Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

Dávid győzte le tegnap Góliátot a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, legalábbis ha a Paks és Ferencváros anyagi lehetőségeit nézzük. A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Mi történt? A Paks szerda este hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa Puskás Arénában, 52 ezer néző előtt rendezett döntőjében. Az FTC az idén zsinórban hatodszor nyerte meg a bajnokságot, a kupát azonban ugyanebben az időszakban csak egyszer hódította el.

  • A Fradi – különösen a bajnokságban látványos – dominanciája az elmúlt években nem véletlen: a csapat anyagi szempontból kiemelkedik a magyar mezőnyből. A Ferencváros költségvetése 2022-ben több volt, mint a 12 csapatos bajnokság nyolc legkevésbé vagyonos csapatának együttes büdzséje.
  • Az előnyről sokat elárul, hogy mikor pár hete felmerült a Gazprom és a Fradi együttműködése, Szabados Gábor sportközgazdász a Partizán adásában úgy fogalmazott: nincs is jelentősége, mennyi pluszpénzt hozna az ügylet, mert már most is „olyan különbség van a Ferencváros és a többi magyar csapat között, ami gyakorlatilag áthidalhatatlan”.

Számokban: a Fradi futballcsapatát fenntartó FTC Labdarúgó Zrt. összesített bevétele 2022-ben meghaladta a 17 milliárd forintot. Ennél a második leggazdagabb együttes, az akkor még a Mol-szponzorációból rengeteg pénzhez jutó Fehérvár is jó 8 milliárddal kevesebből gazdálkodhatott.

A csapatok többségének költségvetése pedig a Fradi büdzséjének hatodát sem érte el. A Paks teljes bevétele például csak 2,3 milliárd forint volt. A különbség egyáltalán nem új keletű: 2018 óta ez a helyzet, vagyis az anyagi előny és a bajnoki címek láthatóan erősen összefüggnek.

  • A hatalmas bevétel főleg a fizetésekben és a játékosvásárlásokban teremt a többi csapathoz képest sokkal jobb feltéteket a Fradinak. Az FTC Labdarúgó Zrt. személyi ráfordításai már 2022-ben is a 9,5 milliárd forintot közelítették, míg a versenytársaknál csak 2 milliárd forint volt az átlag.
  • A Fradi keretének értéke is kimagaslik a magyar mezőnyből. A csapatot fenntartó vállalat a futballisták játékjogát 7,1 milliárd forintos értéken tartotta nyilván könyveiben 2022-ben. Ugyanez például a Paksnál a 360 milliót sem érte el.

Felülnézet: a Fradi ezzel a költségvetéssel szó szerint más ligában is játszhatna, mint a hazai versenytársak. Az MLSZ egy tavalyi elemzése (pdf) szerint már a magyar bajnokság is kiemelkedik pénzügyi lehetőségeit tekintve a régióból, az FTC-re pedig ez különösen igaz.

  • Sőt, a Ferencvárosnak még a belga vagy a svájci bajnokságban sem kellene szégyenkeznie. Büdzséje ugyanis már 2021-ben is messze meghaladta az ezekben a ligákban számított átlagot, és innen sikerült 2022-ben további közel 40 százalékos bevételnövekedést elérnie a csapatnak.
  • Ez alapján a Fradinak nemzetközi szinten is jóval jobb eredményeket kellene elérnie, mint ami az elmúlt években összejött. Persze a belga vagy a svájci liga leggazdagabbjai így is előttük járnak, de az idén az Európa Liga nyolcaddöntőjéig jutó két prágai csapat például sokkal kevesebb pénzből gazdálkodik, mint a magyar bajnok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgásMert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEurópa egyik leghatékonyabb csapata a Fradi, veri a Liverpoolt, fényévekre a RealEgy napokban kiadott elemzés szerint sokkal több pontot szerez a Ferencváros, mint amennyit a pályán nyújtott teljesítmény statisztikái alapján kellene.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÍme, a világ legértékesebb sportvállalkozása, a Ferencvárosi Labdarúgó Zrt.A Fradi focicsapatát többre értékelték, mint amennyit az MU, a Real Madrid és a Barcelona együtt ér. A paksi orosz hitelt pont ki lehetne fizetni ennyi pénzből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet Ferencváros foci Fradi futball magyar foci Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. július 1. 15:21 Adat, Közélet

Mélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkre

Idén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Jandó Zoltán
2024. július 1. 11:11 Adat, Élet

A kempingek drágultak legkevesebbet a szálláshelyek közül az utóbbi két évben

Kétéves időtávon lényegében minden szállástípus esetében nagyon jelentős áremelkedés volt, a kempingek 18 százalékkal vannak a sor végén.

Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Cegléd lakosságméretéhez hasonló számban hagyták el magyar állampolgárok az országot tavaly legalább egy évre.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Magyarország abszolút értékben és lehetőségeihez mérten sem költ sokat Ukrajna segítésére, még úgy sem, ha a menekültekkel kapcsolatos költségeket is beleszámítjuk.

Avatar
2024. július 1. 05:12 Közélet

Újra rengeteg földet ad el az állam, ki jár vele jól?

A korábbi árveréseket rengeteg kritika érte, ugyanakkor az utóbbi években csökkent mind a nagyon nagy, mind a törpebirtokok száma és az általuk használt terület.

Kiss Péter
2024. június 30. 05:51 Pénz

Mit adott nekünk az EU-tagság 20 éve, ha befektettük a pénzünket?

Elsőre jól néz ki a magyar állampapírok és a részvények hozama, de ha figyelembe vesszük az inflációt és a forint leértékelődését, akkor például a román eszközök jobban teljesítettek.