Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Fiataloknak szóló országos lakásprogramot hirdet a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán. Ennek keretében:

  • vidéki otthonfelújítási programot indítanak.
  • A SZÉP-kártyára érkező juttatások 50 százaléka és az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások átmenetileg felhasználhatóak lesznek lakásfelújításra.
  • A munkáltató által adható lakhatási támogatásra adókedvezményt vezetnek be.
  • Az új ingatlanokra vonatkozó 5 százalékos áfakulcsot fenntartják 2026 végéig.
  • 5 százalékos önkéntes kamatplafont vezetnek be a lakáshitelekre a bankokkal együttműködésben.

Felülnézet: a lakásprogram a jövedelmek vásárlóerejének növelése és egy vállalkozói program mellett az egyik pillére annak a 21 pontos új gazdasági akciótervnek, amelytől a kormány azt várja, hogy a növekedés jövőre 3 és 6 százalék között alakul majd.

Mit mondanak ők? A kormány eddig is nagy összegeket fordított arra, hogy a fiatal családosok lakáshoz jussanak. (…) Az elmúlt két-három évben ugrásszerűen megnőttek Budapesten az ingatlanárak, és ennél nagyobb mértékben a bérleti díjak is – mondta Gulyás Gergely a kormányinfón arra a kérdésre, hogy miért pont most indít a kormány lakásprogramot.

Igen, de: a Magyar Nemzeti Bank, a Központi Statisztikai Hivatal, az MBH Bank és az Ingatlan.com ingatlanpiaci árindexei alapján egyértelműen látszik, hogy pont az ellenkezője igaz annak, amit Gulyás állított: az árak az előző két évben stagnáltak vagy enyhén nőttek, előtte viszont ugrásszerűen nőttek Budapesten és országosan is.

  • A lakbérek 2022 közepétől pár hónapig csökkentek, azóta pedig újra nőnek Budapesten és országosan is. Nominálisan itt valóban nagyobb az emelkedés, mint 2020 előtt, de ez részben az előző két év kiugró inflációja miatt van így, a vásárlóerőt is figyelembe véve még mindig olcsóbb volt idén nyáron a lakásbérlés, mint a covid előtt.
 

Mi várható? Jövőre a kormány intézkedései újra hozzájárulhatnak a jelentősebb ingatlanpiaci dráguláshoz, ahogy egyébként eddig hozzájárultak az olyan keresleti oldali bevatkozások, mint a csok vagy a babaváró hitel.

  • Az ingatlanpiacon a kínálat eléggé rugalmatlan, soha nem épül olyan gyorsan annyi lakás, amire kereslet lenne, így az állami támogatások, államilag támogatott hitelek szinte mindig inflációt gerjesztenek. Ugyanez – a kereslet állami ösztönzése szűk kapacitások mellett – jellemző a felújításokra, az építőiparra is.
  • Jövőre 10-15 százalékos drágulást jelzett előre nemrég az Ingatlan.com még az újabb intézkedések bejelentését megelőzően.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nagyon drága itthon a lakhatás, hogy az elmúlt két évben még javult is a megfizethetőségeMegint nekifut a kormány annak, hogy kamattámogatásokkal segítse a lakásszerzést, Lengyelországban viszont egy tervezett hasonló intézkedés miatt utcára mentek az emberek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkJövőre magasabb fokozatra kapcsol az ingatlanpiac fűtésében a kormány1000 milliárd forintos nagyságrendű pénz jelenhet meg a piacon a nyugdíjpénztári és állampapírban tartott megtakarításokból, 10-15 százalékos drágulás jöhet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet állami támogatás felújítás hitel ingatlanpiac országos lakásprogram Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Torontáli Zoltán
2024. október 15. 11:37 Adat, Élet

Kijött a szám arról, hogy mennyire állt földbe a magyar napelemes piac

Még csak ezerhez közelít idén a támogatással telepített háztartási napelemek száma, a piac beszűkült, döntően a még korábbról átnyúló megrendelésekből él.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 11:16 Adat, Élet

Elbukott a fociakadémia, árverezik a közpénzből épített öltözőt

Húszmilliós uniós támogatás és több mint százmilliónyi tao sem volt elég a túléléshez, most az öltöző eladásával fizetnék vissza a tartozásokat.

Fontos

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 05:25 Közélet

Szakmai egyeztetés itthon: címet cserélt, a javaslatokat ignorálta a minisztérium

A szakmabeliek részletes visszajelzést adtak a minisztérium anyagára. A minisztérium meghallotta a kritikát: stratégia helyett koncepció lett az anyag címe.