Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. december 29. 15:00 Pénz

Idén is nőttek a bérek, de ezt a pluszt most nem költöttük el

(A szerző a Danube Capital R&A Zrt. senior elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Idén a koronavírus-járvány uralta és uralja a gazdasági és társadalmi életet a világban a recesszió és a kapcsolódó bizonytalanságok miatt. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy legyen egy olyan átfogó makrogazdasági iránytű, amely a mögöttes gazdasági folyamatokhoz, illetve azok várható lefutásához ad támpontot. Az eligazodásban segít a Danube Capital rendszeresen megjelenő Negyedéves Makrogazdasági Kitekintője, amelynek legfrissebb kiadását éppen december közepén publikáltuk.

Mit várhatunk a hazai gazdaságban 2021-ben?

A járvány körüli bizonytalanság továbbra is fennáll, ugyanakkor a jövőt illetően bizonyos tényezők bizakodásra adnak okot. Számos nagy múltú gyógyszeripari vállalat védőoltása (vakcinája) megkapta a szükséges engedélyeket, egyes országokban már megkezdődött a lakosság oltása is, az Európai Unió és Magyarország is több forrásból jegyzett elő vakcinákat.

A lakosság oltása az egészségügyi dolgozók után az idős állampolgárokkal és a krónikus betegekkel kezdődhet, az oltottság szélesebb körben történő megjelenésével a járványügyi intézkedések fokozatos feloldása is lehetővé válik. Mindaddig a társadalmi és gazdasági élet része lehet a koronavírus, ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnia a gazdasági folyamatoknak és az ellátási láncoknak is.

Az utóbbi hetekben több helyen – így a szomszédos országokban is – újabb járványügyi szigorítások léptek életbe, illetve időszakosan részleges lezárásokat is bevezettek. A védőoltás egyre szélesebb körben történő megjelenésével a járványügyi intézkedések (maszkviselés, távolságtartás, lokális járványgócok kezelése, részleges lezárások) fokozatos feloldása is lehetővé válik. Jelenlegi előrejelzésünk alapját az előbb felvázolt feltételezések képezik. Előrejelzési pályánkon 2020-ban 5,7%-os éves átlagos GDP-visszaesésre, 2021-ben pedig 4,5%-os gazdasági növekedésre számítunk idehaza.

Munkaerőpiac

A koronavírus-járvány ellenére kedvező munkaerőpiaci folyamatok figyelhetők meg: az első hullámot megelőző időszakhoz képest is magasabb foglalkoztatási adatokat látunk, ugyanakkor ezekben még nem igazán érezhető a második hullám hatása. A jelenlegi – az első hullámhoz képest – mérsékeltebb korlátozások kevesebb munkahely elvesztését indukálják, mint amit március-áprilisban láttunk.

A vakcinák megjelenése ellenére a koronavírus-járvány még a jövő évben is a társadalmi-gazdasági élet része lehet, ennek ellenére 2021-től a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatás növekedésére számítunk. A 2019-ben megfigyelhető kétszámjegyű bérnövekedés 2020-ra lelassul, egyszámjegyűvé válhat (9,1%), az átlagbér-dinamika csökkenő üteme az előrejelzési horizonton is tovább folytatódhat.

Üzenetünk a kkv-k számára: az inflációt meghaladó átlagbér-emelkedés várható az előrejelzési horizonton, ám a koronavírus-járvány okozta gazdasági krízis hatására nem várható a 2019-es évhez hasonló mértékű, kétszámjegyű bérnövekedés.

A munkaerőpiacon a munkavállalók korábbi években tapasztalt erős alkupozíciója csökkenhet a járványhelyzet hatására (ez alól kivételt képezhetnek a hiányszakmák). A munkaerőfelvétel egyszerűbbé válhat, valamint a bértárgyalásokon is javulhat a munkaadók pozíciója.

Az alacsonyabb bérdinamika lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy innovatív, digitális megoldásokkal, hatékonyságjavító beruházásokkal, fejlesztésekkel előnyre tegyenek szert versenytársaikkal szemben, hiszen a jelenlegi krízist követő kilábalás után a cégek újabb kihívásokkal (technológiai újítások alkalmazása, új digitális megoldások implementálása) szembesülhetnek.

Lakossági fogyasztás

A lakosság kényszermegtakarítási és megtakarítási hajlandóságának emelkedése miatt a reálbértömeg növekedéséhez képest mérsékeltebb, 0,8%-os fogyasztásbővülést várunk 2020-ban a háztartások esetében, 2021-ben és 2022-ben jelentősebb fogyasztásnövekedéssel számolunk ( 4,1% illetve 4,0%).
Üzenetünk a kkv-kszámára: a hazai piacra termékeket értékesítő vagy szolgáltatást nyújtó kkv-knak 2021-től már jelentősen növekvő kereslettel érdemes kalkulálniuk az üzleti tervezés során. A hazai kereslet dinamikus bővülése 2022-ben is fennmaradhat.

