Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 11:52 Pénz

YouTube-on üzente meg ügyfeleinek, hogy elvesztette az összes pénzt

Szokatlan módszert választott egy amerikai befektetési alap vezetője arra, hogy közölje befektetőivel a rossz hírt. A floridai székhelyű Optionsellers.com nevű hedge fundot vezető James Cordier egy körülbelül tízperces YouTube-videóban számolt be arról, hogy elbukta a rábízott pénzt.

A hajózási hasonlatokban bővelkedő beszédében elismerte, hogy kudarcot vallott, amiért az olaj és a földgáz piacán tapasztalható rendkívül heves mozgásokat okolta. A befektetési alap ugyanis ezekhez kötődő opciókkal kereskedett. (Az opció vételi vagy eladási jogosultság valamilyen befektetési termékre, amely lehet például részvény vagy nyersanyag. Tehát nem magát az eszközt veszik meg, de itt is az ár elmozdulásának irányát kell eltalálni a nyereség érdekében.)

Cordier ebben igencsak otthon volt, társzerzőként még könyvet is írt az opciós kereskedésről. Májusban viszont már érezhette, hogy baj lesz, mert egy magazinban a gázpiaci kereskedés nehézségeiről írt.

Az Optionsellers.com számláit kezelő brókercég arról számolt be a Bloombergnek, hogy likvidálta az összes ügyfélszámlát, azaz lezárt rajtuk minden függőben lévő ügyletet. Egy jogász pedig arról beszélt, hogy ehhez a brókercégnek még kölcsönt is kellett adnia, hogy le tudja zárni a veszteségben lévő pozíciókat.

Vagyis az ügyfelek nemcsak a befektetett pénzüket bukták el, de még tartoznak is a brókercégnek.

A jogász becslése szerint legalább 150 millió dollár (valamivel több mint 42 milliárd forint) veszteséget okozott a befektetési alap bedőlése. Hozzátette: legalább 60 ügyfél vette már fel vele a kapcsolatot.

Az energiapiacon egyébként tényleg óriási ármozgások voltak az utóbbi hetekben, amelyeket ezek szerint a hedge fundnak nem sikerült követnie. November 13-án az olaj ára az utóbbi három év legnagyobb napon belüli esését produkálta, de tegnap is jókorát zakózott. A földgáz november 14-én 20 százalékkal drágult, a következő napon viszont közel hasonló mértékben zuhant.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz bukás gázpiac hedge fund olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Váczi István
2018. december 14. 13:14 Pénz

Rád is jut 25 millió forint a világ adósságából

A világ adósságállománya tavaly elérte a 184 ezer milliárd dollárt, ami új rekord. A világ minden lakójára 86 ezer dollár tartozás jutott 2017 végén.

Váczi István
2018. december 14. 11:05 Pénz, Világ

Egy éve eltűnt egy dollármilliárdos, és azóta még gazdagabb lett

Mohamed al Amúdi szaúdi üzletembert tavaly novemberben vették őrizetbe, vagyona azóta 6 százalékkal, 8,3 milliárd dollárra nőtt.

Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Évente közel százmillió márka kerül elő, de nem kell aggódni, Németországban nincs határideje a márka átváltásának.

Fontos

Bucsky Péter
2018. december 14. 08:45 Piac

Egy évtizede folyamatosan egyre többet túlóráznak a magyarok

A leginkább olyan, külföldi cégek által uralt szektorokban lehet szükség az új, 400 órás szabályra, mint az autóipar.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2018. december 13. 06:58 Állam

A leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jut

Céghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Váczi István
2018. december 11. 19:28 Állam

Sífelvonót a Balatonra? Az EU nem fogja megakadályozni

Az uniós jogi keretek kialakításakor nem gondoltak olyan tagállamra, amelynek nem az uniós források hatékony elköltése a fontos, hanem a klientúra gazdagítása.