Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 31. 14:18 Közélet, Vállalat

Továbbra is rejtélyes forrásból ömlenek a milliárdok Orbán Viktor vejéhez

2021-22-höz képest visszafogott évet zárt tavaly Tiborcz István cégcsoportjának központi cége, a BDPST Zrt., amelynek nyeresége ezúttal a 9 milliárd forintot sem érte el. A profit nagy részét adó bevételek forrásáról ezúttal sem árult el sokat miniszterelnök vejének vállalata.

Mi történt? Továbbra is termeli a milliárdokat Orbán Viktor vejének cégbirodalma. A BDPST Zrt. – épp a kormányfő születésnapján közzétett – éves beszámolójából kiderül, hogy a vállalat 2023-ban is masszív, 8,8 milliárdos nyereséget termelt.

  • Más kérdés, hogy az elmúlt évekhez képest ez jelentős visszaesésnek számít: 2021-ben 12, tavaly pedig több mint 21 milliárd forintos profitot ért el a cég. 

Háttér: tavaly cikksorozatban mutattuk be, hogyan folytak tízmilliárdok az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel cégbirodalmából Tiborcz István BDPST Zrt.-je felé. A pénz útját a nyilvánosság elől osztalékelsőbbségi részvényekkel rejtették el. Ezek olyan papírok, amelyek birtokosai kis részesedéssel is igényt tarthatnak egy-egy vállalat nyereségének nagy részére.

  • Kiindulási pontunk akkor az volt, hogy Orbán Viktor rohamosan gazdagodó vejének cégbirodalmába már 2019 és 2022 között is több mint 27 milliárd forint érkezett úgy, hogy ennek eredetéről Tiborcz István vállalata semmit nem volt hajlandó elárulni.
  • A BDPST alapvetően vagyonkezelő vállalat, bevételének jelentős hányadát más cégek osztaléka teszi ki. Bár a csoport leányvállalatait feltünteti beszámolójában, ám az osztalékbevétel nagy része olyan társaságoktól jött, amelyek nem kapcsolt vállalkozásai a BDPST-nek. Ezekről és így a pénz forrásáról cikkeink megjelenéséig semmit nem lehetett tudni.
  • A BDPST gyakorlata ezúttal sem változott. A társaság 2023-ban az adózott profitjával szinte pontosan megegyező összeget, 8,8 milliárd forintot kapott osztalékként ilyen nem nevesített vállalattól, vagy vállalatoktól.

Számokban: az ilyen rejtett formában a csoporthoz beérkező idei összeggel együtt már 35-36 milliárd forint még Tiborcz István mértékével mérve is hatalmas: 100 milliárdosra becsült vagyonának több mint harmadát teszi ki.

  • A BDPST egyébként ezúttal nem fizet osztalékot, a nyereség a vállalat vagyonát gyarapítja. A cég eszközállománya tavaly év végén már a 70 milliárd forintot közelítette, és ezt nagyrészt saját forrásból fedezték. A társaság 2015-ös alapítása óta 54 milliárd forintnyi nyereséget hozott össze.
  • Tiborcz István vállalatát ezúttal is megkérdeztük a pénz forrásáról. Erre a kérdésünkre az elmúlt években mindig ugyanazt a választ kaptuk, ha ezúttal a korábbiaktól eltérő választ adnak, akkor frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízmilliárdok folytak az egyik leggazdagabb magyartól Orbán Viktor családja feléTiborcz István teljes vagyonához mérten is hatalmas összeg az a 27 milliárd forint, amely 2019 és 2022 egy rejtélyes forrásból érkezett cégbirodalmába. A pénz eredetéről egy céges dokumentumban megbúvó táblázat árulkodik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözpénzmilliárdok is vannak a Tiborcz István felé áramló vagyon mögöttAz állami tízmilliárdokból megmentett MKB Bank bedőlt hitelin is keresett a cég, amely felől hatalmas összeg áramlott Orbán Viktor családja felé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPofonegyszerű módszerrel rejtik el tízmilliárdok útját a NER oligarcháiKinyomtatnak egy papírt, pár százezerért eladják, átírnak a hátoldalán egy nevet, és máris követhetetlenné vált több milliárd vagy tízmilliárd forint útja.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyar csúcsgazdag példája mutatja, hogyan falja fel a gazdaságot a NERA magyar gazdaság szereplői elkezdték elhinni, hogy ez a dolgok normál működése, így lehet érvényesülni. Egyfajta túlélési reflexé vált a betagozódás a NER-be.

A korábbi válasz: „A BDPST Zrt. transzparensen működő vállalatként … évi üzleti tevékenységéről szóló éves beszámolóját a törvényi előírásoknak megfelelően készítette el, az minden, a jogszabályokban előírt információt tartalmaz. A számviteli beszámoló és az ahhoz kapcsolódó kiegészítő melléklet, a beszámolót elfogadó határozattal együtt a jogszabályok által előírt formában került közzétételre.”

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat bdpst Orbán Viktor tiborcz istván Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.