Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2017. december 12. 12:25 Pénz, Tech

Ennek biztos jó vége lesz: már jelzáloghitelre vesznek Bitcoint

Mint arról már bárki értesülhetett, akinek erre füle van: 2017 decemberére a hétköznapi befektetések világában is elfogadott lett a sokáig a geekek és bűnszervezetek kedvenc pénzének tartott Bitcoin. A két legnagyobb tőzsde is indított határidős Bitcoin-terméket, amivel megnyitották a kaput azok előtt a befektetők előtt, akik a Bitcoin világába csak bokáig, de nem nyakig kívánnak belegázolni. (A határidős ügylet lényege, hogy nem azonnal, hanem egy előre meghatározott jövőbeli időpontban vásároljuk a kriptodevizát; fontos részlet, hogy az ügyletet nem Bitcoinban, hanem dollárban bonyolítják, és nem a megbízhatatlan és kockázatos Bitcoin-tőzsdéken, hanem a nagy, elfogadott piaci szolgáltatóknál.) Ez újabb lendületet adott az egyébként bármiféle valós érték nélküli kriptopénz körüli mániának. Az árfolyam, amely év elején még csak ezer dollárnál járt, most már a húszezer dollárt ostromolja.

Már eddig is elég sok jel volt arra, hogy egy fenntarthatatlan, és nagy eséllyel az összeomlás felé tartó áremelkedés tanúi vagyunk, az elmúlt napokban még több ilyen jelet lehet látni. Egy amerikai állami pénzügyi szabályozó szerv vezetője arról beszélt tegnap este a CNBC-n, hogy teljesen átlagos körülmények között élő amerikaiak jelzáloghitelre vagy hitelkártyára veszik a Bitcoint, hogy ne maradjanak ki az őrületből.

Ha valakinek fontos a pénzügyi stabilitás, akkor aggódva figyelheti az olyan jeleket, amikor az emberek elzálogosítják a saját házukat, hogy egy iszonyatosan kockázatos befektetésbe tegyék az így szerzett pénzt. A szóban forgó amerikai hivatalnok szerint viszont nem kell túlaggódni a dolgot: mindez nem jelenti azt, hogy szabályok közé kellene szorítani a kereskedést, mert az innováció úgyis gyorsabb lesz, mint a hatóságok.

Érdekesség, hogy az előre, januári határidőre vásárolt Bitcoin folyamatosan sokkal, 5-15 százalékkal, azaz mintegy ezer dollárral drágábban indult a chicagói tőzsdén, mint amennyiért a hagyományos Bitcoin-tőzsdéken most meg lehet vásárolni a kriptopénzt. Ennek ahhoz is köze lehet, hogy a határidős Bitcoinért nem Bitcoinban, hanem dollárban fizetnek, ami a hétköznapi befektetőknek megéri ezt a jelentős felárat is. De ha a befektetők szerint értékesebb a Bitcoin dollárban, mint Bitcoinban, az talán azt is jelenti, hogy a Bitcoin mégsem akkora világverő pénz, mint ahogy azt a mellette érvelők állítják. Másik lehetőség, hogy a piac úgy is gondolhatja, hogy a Bitcoin egy hónap múlva ennyivel lesz drágább – ez viszont az okos befektetőknek elvileg tökéletes lehetőséget adna, hogy ingyenpénzre váltsák az árkülönbséget.

Olyanok, mint egy szekta. Mindenki hisz ugyanabban az eszközben, senki nem mond nemet. Miután már 23-szor annyi pénz mozog a Bitcoin kereskedésében, mint amennyiért a H&M részvényeit adják-veszik, kezdem feladni a reményt

mondta egy svéd pénzügyi tanácsadó a Bloombergnek. A hírügynökség cikke szerint nagyjából harmincezer svéd fektetett 230 millió dollárnak megfelelő svéd koronát a helyi határidős Nasdaq Bitcoin szerződésébe (ez tehát csak a jéghegy csúcsa, a teljes svéd Bitcoin tulajdont nem ismerjük).

De ez semmi Dél-Koreához képest, ahol már a miniszterelnök tett arról aggodalmas nyilatkozatokat, hogy szerinte a Bitcoin megrontja a fiatalok lelkét, a kormány pedig Bitcoin-ellenőrzési munkacsoportot indított. Volt a múlt héten olyan időszak, amikor a világ összes Bitcoin-kereskedésének ötödét dél-koreai wonban bonyolították. Hogy miért pont Dél-Koreában lett ekkora az őrület, azt nehéz megmagyarázni. Nem bíznak az emberek a korrupt hatóságokban? Ez máshol is így van. Aggódnak az atomháború miatt? Ez sem tűnik teljesen logikus érvnek.

Akárhogy is, aki egy ilyen emelkedés után belevásárol, hatalmas kockázatot vállal, akkor is, ha csak egy-két hónap után jön a korrekció. A legnagyobb veszély éppen az, hogy rengeteg olyan befektető száll be, akinek fogalma sincs arról, mit vásárolt, márpedig ők hajlamosak elmenekülni az adott piacról, ha úgy látják, hogy megtört az eddigi emelkedés. Persze aki esésre akar játszani, az se mehet biztosra, hiszen az ilyen mániák csúcspontját nagyon nehéz belőni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMinden idők legnagyobb shortjára készülnek a hedge fundok a Bitcoinnal szemben, de megjárhatjákHogyan lehet belőni valaminek az árát, amiről a legtöbben azt sem tudják, hogy micsoda?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Tech bitcoin buborék kriptopénz mánia Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.