Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 9. 10:20 Közélet

Az Orbán-bányákból szállították volna a követ a Magyar Közútnak, de más nyerte a tendert

Két cég indult a Magyar Közút Zrt. útépítésekhez szükséges kőanyagok beszerzésére kiírt tenderén, és bár ezek közül az egyik az Orbán-bányákból szállított volna, nem ők nyerték a közbeszerzést. A vesztes vállalat kapcsolata a miniszterelnök családjának cégeivel azonban így is érdekes. Néhány évvel ezelőtt az Orbán-család vállalatai ugyanis még nagyon ügyeltek arra, hogy ne szállítsanak közvetlenül állami megrendelésekre, mostanra azonban ebből a törekvésből kevés maradt.

Huszonötezer tonna

Az állami tulajdonú Magyar Közút Zrt. még nyáron írt ki közbeszerzést üledékes zúzott kő beszerzésére a nyugati országrész útépítéseihez. A hat megyét érintő tenderen nagyjából 25 ezer tonnányi kőanyag leszállítása volt a tét, és bár a kő annyira nem drága, így is százmilliós tételről van szó. A két részletben meghirdetett közbeszerzést végül teljes egészében a Pilis-Logistic Kft. nyerte valamivel több mint 220 milliós ajánlattal.

A végül befutó cégen kívül még két másik vállalat próbálkozott, ezek közül az egyiket azonban kizárták, így ténylegesen két társaság között dőlt el a verseny. A nyertesen kívül még a Nemzetközi Alapanyag és Késztermék Kereskedelmi, avagy

NAKK Zrt. adott le érvényes ajánlatot, de ők nagyjából negyvenmillióval drágábban vállalták volna csak a munkát.

Annak, aki követi a politikai kötődésű cégek sorsát, ismerős lehet a NAKK Zrt. neve, a vállalat ugyanis korábban a miniszterelnök testvére, Orbán Áron, majd édesapja, Orbán Győző tulajdonában volt. A kormányfő családja közel három éve, 2017 végén kiszállt a vállalatból. A kapcsolat azonban nem szakadt meg teljesen, a vállalat tulajdonosa ugyanis Orbánék egy másik cégének ügyvezetője lett.

A mostani közbeszerzésből pedig az is kiderült, hogy a NAKK Zrt.-t nemcsak a cégvezető köti Orbánék vállalataihoz, hanem üzleti kapcsolat is. A tender dokumentációja szerint ugyanis a NAKK Zrt. két alvállalkozót nevezett meg ajánlatában, a Nehéz Kő és a Dolomit Kft.-ket, márpedig utóbbi két vállalat jelenleg is Orbán Győzőé (a Nehéz Kőben egyedüli tag, a Dolomit Kft.-ben többségi tulajdonos). Ebből a két cégből csak az elmúlt öt évben 5,5 milliárd forintnyi osztalékot vett ki a család.

 

A közvetlen Orbán-érdekeltségek feltűnése egy közbeszerzési dokumentumban azért érdekes, mert korábban nagyon figyeltek arra, hogy – bár ez építőipari beszállítóként nem könnyű, de – ne tűnjenek fel állami projekteknél. A Direkt36 több olyan esetet feltárt, amikor beszállítóként már korábban is állami pénzhez jutottak, ám ezek eddig sokkal rejtettebb kapcsolatok voltak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy grafikonon az Orbán-család milliárdossá válásaAz üzleti világban ritkán látható olyan hatékonyan működő cég, mint amilyen a kormányfő édesapjáé. A bevétel közel fele a nyereség, és így az osztalék is, miközben beruházásokra is sokat költenek.

Amikor erről kérdezték, a miniszterelnök először azt mondta, meg van lepődve, hogy a családja cégei állami projektekben akár beszállítóként vesznek részt, majd azzal zárta rövidre a beszélgetést, hogy ilyen minőségükben nem közvetlenül állami megrendelést teljesítenek. A mostani tender azonban ebben is új szintet jelent. Bár a NAKK ugyan közvetlenül már nem Orbánék cége, de korábban az volt, és láthatóan most is nagyon erős a kötődés, azaz úgy tűnik, kevésbé lett fontos a látszat.

A NAKK-hoz hasonlóan egyébként a győztes cégnek sincs közvetlen tulajdonában kőbánya, így ők is partnercégektől vásárolják a követ, amit aztán logisztikai vállalatként az útépítésekre szállítanak. Kiss Ákos, a cég ügyvezetője a G7-nek elmondta, nem először vesznek részt ilyen közbeszerzésen, már a Magyar Közút 2019-es keretszerződésébe is bekerültek, ám akkor még csak az ország középső megyéire adtak ajánlatot. A cégvezető azt nem kívánta elárulni, hogy mely bányáktól vásárolnak, de annyit elmondott, hogy nem a Dolomit és Nehéz Kő Kft.-kel állnak kapcsolatban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet dolomit kft Nehéz Kő Kft. Orbán Győző Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.