló tendencia jelenleg nem látszik.

Adat bio biozöldség élelmiszer infláció kígyóuborka uborka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. november 28. 11:36 Adat

Luxusnak számít-e az, ha az állam gondoskodik az elesettjeiről?

Nem csak attól függ, hogy melyik ország mennyit költ szociális támogatásra, hogy mennyire gazdagok.

Jandó Zoltán
2022. november 25. 10:47 Adat

A németek felezték, a szaúdiak négyszerezték az esélyüket a továbbjutásra

A fogadóirodák szerint nagyjából egy a négyhez a valószínűsége, hogy Brazília nyeri a világbajnokságot, a németeket lényegében leírták.

Stubnya Bence
2022. november 24. 13:17 Adat

Először haladta meg idén az infláció a béremelések tempóját szeptemberben

Augusztus után szeptemberben is nőttek éves alapon az átlagos béremelések, de a gyorsuló inflációval nem tudták tartani a lépést.

Fontos

Avatar
2022. november 30. 14:48 Pénz

A hidegháború óta nem pörgött annyira Kelet-Európa fegyveripara, mint most

Magyarországgal szemben a cseh, lengyel és szlovák fegyvergyártók jelentős szállítmányokat adnak el Ukrajnának.

Stubnya Bence
2022. november 30. 06:51 Pénz

Az osztrákok megmutatták, mire képes egy jól szervezett vasutassztrájk, amit a magyar vasutasok több próbálkozásra sem tudtak összehozni

A vasutasokat képviselő szakszervezet szeretné elérni, hogy a rosszabbul keresőknek ne csökkenjen a reálbére, az állami vállalat vezetője szerint viszont más iparágban nem adnak ilyen jó bérajánlatot.

Bőgel György
2022. november 29. 16:29 Tech

Úgy tűnik, nem egy újabb dotkomlufi durran a techszektorban, de attól még fájni fog

Két évtizeddel ezelőtt alapjaiban remegett meg a tech-szektor. A mostani válság újult erővel esik neki, de a visszaesés okai korántsem azok, mint a dotkomlufi idején.