Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 16:44 Közélet, Vállalat

Tíz év alatt 10 milliárd forinttal gazdagodtak Orbán Viktor szülei

A miniszterelnök családjában nem csak a kormányfőnél fiatalabb generáció gazdagodik rohamtempóban a vállalati jövedelmekből. Orbán Viktor szülei a bányabizniszből tíz év alatt több mint 10 milliárd forintot vettek ki.

Mi történt? Közzétették beszámolóikat az Orbán-család bányacégei. Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek két olyan vállalkozása is van, amely ebben a szegmensben ténykedik: a Gánt Kő Kft.-nek 100, míg a jóval nagyobb Dolomit Kft.-nek valamivel több, mint 51 százalékát birtokolja.

  • A család egészen 2014-ig visszafogottan bánt a vállalati jövedelmekkel. Bár a Dolomit Kft. már a korábbi években is milliárdos árbevétellel és több százmilliós nyereséggel működött, a pénzt jellemzően nem vették ki a cégből.
  • A második Fidesz-kétharmad után azonban változtatott a korábbi gyakorlaton Orbán Viktor családja. Néhány éven belül még a korábbi évek profitjának nagy részét is kisöpörték a cégekből, nagyon jelentős jövedelemre szert téve így.

Számokban: Orbán Győző cégei a 2004 és 2013 közötti tíz évben összesen 856 millió forint osztalékot fizettek, az ezt követő évtizedben, 2014 és 2023 között azonban ennél közel 10 milliárd forinttal többet.

  • A Dolomit Kft. nagyon dinamikusan fejlődött ebben az időszakban. Ez még akkor is igaz, ha tavaly épp csökkent a társaság bevétele és profitja is. Panaszra azonban így sem volt okuk: a cég 4,8 milliárdos forgalommal az egyik legnagyobb kőbányászattal foglalkozó vállalat az országban.
  • A profitabilitása pedig egészen lenyűgöző: korábban írtunk már róla, hogy a Dolomit háromszor annyi nyereséget termel, mint a konkurensei. Míg a szektorban jellemzően 10-15 százalék között alakul az árbevétel-arányos adózott nyereség, addig a Dolomitnál nem ritkán a 35 százalékot is meghaladja. Tavaly például 39 százalék volt.
  • A Gánt Kő Kft.-nek a korábbi évek profitjának kisöprése óta nem megy ilyen jól. Két éve például veszteséges volt, és az idén is csak 9 milliós nyereséget hozott össze.

Felülnézet: a piaci átlagnál magasabb nyereséggel nem lenne semmi baj, ha annak a forrása igazolhatóan a többi cégnél hatékonyabb működés lenne. A hazai építőiparban – és annak beszállítóinál – azonban jellemzően nem ez a helyzet, itt sokszor a politikai kapcsolatokra épülő járadékvadászatról van szó.

  • Bár Orbán Viktor sokáig igyekezett – legalábbis látszólag – távol tartani családját a közbeszerzésektől, a Direkt36 néhány éve több olyan esetet is feltárt, amikor beszállítóként állami pénzhez jutottak az Orbán-család cégei. Sőt, 2020-ban közbeszerzésen megnevezett alvállalkozóként is feltűnt a Dolomit Kft.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-bányáknál bőven van extraprofit, de azt nem veszi el a kormányOrbán Viktor édesapjának bányaipari cége definíció szerint extraprofitot ér el, amit a kormányzat is elismert egy tavalyi jogszabályban, ám a Dolomit Kft.-nek nem kell érdemi különadót fizetnie.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbra is rejtélyes forrásból ömlenek a milliárdok Orbán Viktor vejéhezA BDPST Zrt. – épp a kormányfő születésnapján közzétett – éves beszámolójából kiderül, hogy a vállalat 2023-ban is masszív, 8,8 milliárdos nyereséget termelt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég Mészáros Lőrincnek is ritkán jön össze ilyen nyereségrátaHarminc százalékos nyereségrátával működött tavaly Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb építőipari cége. Az így keletkezett 17 milliárdos profitot ki is veszik a cégből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat dolomit kft Orbán Győző osztalék Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.