Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 22. 12:47 Közélet

Egy darabig még nem a kazah gáz lesz a meghatározó a magyar energiapiacon

Megkezdte a Mol a kazahsztáni Rozskovszkij-mezőn a gázkitermelést a héten, az első kútból napi 300 ezer köbméter gázt lehet a felszínre hozni. A tervek szerint jövőre négy további kút áll termelésbe, amellyel a mező termelése napi 1,5 millió köbméter gázra növekedhet, 2027 végéig 2,5 millió köbméteres naponkénti gázmennyiség kitermelése is lehetségessé válik.

Háttér: A próbatermelés másfél évtizedes előkészítési fázis után kezdődhetett meg, a nyugat-kazahsztáni Rozskovszkij gáz és kondenzátummezőt ugyanis még 2008-ban fedezték fel. A projektért az Ural Oil and Gas LLC felelős, amely felerészben a kazahsztáni KazMunayGas tulajdonában áll, a Mol részesedése 27,5 százalék, a fennmaradó 22,5 százalék a kínai FIOC-é.

  • Kínában dolgozzák fel a most kitermelt gázt a Chinarevskoye gázüzemben.

Számokban: A Molnak a termelés felfutásával mintegy százmillió köbméternyi gáz juthat évente Szijjártó Péter szerint. Összehasonlításképp: tavaly a vállalat Magyarországon 1,4 milliárd köbméter gázt termelt ki, míg a teljes vállalatcsoport 2,4 milliárd köbméter gázzal jelent meg a piacon 2022-ben. A teljes hazai gázfogyasztás átlagosan körülbelül 8,5-9 milliárd köbméter.

Tágabb kontextus: „Az a tény, hogy magyar tulajdon is van a Kazahsztánban kitermelendő földgázmezőben, a következő években szintén erősíti az energiabiztonságunkat” – mondta Szijjártó Péter novemberben Asztanában, Kazahsztán fővárosában. A magyar kormány fontos partnere a közép-ázsiai ország az energiaellátás tekintetében.

  • Rekordmennyiségű, nagyjából 630 ezer tonnányi kőolaj érkezik idén Magyarországra Kazahsztánból a kormány közlése szerint – ez valamivel a Magyarországon kitermelt mennyiség alatt marad, tavaly 890 ezer tonna kőolajat emeltek a felszínre a magyar olajkutak.

Mi várható? A kormány és a Mol mindeközben a magyarországi gázkitermelés élénkítésére is törekszik. Az országban összesen évi másfél milliárd köbméter gázt termelnek ki a kutak (amelyek túlnyomórészt a Molhoz tartoznak), ezt kétmilliárd köbméterre tervezi növelni a kormány, amivel kapcsolatban már idén is történtek gyakorlati előrelépések.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energia földgáz gázkitermelés Mol Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.