Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 4. 13:39 Adat

Ennek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozata

Amikor a magyar zöldségtermesztők a vezető kiskereskedelmi láncok kínálatába szeretnének bekerülni, sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak annyi terméket szállítani, amennyit azok egy-egy tenderen kérnek. Van azonban egy ezzel ellentétes probléma is: amikor a beszerzők biozöldségeket kérnek, akkor olyan kis mennyiségű az igény, hogy egy nagyobb termelőnek nem éri meg bajlódni vele. Nyilvánvaló, hogy a biozöldség – különösen Magyarországon – még egy olyan prémium termék, amelyből sokkal kevesebb fogy, mint a nem bio változatokból. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy a bio általában legalább kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Kivéve a kígyóuborkát 2022 januárjában, Magyarországon.

Az alábbi két árcímkét ma fotóztuk, ugyanabban az üzletben. A kígyóuborka darabja 349 forint, biováltozatban azonban most akciósan 319 forintba kerül.

Fotó: G7

Fotó: G7

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre rögtön lehet azt mondani, hogy az egyik ár akciós, vagyis a furcsaság csak átmeneti állapot.

  • Egyrészt azonban a nem akciós jelenlegi bio ár (399 forint) is csak 14 százalékos prémiumot takar, ami nagyon messze van a más zöldségekre egyébként jellemző, általános 100-200 százaléktól,
  • másrészt pedig érdemes megnézni a nem bio uborka árának alakulását a magyar boltokban az elmúlt 12 hónapban. Ezt mutatjuk be az alábbi grafikonon.

Jól látszik, hogy a kígyóuborka jelentős szezonalitást mutatott 2021-ben a boltokban, május és július között 149-179 forintos darabáron érte el a legalacsonyabb szintet, de 2021 január végén 399-429 forintos csúcson volt.

Pillanatnyilag az általunk havonta monitorozott négy üzletláncban egyaránt 349 forintba kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszerinfláció most már évi 6 százalék felett jár, könnyen lehet, hogy idén január végén is 400 forint fölé ugrik az általános árszint. Nehéz lenne megjósolni, hogy eközben a biouborkával mi történik, hiszen azt – ahogy fent említettük – másfajta piaci mechanizmusok mozgatják, de ha marad a jelenlegi 399 forintos darabár közelében, akkor könnyen lehet, hogy lesz egy olyan zöldségünk, amelyből a bio huzamosabb ideig olcsóbb lehet.

Az idő dönti el, hogy ez mennyire kivételes eset, a posztpandémiás élelmiszerinfláció furcsa eredményeket hozhat, mindenesetre a többi zöldségnél és gyümölcsnél hasonló tendencia jelenleg nem látszik.

Adat bio biozöldség élelmiszer infláció kígyóuborka uborka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2023. március 17. 09:18 Adat

Ott csökkent nagyobbat a várható élettartam Magyarországon, ahol eleve rövidebb ideig élnek az emberek

Több mint két évvel vetette vissza a várható élettartamot Magyarországon a járvány, amely az országon belüli regionális egyenlőtlenségeket is mélyítette.

Jandó Zoltán
2023. március 16. 17:17 Adat

A gázárak elszállásához a válság kezelésére hozott legjobb uniós intézkedés is hozzájárult

Idén télen a tartalékok magas szintje hozott viszonylagos stabilitást a piacon, ennek azonban korábban nagyon masszívan megfizettük az árát.

Jandó Zoltán
2023. március 14. 15:04 Adat

Magyarország lett az orosz földgáz legnagyobb felhasználója Európában

Bár a hazai orosz gázimport is láthatóan visszaesett a háború kirobbanása óta, a csökkenés mértéke sokkal kisebb volt, mint Európa más országaiban.

Fontos

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.