Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. július 19. 15:39 Pénz, Világ

Az Uber miatt már nem futja Ferrarikra a taxikirálynak

Evgeny Freidmant korábban egyszerűen csak taxikirálynak hívták, ő volt az iparág legnagyobb szereplője az Egyesült Államokban. A csúcson New York-ban legalább 860 – szerinte több mint 1100 – autó tartozott a cégeihez, de jelen volt Chicagóban, New Orleans-ban és Philadelphiában is. Egyebek mellett abból keresett pénzt, hogy a taxikat napi vagy heti alapon bérbe adta saját kocsi nélküli sofőröknek.

Az általa kezelt autók számát úgy tornázta fel, hogy szerződéseket kötött taxiengedélyekkel rendelkező vállalkozókkal, akik saját maguk nem akartak ezzel a tevékenységgel foglalkozni. Mások mellett így került kapcsolatba Michael Cohennel is, aki nemrég még Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje volt, és elég súlyos dolgok derültek ki róla a közelmúltban.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump pornósztárokat lefizető ügyvédje bemutatta, hogyan nem szabad csinálni nagyban a korrupciótAki betartja a szabályokat, gyakorlatilag legálisan fizetheti le a politikusokat Washingtonban. De Michael Cohennek gyorsabban kellett a pénz.

 

Mindez azért lehetett jó üzlet Freidman számára, mert a New York-i engedélyek száma 1937 óta korlátozott, hosszú ideje 13 és 14 ezer közötti, ami elég kevés a város méretéhez képest. (Igaz, 2013 közepétől egy párhuzamos rendszer is megjelent, amelynek autói nem sárgák, hanem halványzöldek.) Ennek köszönhetően egy New York-i taxiengedély sokáig szinte aranyat ért, a 2013-as csúcs idején 1,32 millió dollárt is megadtak egyetlen egyért. Az Uber és a többi autómegosztó cég – például a Lyft – megjelenésével azonban teljesen átalakult a piac, két év alatt megfeleződött az engedélyek értéke. Azóta pedig tovább csökkent.

Korábbi sikereinek köszönhetően Freidman két Ferrarit is használt: egy 362 ezer dollárba (körülbelül 100 millió forintba) kerülő FF-et, valamint egy 384 ezer dollárt érő 458 Speciálét. Nem vásárolta azonban meg őket, az autókat bérbe adó Ferrari Financial Services pedig beperelte az üzletembert, mert sem márciusban, sem áprilisban nem fizetett – és nyilván a kocsikat sem adta vissza.

Freidmannek voltak nagyobb problémái is idén, az ügyészség 5 millió dolláros adócsalással vádolta meg, és a vállalkozó májusban vádalkut kötött. Ebből a Bloomberg arra következtetett, hogy információkkal szolgálhat a hatóságok számára Michael Cohen tevékenységével kapcsolatban is. Utóbbit ugyan egyelőre nem vádolták meg hivatalosan semmivel, de ez könnyen megváltozhat.

Cohen azt követően keltette fel a manhattani ügyészek figyelmét, hogy információkat kaptak a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolását vizsgáló speciális ügyésztől, Robert Muellertől. Az FBI házkutatást tartott Cohen otthonában, irodájában és hotelszobájában, egyebek mellett banki csalás gyanúja miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind Uberkárosultak vagyunkA kormány egyszerre rontotta a felére egy piac hatékonyságát és idézett elő hiánygazdaságot. Újra kellene gondolni, amit az engedélyekről gondolunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ Cohen Freidman taxi uber Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.