Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 12. 16:35 Pénz

Annyi pénzből gazdálkodhat az angol Premier League, mint a teljes magyar oktatás

Több mint 1600 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a 2016/2017-es idényben a Premier League csapatai. Az előző szezon pénzügyi mutatóit a Guardian szedte össze, és a brit lap csak azért nem tudott pontos összesített számot kalkulálni, mert a Crystal Palace nem tette közzé beszámolóját a megadott határidőre.

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatai azonban a 14. helyezett nélkül is szépen termeltek: bevételük 4,44 milliárd fontra rúgott. Jelenlegi árfolyamon ez durván 100 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi Magyarországon a teljes oktatási rendszerre jutott 2016-ban. A csapatok többségének elég is volt az a pénz, ami befolyt a kasszába. Mindössze két együttes, a Chelsea és a Sunderland lett veszteséges, a liga pedig együttesen 530 millió fontos (191 milliárd forintos) profitot termelt.

 


A csapatokat működtető cégek legfontosabb bevételi forrása egyébként a közvetítési jogokért kapott díj volt, ez adta a teljes bevétel több mint felét. A magas arány egyébként jól mutatja, hogy azért Angliában sem minden csapat gazdálkodása úgy alakul, ahogy azt a sportközgazdászok elvárnák. Ideális esetben ugyanis egy klubnak nagyjából egyharmadnyi pénzt kellene behoznia a tévés jogokból, egyharmadnyit a kereskedelmi bevételekből (tehát szponzori szerződésekből és logóval ellátott termékek értékesítéséből) és a jegyeladásból is.

Ez azonban sehol nem valósult meg. A nagyobb csapatok nincsenek annyira messze tőle, de még az Arsenal, a Liverpool vagy a Chelsea is a közvetítésekből jut a legtöbb pénzhez. Csak a két manchesteri együttes tudott a támogatóktól, és különböző klubhoz köthető termékek eladásából többet beszedni, mint amennyit a tévécsatornáktól kaptak.

A meccsnapi bevételből pedig senki. Sőt angliai mércével értelmezhető összeget jegyeladásból csak a legnagyobbak tudtak felmutatni. A teljes liga 600 millió fontot gyűjtött be belépőkből, ennek közel 60 százaléka azonban az Arsenal-Chelsea-Liverpool-MU négyeshez került. Ezzel szemben nyolc olyan csapat is volt, amelyik összességében 10 millió fontot sem kapott a jegyekért.

 

Nem meglepő módon a bevételek nagysága alapján felállított sorrend, és a bajnokságban elért helyezés között nagyon erős összefüggés van. A csapatok többsége mind a két rangsorban hasonló helyen végzett. A legnagyobb különbség a dúsgazdag, de tavaly betliző Manchester United és a BL-bevételnek köszönhetően gazdasági szempontból szintén nagyot előre lépő Leicester Citynél volt: mindkét együttes öt hellyel végzett hátrébb, mint ami a bevételi helyezéséből adódott volna. A legnagyobb felülteljesítő ezzel szemben a bajnoki második, de csak a hatodik legtöbb pénzből gazdálkodó Tottenham Hotspur lett.

Szintén erős, de meglepő módon a bevételnél némileg gyengébb az összefüggés a helyezés és a játékosok fizetése között. Itt a Sunderland például úgy lett utolsó, tehát 20., hogy hét csapatnál is többet fordíthatott a futballistáira, a Bournemouth pedig annak ellenére futott be a kilencedik helyen, hogy csak a 16. legbőkezűbb munkaadó volt.

 

Az angol csapatok egyébként nem költenek kiugróan sokat fizetésekre. Bár itt is a játékosok bére a legnagyobb költség, átlagosan így is csak a bevétel alig több mint felét viszi el. Ez az arány a spanyol és olasz csapatoknál jellemzően 70-80 százalék, de nem ritkán még a 100-at is meghaladja, azaz vannak olyan együttesek, amelyek többet költenek fizetésekre, mint amennyi a kasszába befolyik. Angliában a Swansea fordította arányaiban a legtöbb pénzt a focistáira (a bevételek 77 százalékát), míg ennek a listának az alján a Tottenham áll 41 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazon feltűnése forradalmasíthatja a fociközvetítéseketJövőre az internetes óriás is sugároz Premier League meccseket. Az tech cégek egyre nagyobb kihívást jelentenek a hagyományos sportcsatornáknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Arsenal bevételek manchester city Manchester United nyereség Premier League Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.