Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. július 20. 16:07 Pénz

Megveszi a MOM Parkot az OTP

Megvásárolná a MOM Parkot az OTP Ingatlanbefektetési Alap – derül ki a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) benyújtott összefonódási kérelemből. Ha a GVH rábólint az ügyletre, akkor az alap közel 18 ezer négyzetméternyi irodaterületet, több mint 30 ezer négyzetméternyi elég jól kiadható üzlethelyiséget szerez. A bevásárlóközpont eddig közvetve egy holland és egy osztrák székhelyű cég mellett az egyik leggazdagabb magyar üzletemberhez, a Wallis csoportot is kézben tartó Veres Tibor tulajdonában volt (A MOM Park jelenlegi tulajdonosa egy nemzetközi befektetési konzorcium, amelyet a hazai ingatlanfejlesztő és befektető WING, az amerikai Morgan Stanley ingatlanbefektetési részlege, a Morgan Stanley Real Estate Investing, és az osztrák bevásárlóközpont specialista CC Real alkot).

A vételárat a felek nem árulták el, de szinte biztosan 10 milliárdos ügyletről van szó. A bevásárlóközpontot eddig üzemeltető cég tavaly év végén 19,3 milliárd forintnyi ingatlanvagyonnal rendelkezett. Ebben persze lehet más is MOM Parkon kívül, de a korábbi beszámolókból az látszik, hogy az összeg nagy részét ez teszi ki.

A pláza egyébként elég szép bevételt termel, a cég tavaly szinte pontosan 4,7 milliárd forintnyi forgalmat ért el, egy hajszállal még többet is, mint 2016-ban. A bevásárlóközpont üzleti szempontból tényleg jó helyen van, egy prospektusban például azzal büszkélkednek, hogy évi közel 8 milliónyi látogatójuk vásárlóereje még a budapesti átlagot is 65 százalékkal meghaladja* Igaz, ugyanennek a dokumentumnak egy másik helyén magyar átlagot írnak.. Ez pedig egész biztos számos kereskedőnek vonzó.

Az OTP ingatlanalapja az elmúlt időszakban elég aktívan vásárolgatja a forgalmas helyen lévő fővárosi ingatlanokat, különösen az irodákat. Tavaly októberben a Váci úti, négy toronyból álló BSR irodaházat vették meg, szinte pontosan egy éve pedig a West End Business Centert. Utóbbi esetében az eladók ugyanazok voltak, mint most.

A gyors terjeszkedés persze nem csak az OTP-re igaz. Az ingatlanbefektetési alapok vagyona hihetetlen ütemben nőtt az elmúlt években, nem utolsósorban az árak és a bérleti díjak rohamos emelkedésének köszönhetően. Az ilyen alapok működésének lényege ugyanis, hogy a – jellemzően lakossági – befektetők pénzéből különböző ingatlanokat vásárolnak, a bérleti díjból pedig hozamot fizetnek. Illetve bizonyos esetekben az ingatlan drágulásából is részesednek a befektetők.

 

Az ilyen jellegű befektetések iránt pedig igencsak megnőtt az igény az elmúlt években, ráadásul az árrobbanás is felértékelte az alapok vagyonát. Míg két évvel ezelőtt együttes eszközértékük mindössze 654 milliárd forint volt, az idén júniusban már szinte pontosan kétszer ennyi.

Érdekesség, hogy a környéken egy másik ingatlan is gazdát cserélt a közelmúltban. A MOM Parkkal szemben található három toronyházból álló, több mint 20 ezer négyzetméternyi irodával rendelkező Alkotás Point Irodaházat alig egy hónapja vásárolta meg a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Diófa Alapkezelő.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz MOM Park OTP OTP Ingatlanbefektetési Alap Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.