Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 4. 13:39 Adat

Ennek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozata

Amikor a magyar zöldségtermesztők a vezető kiskereskedelmi láncok kínálatába szeretnének bekerülni, sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak annyi terméket szállítani, amennyit azok egy-egy tenderen kérnek. Van azonban egy ezzel ellentétes probléma is: amikor a beszerzők biozöldségeket kérnek, akkor olyan kis mennyiségű az igény, hogy egy nagyobb termelőnek nem éri meg bajlódni vele. Nyilvánvaló, hogy a biozöldség – különösen Magyarországon – még egy olyan prémium termék, amelyből sokkal kevesebb fogy, mint a nem bio változatokból. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy a bio általában legalább kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Kivéve a kígyóuborkát 2022 januárjában, Magyarországon.

Az alábbi két árcímkét ma fotóztuk, ugyanabban az üzletben. A kígyóuborka darabja 349 forint, biováltozatban azonban most akciósan 319 forintba kerül.

Fotó: G7

Fotó: G7

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre rögtön lehet azt mondani, hogy az egyik ár akciós, vagyis a furcsaság csak átmeneti állapot.

  • Egyrészt azonban a nem akciós jelenlegi bio ár (399 forint) is csak 14 százalékos prémiumot takar, ami nagyon messze van a más zöldségekre egyébként jellemző, általános 100-200 százaléktól,
  • másrészt pedig érdemes megnézni a nem bio uborka árának alakulását a magyar boltokban az elmúlt 12 hónapban. Ezt mutatjuk be az alábbi grafikonon.

Jól látszik, hogy a kígyóuborka jelentős szezonalitást mutatott 2021-ben a boltokban, május és július között 149-179 forintos darabáron érte el a legalacsonyabb szintet, de 2021 január végén 399-429 forintos csúcson volt.

Pillanatnyilag az általunk havonta monitorozott négy üzletláncban egyaránt 349 forintba kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszerinfláció most már évi 6 százalék felett jár, könnyen lehet, hogy idén január végén is 400 forint fölé ugrik az általános árszint. Nehéz lenne megjósolni, hogy eközben a biouborkával mi történik, hiszen azt – ahogy fent említettük – másfajta piaci mechanizmusok mozgatják, de ha marad a jelenlegi 399 forintos darabár közelében, akkor könnyen lehet, hogy lesz egy olyan zöldségünk, amelyből a bio huzamosabb ideig olcsóbb lehet.

Az idő dönti el, hogy ez mennyire kivételes eset, a posztpandémiás élelmiszerinfláció furcsa eredményeket hozhat, mindenesetre a többi zöldségnél és gyümölcsnél hasonló tendencia jelenleg nem látszik.

Adat bio biozöldség élelmiszer infláció kígyóuborka uborka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Mészáros R. Tamás
2022. január 19. 06:35 Adat, Világ

Mindenhol népszerű, de kevés helyen sikeres az újraiparosítás

Alig néhány ország van a világon, amelyet nem ért el a dezindusztrializáció, de Magyarország köztük van.

Hajdu Miklós
2022. január 18. 06:19 Adat

Itt az omikron, de Magyarország nem szigorít – kellene?

Megvizsgáltuk az óvintézkedések és az átoltottság összefüggését a járvány erősségével: az oltások számítanak igazán, de a szigorítások sem közömbösek.

Hobot Péter
2022. január 16. 17:13 Adat, Közélet

Egyenlőbb társadalom és szigorú versenypolitika kell egyre több közgazdász szerint

Egyre nagyobb az egyetértés az amerikai közgazdászok körében, hogy kezdeni kell valamit a monopóliumokkal és a növekvő egyenlőtlenséggel.

Fontos

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.

Pálos Máté
2022. január 19. 17:10 Élet

Pedagógus-krízis: harmadannyi pályakezdő, nagy lemorzsolódás, idősödő tanárkar

Akárhogy nézzük a nyilvánosan elérhető számokat, nem áll meg a minisztérium érvelése, amely szerint nincs baj.