Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. december 22. 19:55 Pénz

Semmi pánik, kriptobefektetők: sokkal nagyobb zuhanást is túlélt már a Bitcoin

Néhány nap alatt értékének 45 százalékát vesztette el a Bitcoin, a legismertebb kriptopénz, amiből sokkal-sokkal többen vettek az utóbbi hónapokban, mint ahányan értenék, hogy egyáltalán mi is ez valójában.

 

(A 10,7 ezres ár csak a napon belüli mélypont volt, a cikk élesítésének időpontjában már újra 13 ezer dollárnál jár.)

Hasonló mértékben esett a többi kriptopénz, így az Ether vagy Bitcoin Cash is. Akik az utóbbi hetekben a hisztéria hatására vásároltak be jelzáloghitelre vagy ruháztak be Bitcoin-bányász szerverparkba, most valószínűleg nem olyan boldogok. De semmi pánik, ez ugyanis messze nem az első eset, hogy összeomlott volna a Bitcoin árfolyama, mégis túlélte mindet, és erősebben jött ki belőlük, mint korábban.

Például 2010-ben, amikor még tényleg csak a legélesebb szemű megfigyelők tudtak a Bitcoin létezéséről, november 6-án az árfolyam 50 dollárcenten is megfordult, aztán zuhanni kezdett, november 10-én 14 centen ütött átmenetileg mélypontot, azaz 72 százalékot zuhant. (Igen, ekkor kellett volna bevásárolni vagy bányászni, de ezt akkor még csak a szervezett bűnözők tudták, vagy talán ők sem.)

 

Aztán 2011 június 8-án 32 dollár közelében volt az akkori buborék csúcsa, négy nappal később viszont már 10,2 dolláron, 2011 november 17-én pedig 1,99 dolláron járt az árfolyam. Zuhanás mértéke: 80,2 százalék.

 

Nyugisabb év volt 2012? Hát, csak egy picit: augusztus 17-e és 19-e között 15,4 dollárról esett a kriptopénz 7,54-re. Ez 51 százalékos zuhanás volt.

 

De ez semmi 2013-hoz képest, amikor már a nagy angolszász gazdasági sajtó is sokat írt arról, hogy mekkora buborék a Bitcoin (érdekes módon az érvek nagyjából ugyanazok voltak mindkét oldalon, mint most: a: “de hát ez pénzként használhatatlan, csak a bűnözőknek és a spekulánsoknak jó”, b: “de a blockchain technológia milyen szuper, éljen a jegybank nélküli fizetőeszköz”). Ebben az évben kétszer is összeomlott: egyszer áprilisban (266 dollár -> 54 dollár), egyszer pedig az év végén (1166 dollár -> 422 dollár). Tehát tavasszal 80 százalékot, ősszel 63 százalékot esett.

 

Ezt nem is heverte ki egy darabig a Bitcoin, ami 2014-et és 2015-et nagyrészt zuhanással töltötte. A 2013 végi, 2014 eleji ezer dollárról egészen 170 dollárra zuhant 2015 január 15-ig. Ez egyben azt is jelenti, hogy közel 85 százalékot esett a megelőző csúcsponthoz képest.

 

És ha valaki azt hitte volna, hogy ez volt a mélypont, ahonnan kezdve egyenesen indult volna a rakétázás a nemrég elért húszezer dolláros csúcs felé, hát az téved: még idén is volt egy kisebb összeomlás, amikor  januárban 1141 dollárról 746 dollárra bucskázott a szuperpénz, ami egy szintén nem elhanyagolható 35 százalék közeli esés.

 

A Bitcoin története a leginkább azt mutatja, hogy mi történik egy olyan eszközzel, aminek kínálata rugalmatlan, fundamentális elemzői eszközökkel reménytelen meghatározni a valódi értékét, viszont nagy körülötte a spekulációs érdeklődés. Természetesen nagyon-nagyon sokat fog ingadozni az árfolyama, szakszóval nagy lesz a volatilitás. Spekulánsok néha felhajtják az árat, majd amikor már mindenki erről beszél és a szomszéd néni is be akar szállni, realizálják a profitot, mindenki menekül, aztán kezdődik az egész elölről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz bitcoin kriptopénz spekuláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.