Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 11:52 Pénz

YouTube-on üzente meg ügyfeleinek, hogy elvesztette az összes pénzt

Szokatlan módszert választott egy amerikai befektetési alap vezetője arra, hogy közölje befektetőivel a rossz hírt. A floridai székhelyű Optionsellers.com nevű hedge fundot vezető James Cordier egy körülbelül tízperces YouTube-videóban számolt be arról, hogy elbukta a rábízott pénzt.

A hajózási hasonlatokban bővelkedő beszédében elismerte, hogy kudarcot vallott, amiért az olaj és a földgáz piacán tapasztalható rendkívül heves mozgásokat okolta. A befektetési alap ugyanis ezekhez kötődő opciókkal kereskedett. (Az opció vételi vagy eladási jogosultság valamilyen befektetési termékre, amely lehet például részvény vagy nyersanyag. Tehát nem magát az eszközt veszik meg, de itt is az ár elmozdulásának irányát kell eltalálni a nyereség érdekében.)

Cordier ebben igencsak otthon volt, társzerzőként még könyvet is írt az opciós kereskedésről. Májusban viszont már érezhette, hogy baj lesz, mert egy magazinban a gázpiaci kereskedés nehézségeiről írt.

Az Optionsellers.com számláit kezelő brókercég arról számolt be a Bloombergnek, hogy likvidálta az összes ügyfélszámlát, azaz lezárt rajtuk minden függőben lévő ügyletet. Egy jogász pedig arról beszélt, hogy ehhez a brókercégnek még kölcsönt is kellett adnia, hogy le tudja zárni a veszteségben lévő pozíciókat.

Vagyis az ügyfelek nemcsak a befektetett pénzüket bukták el, de még tartoznak is a brókercégnek.

A jogász becslése szerint legalább 150 millió dollár (valamivel több mint 42 milliárd forint) veszteséget okozott a befektetési alap bedőlése. Hozzátette: legalább 60 ügyfél vette már fel vele a kapcsolatot.

Az energiapiacon egyébként tényleg óriási ármozgások voltak az utóbbi hetekben, amelyeket ezek szerint a hedge fundnak nem sikerült követnie. November 13-án az olaj ára az utóbbi három év legnagyobb napon belüli esését produkálta, de tegnap is jókorát zakózott. A földgáz november 14-én 20 százalékkal drágult, a következő napon viszont közel hasonló mértékben zuhant.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz bukás gázpiac hedge fund olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Wiedemann Tamás
2019. február 15. 11:11 Pénz

Németország nem engedi ki a készpénzt a kezéből, és most meg is indokolták, hogy miért

Továbbra is ragaszkodnak az emberek a készpénzes vásárláshoz. Igaz, a nagyobb összegű számlákat egyre gyakrabban már bankkártyával egyenlítik ki.

Jandó Zoltán
2019. február 8. 17:04 Pénz

Blöff volt, hogy kevesebb közpénzt emésztenek majd fel a csapatsportok

A korábban jelzett 50 helyett 125 milliárdnyi adóforinthoz juthatnak a sportszervezetek. A ma bejelentett összeg még a szakmabelieket is meglepte.

Jandó Zoltán
2019. február 7. 06:52 Élet, Pénz

Feladtad az idei fogadalmad? Egy egész ágazat örül neki

Fitnesztermek építenek arra, hogy az év elején közel másfélszeresére ugrik a vendégek száma, az újonnan érkezők többsége azonban néhány héten belül feladja.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.