Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. november 21. 11:52 Pénz

YouTube-on üzente meg ügyfeleinek, hogy elvesztette az összes pénzt

Szokatlan módszert választott egy amerikai befektetési alap vezetője arra, hogy közölje befektetőivel a rossz hírt. A floridai székhelyű Optionsellers.com nevű hedge fundot vezető James Cordier egy körülbelül tízperces YouTube-videóban számolt be arról, hogy elbukta a rábízott pénzt.

A hajózási hasonlatokban bővelkedő beszédében elismerte, hogy kudarcot vallott, amiért az olaj és a földgáz piacán tapasztalható rendkívül heves mozgásokat okolta. A befektetési alap ugyanis ezekhez kötődő opciókkal kereskedett. (Az opció vételi vagy eladási jogosultság valamilyen befektetési termékre, amely lehet például részvény vagy nyersanyag. Tehát nem magát az eszközt veszik meg, de itt is az ár elmozdulásának irányát kell eltalálni a nyereség érdekében.)

Cordier ebben igencsak otthon volt, társzerzőként még könyvet is írt az opciós kereskedésről. Májusban viszont már érezhette, hogy baj lesz, mert egy magazinban a gázpiaci kereskedés nehézségeiről írt.

Az Optionsellers.com számláit kezelő brókercég arról számolt be a Bloombergnek, hogy likvidálta az összes ügyfélszámlát, azaz lezárt rajtuk minden függőben lévő ügyletet. Egy jogász pedig arról beszélt, hogy ehhez a brókercégnek még kölcsönt is kellett adnia, hogy le tudja zárni a veszteségben lévő pozíciókat.

Vagyis az ügyfelek nemcsak a befektetett pénzüket bukták el, de még tartoznak is a brókercégnek.

A jogász becslése szerint legalább 150 millió dollár (valamivel több mint 42 milliárd forint) veszteséget okozott a befektetési alap bedőlése. Hozzátette: legalább 60 ügyfél vette már fel vele a kapcsolatot.

Az energiapiacon egyébként tényleg óriási ármozgások voltak az utóbbi hetekben, amelyeket ezek szerint a hedge fundnak nem sikerült követnie. November 13-án az olaj ára az utóbbi három év legnagyobb napon belüli esését produkálta, de tegnap is jókorát zakózott. A földgáz november 14-én 20 százalékkal drágult, a következő napon viszont közel hasonló mértékben zuhant.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szörnyű év egyik legrosszabb napján vannak túl a befektetőkAz utóbbi hetekben a tőzsdéken már megszokottá vált az árfolyamok ide-oda csapkodása, de tegnap az amerikai piacokon nemcsak a részvények estek, hanem egyebek mellett az olaj és a kriptodevizák is.

Pénz bukás gázpiac hedge fund olajpiac Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kasnyik Márton
2019. május 19. 07:23 Pénz

Az ember, aki felvásárolta az összes hagymát, és ezzel vagyonokat keresett

A piaci manipuláció legmagasabb foka, amikor bekerítik a piacot. Az ötvenes években ez valakinek sikerült.

Avatar
2019. május 17. 10:16 Pénz

Kedvezőbbre gyúrhatják a lakáshitel-elengedés feltételeit

Több ezer szülő követeli, hogy ők is nagyobb összeget kaphassanak a jelzáloghiteleik csökkentéséhez.

Kasnyik Márton
2019. május 16. 17:08 Pénz

Nem biztos, hogy megvan a Virpay ügyfeleinek pénze az MNB szerint

Az NGM is támogatta 80 millióval az ország első Bitcoin-automatáját is üzemeltető céget.

Fontos

Bucsky Péter
2019. május 20. 06:54 Élet

Tételes lista a zöld rendszámos autókról – sokuk szennyezőbb egy hagyományos kocsinál

Sok tölthető hibridnél teljesen érthetetlen, miért támogatja az állam a vásárlásukat és a fenntartásukat.

Váczi István
2019. május 16. 06:53 Közélet, Vállalat

Az ország legnagyobb földesura lett Mészáros Lőrinc

Nem kell tovább számolgatni, Mészáros agrárholdingjának vezetője maga mondta el, hogy már mindenkinél nagyobb területen gazdálkodnak.

Hajdu Miklós
2019. május 15. 16:46 Vállalat

Nem a Mercedes-beruházás felfüggesztése miatt kerülhet bajba a magyar autóipar

Magyarország szempontjából sokkal fontosabb, hogy mi lesz az autóipari beszállítókkal, ha tényleg beüt a válság az ágazatban.