Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 11:52 Pénz

YouTube-on üzente meg ügyfeleinek, hogy elvesztette az összes pénzt

Szokatlan módszert választott egy amerikai befektetési alap vezetője arra, hogy közölje befektetőivel a rossz hírt. A floridai székhelyű Optionsellers.com nevű hedge fundot vezető James Cordier egy körülbelül tízperces YouTube-videóban számolt be arról, hogy elbukta a rábízott pénzt.

A hajózási hasonlatokban bővelkedő beszédében elismerte, hogy kudarcot vallott, amiért az olaj és a földgáz piacán tapasztalható rendkívül heves mozgásokat okolta. A befektetési alap ugyanis ezekhez kötődő opciókkal kereskedett. (Az opció vételi vagy eladási jogosultság valamilyen befektetési termékre, amely lehet például részvény vagy nyersanyag. Tehát nem magát az eszközt veszik meg, de itt is az ár elmozdulásának irányát kell eltalálni a nyereség érdekében.)

Cordier ebben igencsak otthon volt, társzerzőként még könyvet is írt az opciós kereskedésről. Májusban viszont már érezhette, hogy baj lesz, mert egy magazinban a gázpiaci kereskedés nehézségeiről írt.

Az Optionsellers.com számláit kezelő brókercég arról számolt be a Bloombergnek, hogy likvidálta az összes ügyfélszámlát, azaz lezárt rajtuk minden függőben lévő ügyletet. Egy jogász pedig arról beszélt, hogy ehhez a brókercégnek még kölcsönt is kellett adnia, hogy le tudja zárni a veszteségben lévő pozíciókat.

Vagyis az ügyfelek nemcsak a befektetett pénzüket bukták el, de még tartoznak is a brókercégnek.

A jogász becslése szerint legalább 150 millió dollár (valamivel több mint 42 milliárd forint) veszteséget okozott a befektetési alap bedőlése. Hozzátette: legalább 60 ügyfél vette már fel vele a kapcsolatot.

Az energiapiacon egyébként tényleg óriási ármozgások voltak az utóbbi hetekben, amelyeket ezek szerint a hedge fundnak nem sikerült követnie. November 13-án az olaj ára az utóbbi három év legnagyobb napon belüli esését produkálta, de tegnap is jókorát zakózott. A földgáz november 14-én 20 százalékkal drágult, a következő napon viszont közel hasonló mértékben zuhant.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz bukás gázpiac hedge fund olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Avatar
2020. augusztus 4. 12:11 Pénz

Szárnyaló billiók

Meddig emelkedhetnek még a technológia sztárcégek? Érdemes felkészülni, hogy nem mindig a várt irányból jönnek a változások.

Pap Iván Avatar
2020. augusztus 3. 19:10 Pénz, Támogatói tartalom

ESG befektetés: trendi, hasznos és kifizetődő?

A környezetvédelmi, társadalmi és etikus vállalatirányítási szempontokat figyelembe vevő befektetések állománya több mint háromszorosára nőtt 2012 óta.

Stubnya Bence
2020. július 31. 06:52 Pénz

Erős versenytársa lett az aranynak a járvány alatt

Úgy menekültek a társadalmilag tudatos befektetési eszközökbe a járvány alatt, mint ahogy az aranyba szoktak, és sokan ezek további fellendülésére számítanak.

Fontos

Fabók Bálint
2020. augusztus 3. 06:50 Közélet

Szédületes tempóban cserélődtek a szupergazdagok a füredi kikötő körül, miközben az ötmilliárd közpénzt kapott

Jellinek Dániel üzemeltette a kikötőt, amikor decemberben pályáztak, pár nappal később Tiborcz és Mészáros érdekeltségébe került, de már ők is túladtak rajta.

Fabók Bálint
2020. augusztus 1. 07:42 Élet

Így szabadulhatunk meg ingyen a szemetünk harmadától Budapesten

Minimális energiabefektetéssel sokat tehetünk a környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, milyen támogatást kaphatunk ehhez a budapesti önkormányzatoktól.

Kasnyik Márton
2020. július 30. 06:53 Adat

2018 volt az az év, amikor elkezdtek lecsúszni a nyugdíjasok

Most már látszik az adatokban, hogy a nyugdíjakat maguk mögött hagyták az utóbbi években gyorsan emelkedő bérek. Ebből kellemetlen és szinte megoldhatatlan feszültség lehet.