Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. március 22. 15:51 Közélet

Okozhat némi fejfájást az idetelepülő kínai akkugyáraknak az Unió új rendelete

Az unión kívüli gyártási fázisoknak is meg kell felelniük az EU-s normáknak az Európai Unió új, akkumulátoripart érintő rendelete szerint, ami főleg a kínai és a dél-koreai gyártóknak okozhat gondot, írja a Portfolio. A szabályozás fő célja a veszélyes anyagok használatának csökkentése, illetve átláthatóbbá tétele, és a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése a cellák teljes életciklusa során.

Miért fontos ez? Az Európai Unió importra szorul az akkumulátorgyártáshoz szükséges alapanyagokból, ami akár 30 százalékkal is csökkenhet az akkumulátorok újrahasznosításával. A cellák összetevőit jórészt Kínából és más ázsiai országokból hozzák az unió területén működő akkumulátorgyárakba, amelyek jelentős részben szintén ezen országok vállalataihoz kapcsolódnak.

  • Magyarországot különösen érintik a szabályozás következményei, ugyanis az itt létesítendő üzemekről még a rendelet elfogadása előtt döntöttek a befektetők, arra számítva, hogy megkötések nélkül használhatják az ázsiai nyersanyagokat. A rendelet végrehajtásához ráadásul bonyolult technikai követelmények teljesítése is szükséges egy elemzés szerint.
  • A szabályozás kérdése 2020 végén került napirendre az európai zöld megállapodás részeként, a környezet védelme mellett a belső piac megerősítését is célozva. Az uniós törekvéshez hasonló elgondolások ráadásul nem ismeretlenek az ágazatban, már a múlt évtized végén is voltak elképzelések az ellátási láncok átláthatóbbá tételére.

Számokban: 2022-ben Magyarországon 38 gigawattóra akkumulátorgyártó-kapacitás működött, ami világszintű összevetésben a negyedik legnagyobb országos adat volt. 2027-re ez az érték 194 gigawattórára nőhet, ami továbbra is negyedik helyre lesz elegendő, az európai országok közül várhatóan csak Németország gyártókapacitása lesz nagyobb (503 gigawattóra).

Mi várható? A vonatkozó rendeletet már tavaly nyáron elfogadta az Európai Parlament és idén februárban lépett hatályba, aminek értelmében az új akkumulátorokban az újrafeldolgozott anyagtartalom minimális szintjét nyolc év múlva kell elérniük a gyártóknak, és 13 évvel a hatálybalépést követően tovább szigorodnak ezek a szintek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet akkugyár akkugyárak akkumulátor akkumulátorgyár akkumulátorgyártás akkumulátoripar Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.