Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 11:52 Pénz

YouTube-on üzente meg ügyfeleinek, hogy elvesztette az összes pénzt

Szokatlan módszert választott egy amerikai befektetési alap vezetője arra, hogy közölje befektetőivel a rossz hírt. A floridai székhelyű Optionsellers.com nevű hedge fundot vezető James Cordier egy körülbelül tízperces YouTube-videóban számolt be arról, hogy elbukta a rábízott pénzt.

A hajózási hasonlatokban bővelkedő beszédében elismerte, hogy kudarcot vallott, amiért az olaj és a földgáz piacán tapasztalható rendkívül heves mozgásokat okolta. A befektetési alap ugyanis ezekhez kötődő opciókkal kereskedett. (Az opció vételi vagy eladási jogosultság valamilyen befektetési termékre, amely lehet például részvény vagy nyersanyag. Tehát nem magát az eszközt veszik meg, de itt is az ár elmozdulásának irányát kell eltalálni a nyereség érdekében.)

Cordier ebben igencsak otthon volt, társzerzőként még könyvet is írt az opciós kereskedésről. Májusban viszont már érezhette, hogy baj lesz, mert egy magazinban a gázpiaci kereskedés nehézségeiről írt.

Az Optionsellers.com számláit kezelő brókercég arról számolt be a Bloombergnek, hogy likvidálta az összes ügyfélszámlát, azaz lezárt rajtuk minden függőben lévő ügyletet. Egy jogász pedig arról beszélt, hogy ehhez a brókercégnek még kölcsönt is kellett adnia, hogy le tudja zárni a veszteségben lévő pozíciókat.

Vagyis az ügyfelek nemcsak a befektetett pénzüket bukták el, de még tartoznak is a brókercégnek.

A jogász becslése szerint legalább 150 millió dollár (valamivel több mint 42 milliárd forint) veszteséget okozott a befektetési alap bedőlése. Hozzátette: legalább 60 ügyfél vette már fel vele a kapcsolatot.

Az energiapiacon egyébként tényleg óriási ármozgások voltak az utóbbi hetekben, amelyeket ezek szerint a hedge fundnak nem sikerült követnie. November 13-án az olaj ára az utóbbi három év legnagyobb napon belüli esését produkálta, de tegnap is jókorát zakózott. A földgáz november 14-én 20 százalékkal drágult, a következő napon viszont közel hasonló mértékben zuhant.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bukás gázpiac hedge fund olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.