Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. június 25. 10:40 Élet, Közélet

Könnyű megszüntetni a kötelező akciózást, hiszen sokan azt sem tudják, hogy létezik

Megszűnik júliustól a magyar élelmiszerboltokra erőltetett szabályok közül az egyik, a kötelező akciózás, amely tulajdonképpen az árstop „levezető” szakasza volt, bő egy évig.

Előzmények: 2022 februárjában hét élelmiszerre árstopot vezettek be (a kör később kilencre bővült), ezek árát a 2021. októberi értéken befagyasztották. Vitatott, hogy ez visszafogta vagy egyenesen növelte az inflációt.

  • Az intézkedésnek rengeteg problémája volt (például áruhiány, piactorzítás), és két év alatt annyira irreális árakhoz vezetett, hogy a kivezetés stresszmentes módjának megtalálása is nehézzé vált. Ekkor találták ki a kötelező akciózást, az átmenet biztosítására.

Háttér: a kötelező akciózást 2023 júniusától vezették be, hogy maradjon kommunikálható kormányzati intézkedés az árstop augusztusi megszüntetése után is. A szabályok bonyolultak voltak, csak a nagy bevételű láncoknak kellett akciózni, minden héten bizonyos termékkörben, de azon belül szabadon választott termékeket kellett olcsóbban kínálni, legalább 15 százalékkal.

  • A nagy láncok azonban e kényszertől függetlenül is annyit akcióznak, hogy mindez csak csepp volt a tengerben.

Felülnézet: a boltláncok az árstophoz és kötelező akciózáshoz hasonló intézkedéseket üzletileg könnyen kimozogták, a kieső bevételt más termékek áremelésével ellensúlyozták, így ezek inkább politikailag jól használható lakossági kommunikációs eszközök voltak a magas infláció idején.

  • Pénzügyi problémát nem ezek, hanem a különadók és hasonló elvonások okoznak a szektorban.

Alulnézet: a vásárló folyamatosan nagyon sok akciót lát a nagy boltokban, és eddig sem feltétlenül tudta, vagy nem volt igazán fontos a számára, hogy ezek közül melyik mögött van jogszabályi kényszer. A kivezetés így valószínűleg teljesen észrevétlen lesz.

Mi várható? A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett Árfigyelő (az élelmiszerárakat napi szinten összehasonlító, kilistázó online szolgáltatás) megmarad, ez úgy erősíti a versenyt, hogy nem torzítja a piacot, és még a vásárlók számára is követhetőbb-kezelhetőbb, mint a kötelező akciózás (volt).

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kötelező bolti akciók inkább az áruházak és nem a vásárlók mindennapjaira lehetnek hatássalMegint olyan dolgokba avatkozik be a kormány, amelyeket normális esetben a piaci folyamatoknak kellene meghatározni - mert hosszabb távon azzal mindenki jobban jár.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElindult a kötelező akciózás, megnéztük, melyik boltban mi lett olcsóbbAvokádó, mangó, Pur Pur zsemle és tökmagolaj – nem csak az egyre vékonyabb pénztárcájú rétegek örülhetnek az intézkedésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet árstop élelmiszer infláció kiskereskedelem kivezetés kötelező akció Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Vermes Nikolett
2024. szeptember 22. 17:48 Élet, Vállalat

Mit nyer egy vállalat, ha sok dolgozója sakkozik?

A sakk fejleszti az elemzőképességet, a hosszú távú tervezést és a gyors reagálást, ami különösen hasznos a pénzügyi-gazdasági szférában.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 21. 04:48 Élet, Vállalat

A kukásautó helyett mi visszük vissza a palackokat, mégsem csökken a szemétdíj

Havonta több százmillió palackot nem kell már a lakosoktól elszállítani, de ez semmit sem változtat a díjszabáson, mert azt nem a piac határozza meg.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 14:18 Élet, Világ

Euróban számolva is milliárdos lehet az árvízkár Közép-Európában

Egyelőre a mentés a fontos, de több országban már kezdik felmérni a károkat.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.