Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. január 4. 13:39 Adat

Ennek a zöldségnek annyira felment az ára, hogy most drágább, mint a biováltozata

Amikor a magyar zöldségtermesztők a vezető kiskereskedelmi láncok kínálatába szeretnének bekerülni, sokszor azzal a problémával szembesülnek, hogy nem tudnak annyi terméket szállítani, amennyit azok egy-egy tenderen kérnek. Van azonban egy ezzel ellentétes probléma is: amikor a beszerzők biozöldségeket kérnek, akkor olyan kis mennyiségű az igény, hogy egy nagyobb termelőnek nem éri meg bajlódni vele. Nyilvánvaló, hogy a biozöldség – különösen Magyarországon – még egy olyan prémium termék, amelyből sokkal kevesebb fogy, mint a nem bio változatokból. Ezért nem is csodálkozunk azon, hogy a bio általában legalább kétszer annyiba kerül, mint a hagyományos.

Kivéve a kígyóuborkát 2022 januárjában, Magyarországon.

Az alábbi két árcímkét ma fotóztuk, ugyanabban az üzletben. A kígyóuborka darabja 349 forint, biováltozatban azonban most akciósan 319 forintba kerül.

Fotó: G7

Fotó: G7

 

 

 

 

 

 

 

 

Erre rögtön lehet azt mondani, hogy az egyik ár akciós, vagyis a furcsaság csak átmeneti állapot.

  • Egyrészt azonban a nem akciós jelenlegi bio ár (399 forint) is csak 14 százalékos prémiumot takar, ami nagyon messze van a más zöldségekre egyébként jellemző, általános 100-200 százaléktól,
  • másrészt pedig érdemes megnézni a nem bio uborka árának alakulását a magyar boltokban az elmúlt 12 hónapban. Ezt mutatjuk be az alábbi grafikonon.

Jól látszik, hogy a kígyóuborka jelentős szezonalitást mutatott 2021-ben a boltokban, május és július között 149-179 forintos darabáron érte el a legalacsonyabb szintet, de 2021 január végén 399-429 forintos csúcson volt.

Pillanatnyilag az általunk havonta monitorozott négy üzletláncban egyaránt 349 forintba kerül, de ha figyelembe vesszük, hogy az élelmiszerinfláció most már évi 6 százalék felett jár, könnyen lehet, hogy idén január végén is 400 forint fölé ugrik az általános árszint. Nehéz lenne megjósolni, hogy eközben a biouborkával mi történik, hiszen azt – ahogy fent említettük – másfajta piaci mechanizmusok mozgatják, de ha marad a jelenlegi 399 forintos darabár közelében, akkor könnyen lehet, hogy lesz egy olyan zöldségünk, amelyből a bio huzamosabb ideig olcsóbb lehet.

Az idő dönti el, hogy ez mennyire kivételes eset, a posztpandémiás élelmiszerinfláció furcsa eredményeket hozhat, mindenesetre a többi zöldségnél és gyümölcsnél hasonló tendencia jelenleg nem látszik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat bio biozöldség élelmiszer infláció kígyóuborka uborka Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.