Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 6. 08:22 Pénz

Az Aldi fizeti a legtöbb készpénzt, mégis a Lidlnél lehet a legjobban keresni

A jelentős kiskereskedelmi láncok közül utolsóként múlt héten az Auchan is leadta 2017-es beszámolóját, így már teljes képet lehet alkotni a vállalatok legutóbbi évéről. Ezért megnéztük, hogyan alakultak a fizetések azoknál a láncoknál, amelyek jelentős részben élelmiszert árulnak.

Ugyan a sajtóban időről-időre megjelennek információk a láncok által kínált juttatásokról, de ezek gyakran csak az olyan kiemelt pozíciókban elérhető fizetésekről szólnak, mint a bolt- és a területi értékesítési vezető. Vagy éppen arról lehet olvasni, hogy az újonnan belépőknek mennyit kínálnak a cégek. Azt azonban, hogy a teljes vállalat szintjén mennyit keresnek az alkalmazottak, csak a beszámolóból lehet megtudni, amelyben közölni kell a létszám- és juttatási adatokat.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHavi nettó 540 ezret ad az Aldi azoknak a kezdőknek, akik nem is a pénz miatt mennek hozzáA cégnél eltöltött kilencedik évtől bruttó 1,3 millió forintra emelkedik a regionális vezetők fizetése.

 

Igaz, az összehasonlítás még így sem tökéletes, mert a listánkban szereplő vállalatok közül a Lidl, a Tesco és az Auchan üzleti éve nem esik egybe a naptárival, előbbi kettőé február, utóbbié március végén zárul. Ez némileg torzíthatja a viszonyokat, hiszen ha dinamikusan nőnek a fizetések, akkor nem mindegy, hogy a beszámolási időszak két vagy három hónapja már a következő évről szól. Főleg olyan esetben, amikor egy láncnál sokak fizetését kell emelni kötelezően a minimálbér, illetve a garantált bérminimum változása miatt.*Ezek 2017-ben nagyjából 15 és 25, 2018-ban pedig körülbelül 8 és 12 százalékkal emelkedtek. Jelenleg a minimálbér bruttó 138 ezer, a szakképzettséghez kötött munkakörben dolgozókra vonatkozó garantált bérminimum pedig 180,5 ezer forint.

A kötelező béremelés értelemszerűen azoknál a láncoknál volt fontos, ahol kevesebbet keresnek az alkalmazottak. Náluk jól láthatóan meg is ugrottak a fizetések tavaly. Az élen álló diszkontoknál ennek nincs jelentősége, és náluk nem is feltétlenül kötődik a fizetésemelés sem január 1-jéhez. Igaz, olyan kiélezett helyzetben, mint ahogy most a Lidl és az Aldi áll, még így is lehet jelentősége az eltérő beszámolási időszaknak. Érdekes, hogy ha csak a bért nézzük, akkor valamelyest az Aldi vezet, ha viszont minden juttatást figyelembe vesszük, akkor a Lidl kerül az élre.*A grafikonon szereplő összegek a cégeknél folyósított bruttó bérek, valamint az – egyebek mellett a cafeteriát tartalmazó – személyi jellegű egyéb kifizetések éves összege, elosztva az átlagos statisztikai létszámmal és az év 12 hónapjával. (A Lidlnél csak 11-el, mert esetében pont változott a beszámolási időszak.) A részmunkaidősök teljes állományon belüli aránya befolyásolja az eredményt, mert ők a statisztikában teljes embernek számítanak, miközben fizetést nyilván csak a 4-6 óra után kapják. Ahol külön feltüntették a beszámolóban, ott az inaktív, tartósan (például gyesen) távol lévő dolgozók létszámát nem vettük figyelembe, mivel torzítanák az adatokat, hiszen csak minimális juttatást kapnak.

 

Az előző évhez képest a SPAR rendesen megnyomta a béremelést, és ezzel több helyet előrelépett. A lánc a saját munkavállalói állományának adatával szerepel, a franchise partnereknél foglalkoztatottak nélkül, hiszen ők más cégek alkalmazottjai. A magyar franchise-láncok (CBA, Coop, Reál) még széttagoltabbak, ezért mindegyiknél kiválasztottunk egy-egy jelentős méretű tagot: a Coop-Szolnok hovatartozását a neve is mutatja, a Kisalföld Füszért a Reál, a Krupp és Társa a CBA cégére alatt tevékenykedik. Az utóbbi viszonylag előkelő helyezése meglepetés lehet, ám valószínűleg felfelé lóg ki az országos CBA-mezőnyből, hiszen boltjai Budán és annak agglomerációjában működnek, ahol egyébként is magasabbak a keresetek.

A mezőny szemmel láthatóan megosztott a béren kívüli juttatások szempontjából, néhol ennek alig van szerepe, máshol viszont nagyon is jelentős. A SPAR például azért is tudta megelőzni a Penny Marketet, mert az utóbbinál a jelentős béremeléssel párhuzamosan csökkentették az egyéb kifizetésekre szánt összeget. Utóbbi beszámolójából az is kiderül, hogy magas szintről ugyan, de sikerült csökkenteni a fluktuációt: a kilépő oldalt nézve 61 százalékról 46 százalékra.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Aldi auchan CBA Coop fizetések kiskereskedelem Lidl Penny Market Reál Spar Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.