Hírlevél feliratkozás
Avatar
2018. december 19. 11:27 Pénz

Az edző, aki még a bukásával is milliárdokat keresett

A cikk eredetileg az Mfor.hu-n jelent meg.

Amiről egy ideje már pletykáltak fociberkekben, kedden hivatalossá vált: a Manchester United menesztette edzőjét, Jose Mourinhót. Utódja a szezon végéig a klub korábbi játékosa, Ole-Gunnar Solksjaer lesz.

Mourinho néhány éve még egyike volt a világ legjobbnak tartott és legeredményesebb edzőinek, ám utolsó két munkahelyén nagyon durván elvesztette a fonalat: a Chelsea-nél eltöltött második időszaka bukással és idő előtti menesztéssel ért véget, és ugyanide jutott a Uniteddel is, miután az aktuális szezonban gyakorlatilag a Premier League egyik középcsapatává züllesztette a világ legértékesebb fociklubját.

Az irányvesztés azonban egyáltalán nem látszik meg a szakember fizetésén.

Mourinho nem egyszerűen edző, hanem egy brand, és ezt a kollégái közül talán csak a városi rivális Manchester City vezetője, Josep Guardiola mondhatja még el magáról. De még Guardiola sem olyan markáns jelenség, mint portugál nemezise, így nem csoda, hogy az egykori Special One értéke a chelsea-s bukás után szemlátomást csak nőtt, legalábbis ezt sugallta a Manchester Uniteddel aláírt szerződése.

Mourinho 2016-ban érkezett a klubhoz, és 2018 elején hosszabbított szerződést, mely alapjáraton 2020-ig, opcionálisan pedig 2021-ig szólt. Hogy pontosan mennyit értek a papírjai, azt nem tudni, de az elmúlt két és fél év alatt egy sor brit lap – köztük a focit mindig is kiemelt helyen kezelő pletykalapok – igyekezett megsaccolni a fizetését. Bár különböző verziókkal rukkoltak elő, a legalacsonyabb összeg is őrületesen magas.

A konzervatív becslések szerint Mourinho évi 13 millió fontot keresett, ami heti 250 ezernek (90 millió forintnak) felel meg. A legtöbb lap 15 millióval számolt évente, ha igazuk volt, akkor 288 ezer font (103 millió forint) volt a portugál heti keresete. De olyan becslések is születtek, melyek 18 milliósra lőtték be a bukott edző éves fizetését, ami heti bontásban 346 ezer fontot (124 millió forintot) jelent.

A januári hosszabbításkor Mourinho alapfizetése elvileg nem emelkedett, viszont nagyon komoly győzelmi bónuszokkal erősítették meg a szerződést, amennyiben sikerül a klubbal trófeákat nyerni – de erre már biztosan nem kerül sor.

Az igazán döbbenetes ebben az, hogy vegyük alapul akár a heti 250 ezer fontos, akár a 288 ezer fontos, akár a 346 ezer fontos fizetést, az jön ki, hogy 

Mourinho jóval többet keresett, mint játékosai döntő többsége.

A United-focisták hivatalos bérezési listája szerint ugyanis a legjobban kereső játékos, Alexis Sanchez 350 ezer fontot visz haza egy héten (más értesülések szerint az összeg eléri a 391 ezer fontot), de a második legjobban kitömött Paul Pogba már csak 290 ezret, ami – ha a legbőkezűbb becslés a helyes – már jelentősen kevesebb, mint Mourinho bére. A labdarúgók fizetési listájának harmadik helyén holtversenyben végez David de Gea és Romelu Lukaku, mindketten heti 200 ezer fonttal. Az ő fizetésüket Mourinhoé már a legfukarabb becslést alapul véve is röhögve földbe döngöli, a többi játékoséról nem is beszélve.

A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a fent idézett bérek csak a sztárjátékosok alapfizetéseit jelentik, erre pedig bizonyos esetekben óriási bónuszok járnak. Sanchez például minden egyes alkalommal, amikor pályára lép, kap még 75 ezer fontot, illetve éves szinten még 1,1 milliót, csak a leigazolásáért, ami heti bontásban újabb 21 ezer font.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA topbajnokságok kisajátítják a csúcsfocit, de a sztárfizetésekkel egyre kevésbé bírnakTeljesen elszálltak az átigazolási díjak az európai futballban. A soha nem látott pénzmozgás a csapatok gazdálkodását is veszélyeztetheti.

Hogy a United játékosainak fizetését elhelyezzük az angol futball térképén, idézzük a Sporting Intelligence tanulmányát, amely szerint a Premier League legjobb fizetést kínáló klubja a United, amely átlagosan 6,534 millió fontot ad az első csapat keretéhez tartozó játékosoknak. Ez heti több mint 125 ezer font, amivel a ManUnited a világ 10. legtöbb bért fizető klubja, csak a Barca, a Real és a Juve fizet többet játékosainak a fociklubok közül. A Premier League második legjobban fizető munkaadója a City, ahol az első csapat keretéhez tartozó játékosok heti 115 ezer fontos átlgafizetéssel rendelkeznek. A harmadik helyezett Chelsea 96,5 ezer fontot ad, míg a negyedik Liverpool heti 93,5 ezret, az Arsenal pedig alig elmaradva ettől 93,3 ezer fontot.

Mourinho zsebét nemcsak a menedzseri fizetése, de temérdek szponzorpénz is tömte.

A SportsJoe két éve szedte össze az akkor aktuális támogatói szerződéseit, eszerint a portugál egyenként 2 millió font értékben reklámozta a Heinekent, az Hublot-t és a Jaguart, 1,5 millióért az Adidast, 1 millióért az EA Sportsot, és összesen 1,5 millióért a BT Sportot, az Atlantis hotelláncot és a Liptont. De korábbról emlékezhetünk arra is, hogy az edző – még a Real Madrid trénereként – a Braun nagykövete lett, a 2014-es világbajnokság idején pedig szerződése volt a Yahoo-val is.

A szakember még a menesztésével is jól járt – ha igazak az első értesülések, akkor a korai távozásért 24 millió fontos lelépti díjat kap a Manchester Unitedtől, más források szerint az összeg 10 és 15 millió font között mozog.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyi pénzből gazdálkodhat az angol Premier League, mint a teljes magyar oktatásÁtlagban 10 milliárd forintos profitot termeltek az angol élvonal futballcsapatai, de a legtöbb együttes jórészt a tévés bevételekből él.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Alexis Sanchez Chelsea fizetés José Mourinho Manchester United Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.