Beruházások

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2020-ban visszaesést mutathat mindegyik (a vállalati, a lakossági és a kormányzati) szegmensben. A gazdaság helyreállásával párhuzamosan 2021-től a privát beruházások (vállalati és lakossági beruházások), illetve a kormányzati beruházások is dinamikus emelkedést mutathatnak.

Üzenetünk a kkv-k számára: a jelenlegi időszak jó lehetőség a hazai kkv-k számára, hogy új beruházásaikkal, fejlesztéseikkel hatékonyabb termelési struktúrát, ellátási láncot alakítsanak ki, az alacsonyabb költséggel való termelési folyamatok felé mozduljanak el, versenyképességüket növeljék hazai és régiós szinten is. A vállalati beruházások indításában segítséget nyújthatnak a koronavírus-járvány első és második hulláma alatt megindult állami támogatások, hitelprogramok, illetve az MNB ösztönzői is, továbbá a beruházásokat támogatja a historikusan alacsony kamatkörnyezet is.

Külkereskedelem

A negatív exportkilátások jelentősen rontják a magyar gazdasági teljesítményt 2020-ban, ám az exportpiaci részesedésünk várakozásunk szerint idén és a jövő évben is növekedhet. Az előrejelzés másik tényezője, a külső kereslet azonban jelentős visszaesést mutathat idén, amelyet 2021-ben dinamikus felpattanás követhet. A jövő évi gazdasági növekedést a fiskális stimulus is támogathatja.

Üzenetünk a kkv-k számára: hatékonyságjavító beruházásokat végrehajtó kkv-k a költségek leszorítása révén megőrizhetik, sőt akár növelhetik is korábbi exportpiaci részesedésüket. Az egyedi termékeket szállító, szolgáltatásokat nyújtó exportőrök vélhetően kevésbé érezhetik meg a járvány miatt kialakult negatív helyzetet az idei évben. 2021-től előrejelzésünk szerint már érdemi keresletnövekedést tapasztalhatnak a hazai exportőrök.

Infláció

A vállalkozások tervezési folyamataiban meghatározó jelentőségű, hogyan változnak az árak az egyik évről a másikra. Az inflációs pálya várható alakulásának szerepe a járvány miatti bizonytalan időszakban különösen felértékelődik. Előrejelzésünk szerint 2020-ban 3,3%, 2021-ben 3,1% lehet a hazai fő inflációs mutató, 2022-ben pedig 2,9%.

Üzenetünk a kkv-k számára: a fő inflációs (ún. headline) mutató és a rá vonatkozó előrejelzések figyelembevételén túl – ha még pontosabb becsléseket akarunk használni az üzleti/pénzügyi tervezés során – a maginflációra vonatkozó előrejelzéseket érdemes használni, amely az inflációs alapfolyamatokat ragadja meg. 2021-2022-ben a maginfláció érdemben csökkenhet az idei évben várt, 4,2%-os értékhez képest: a 2021-2022-re vonatkozó üzleti tervet 2,8-3,6% körüli áremelkedéssel érdemes elkészíteni.

A háztartások részére értékesíthető termékek esetében ilyen mértékű áremelésekkel nem valószínű, hogy kiárazná magát egy vállalati szereplő a piaci versenyből. Az inflációs statisztika a hivatalos módszertan szerint csak a tiszta áremelkedéssel kalkulál és törekszik a termékek tulajdonságából fakadó változásokat kiszűrni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy vállalat termékeiben és szolgáltatásiban minőségi javulás is várható, akkor könnyedén 3-4% feletti mozgástér is a cég rendelkezésére áll az áremelések terén.

A részletes elemzésünket és előrejelzésünket tartalmazó Negyedéves Makrogazdasági Kitekintőnk (pdf formátumban) itt érhető el.

Pénz Danube Capital előrejelzés makrogazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2021. január 18. 10:20 Pénz

Februárra újabb hideghullámot áraznak az energiapiacon

Az egy évvel ezelőttihez képest a feje tetejére állt az európai energiapiac jó része, de ebben elsősorban nem a koronavírus-járvány a ludas, hanem az időjárás.

Váczi István
2021. január 7. 10:24 Pénz

Az előző válság 13 ezer milliárd dolláros adósságát kell törleszteni idén

A hét legnagyobb fejlett gazdaságnak plusz négy nagy feltörekvőnek mennyi államadósságot kell visszafizetnie, mint bármikor az utóbbi tíz évben.

Váczi István
2021. január 6. 14:40 Pénz

Visszatért a 20 évre fixen kamatmentes lakáshitel Dániában

Dániában van a legrégebben negatív tartományban a jegybanki alapkamat, ami egy ideje a lakossági hitelek árazásában is tükröződik.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.

Avatar
2021. január 17. 16:25 Élet

Nemcsak anyagiakban, de boldogságérzetben is egyre jobban szétszakad a társadalom

A jövedelem természetesen befolyásolja a boldogságérzetet, de összességében inkább az számít, hogy milyen az ember társadalmi státusza, és ez is szétszakadóban van.

Kasnyik Márton
2021. január 17. 06:29 Világ

Öt dolog, amit a Trump-korszakból tanultam

Őrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.