Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 7. 13:27 Közélet, Vállalat

Megtartja magának az állam Ferihegyet, vagy beszáll oda is a NER?

Csütörtökön aláírta a kormány a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkotta eladói körrel. A tranzakció eredményeképp az állam 80 százalékos tulajdonrészt szerez a repteret kezelő részvénytársaságban a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén, a francia társbefektető Vinci pedig 20 százalékot.

Előzmények: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér magyarországi visszavásárlása többször felmerült a 2010-es évek vége óta, miután a 2005-ben lezajlott privatizáció során külföldi kézbe került repülőtér, de a mostani, tavaly ősz óta ismert szándék komolyságát a vonatkozó beruházások alakulása is jelezte.

  • A repülőtérhez vezető utak felújítása május elején fejeződött be, noha a régóta esedékes munkáról már 2018 végén döntött a kormány. A vonatkozó közbeszerzéseket 2020 őszén írta ki NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., majd a kivitelezési tervek 2022 nyarára készültek el. Tavaly egy évekig jegelt parkolóépítési beruházás is újraindulhatott.
  • Kínai építésű magasvasút teremthet kötöttpályás kapcsolatot a repülőtér és a városközpont között a legújabb, áprilisban napvilágot látott elképzelés szerint, ennek előkészítéséről állapodott meg Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök májusi találkozójukon. A vasúti összeköttetés szükségessége már a 2A terminál 1985-ös átadásakor felmerült.

Számokban: A vételár 3,1 milliárd euró – ez nagyságrendileg 1200 milliárd forint –, emellett a vevők átvállalták és meghosszabbították a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt. Összehasonlításképp érdemes felidézni a Vodafone 660 milliárd forintba kerülő megvásárlását 2023 elejéről.

Mi várható? Az állami cégvásárlásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján két mintázat körvonalazódik. Jórészt az energetikai vállalatok körében jellemző, hogy megszerzett részesedéseket megtartja magának az állam (esetleg közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adja azokat tovább, amelyek a vagyon mellett feladatokat is átvesznek az államtól).

  • Másrészt kormányközeli vállalkozók is megjelentek tulajdonosként olyan cégekben, amelyekbe bevásárolta magát az állam, ami jellemző például a bankszektorban. A repülőtér visszavásárlásával kapcsolatban Mészáros Lőrinctől kezdve a Molon keresztül Jellinek Dánielig több szereplő neve is felmerült korábban.
  • A repülőtér harmadik termináljának felépüléséhez is közelebb kerülhet a kormány a tranzakcióval. A beruházás katari közreműködéssel jöhet létre, de az állam fenn akarja tartani a tulajdonosi többségét, és a tervek szerint a repülőtérbővítés elsősorban a kínai befektetői kapcsolatok elmélyítését szolgálja majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVinné a magyar állam a ferihegyi repteret, eurómilliárdokba kerülhetA magyar állam 51 százalékos részesedést szerezhet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret működtető Budapest Airport Zrt-ben.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKellett még néhány állami milliárd a Vodafone-nakA cég állami felvásárlásáról Magyar Péter állítása szerint Rogán Antal propagandaminiszter azt mondta: „az üzlet nem érdekli, az adatok érdeklik, és hogy eljussanak az emberekhez”.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Budapest Airport lehet Mészáros Lőrinc következő célpontjaA repteret üzemeltető céget érő sorozatos politikai bírálatok miatt erősödnek a találgatások azzal kapcsolatban, hogy Mészáros Lőrinc szemet vetett Ferihegyre. De az azért elég nagy falat lenne, több százmilliárdot ér.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat állami cégvásárlások Ferihegy liszt ferenc nemzetközi repülőtér repülőtér Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Stubnya Bence
2024. június 21. 05:04 Közélet, Vállalat

Nagyon fáj a külföldi tulajdonú cementgyártóknak a nyakukba varrt adó

Megnéztük, hogy a számok alapján mennyire szenvednek a külföldi kézben lévő építőanyaggyártók, amelyeket a kormány ki akar szorítani a piacról.

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.