Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. június 3. 09:48 Adat, Vállalat

Kellett még néhány állami milliárd a Vodafone-nak

Több mint 13 milliárd forint tagi kölcsönt nyújtottak tavaly a Vodafone Magyarország Zrt.-nek a távközlési vállalat új tulajdonosai. A vállalat, amit 2023 elején szerzett meg az állam és a kormányközeli 4iG, az év végére így már közel 21 milliárddal tartozott részvényeseinek.

Mi történt? Lezárta első olyan tört üzleti évét a Vodafone Magyarország, amikor már nem a névadó brit távközlési óriás volt a vállalat tulajdonosa. A cég csak az előző kilenc hónap eredményeiről számolt be, a felvásárlás után ugyanis az üzleti év kezdetét és végét is megváltoztatták. A korábban márciustól márciusig tartó elszámolás helyett már a naptári évet követik.

  • A vállalat üzleti teljesítményében a tulajdonosváltás nem hozott komoly törést. Időarányosan növekedni is tudott a Vodafone tavaly, sőt még osztalékot is fizet a társaság: az új részvényesek a teljes profitot kiveszik a vállalatból.

Háttér: a kormányközeli 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. és az állami Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 2023 elején vásárolta meg a brit Vodafone magyar leányvállalatát. A vevők 660 milliárd forintot fizettek a cégért.

  • A vételár már akkor is kifejezetten soknak tűnt. Az anyacég ennél sokkal alacsonyabb értéken tartotta nyilván a magyar leányt könyveiben, de jövedelmezőség alapján is erősen túlárazott volt a tranzakció.
  • A vételár a Vodafone felvásárlása előtti üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szeresét tette ki. Ez az a nyereségmutató*adófizetés, adósságtörlesztés és amortizáció előtti eredmény, amit a cégek értékeléséhez leggyakrabban használnak. A régiós távközlési vállalatok piaci értéke azonban jellemzően ennek a nyereségmutatónak csak a négyszerese körül volt az akvizíció előtt. A magyar vevők ennek közel dupláját fizették.
  • Alig pár hónappal az akvizíció után ismét átalakultak a tulajdonosi viszonyok. Versenyjogi okok miatt a 4iG elcserélte a Yettelben meglévő 25 százalékos részesedését a Vodafone 19,5 százalékára. Így a Yettel negyede a Corvinus Zrt.-hez került, míg a 4iG részesedése 70 százalék fölé nőtt a Vodafone-ban.

Számokban: az ilyen váltások nem feltétlenül zajlanak zökkenőmentesen, de a Vodafone 2023-as tört éve üzleti szempontból nem volt kiugróan gyenge. Sőt időarányosan még növekedni is tudott a vállalat.

  • A cég teljes forgalma az április és december közötti 9 hónapban meghaladta a 240 milliárd forintot. A cég forgalmi díjakból 108,5, havidíjakból 69, készülékeladásból 29 milliárd forintot szedett össze. A növekvéshez persze hozzájárult a masszív, inflációt követő áremelés, de a beszámoló szerint az ügyfélszám is emelkedett.
  • A profit ugyanakkor már korántsem nevezhető kiugrónak. Bár az előző három évhez képest már az is előrelépés, hogy nyereséges lett a cég, ám a szűk 1,4 milliárd forintnak a tízszeresét is tudta jobb években a Vodafone. Ráadásul a sokat emlegetett EBITDA sem lett érdemben jobb, mint a felvásárlás előtti évben*időarányosan.
  • A tulajdonosok jelentős összegű kölcsönt is adtak tavaly a vállalatnak. A 4iG már 2023 elején 7,8 milliárd forintot utalt ilyen formában. Ennek az összegnek a szűk harmadát később magára vállalta az állami Corvinus Zrt. Ezt követően pedig további 13 milliárd forintnyi tagi kölcsönt kapott a cég, amely így év végén már közel 21 milliárddal tartozott tulajdonosainak.

Miért fontos ez? Szombaton a Partizánnak adott interjújában Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke is beszélt a Vodafone tavalyi felvásárlásáról. A politikus azt mondta, hogy amikor rákérdezett, üzletileg megéri-e a tranzakció, akkor Rogán Antal propagandaminiszter azt válaszolta: „az üzlet nem érdekli, az adatok érdeklik, és hogy eljussanak az emberekhez”.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarországon drágulnak legjobban a telefonszámlák, miután az állam elkezdte uralni a piacotÖsszességében ebben is sikerült elérni az uniós vezető pozíciót.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlcsóbb lett a Vodafone, így vajon már megéri?Bár a Vodafone többségi tulajdonosa a kormányközeli 4iG lesz, lényegében a teljes vételárat az állam finanszírozza. A versenyhivatalnak is lenne mit vizsgálnia, de nem teszi.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNincs értelme a magyar Vodafone-t felvásárolni, ha csak a számokat nézzükBiztos, hogy sok mindent nem látunk a NER szándékaiból, mert pusztán üzleti alapon ez így nem áll meg, legalábbis az elérhető legfrissebb számok alapján.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Vállalat 4iG Magyar Péter Rogán Antal Vodafone Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.