Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. augusztus 4. 18:38 Élet, Közélet

Fegyverismeret, lőgyakorlat – így neveli hazafiasságra a középiskolásokat a honvédség

A kormány módosítaná a fegyverekről és lőszerekről szóló rendeletet, hogy iskolákban szabadidős foglalkozás keretei között lőhessenek kiskorúak, és rendezné a „légfegyverek oktatási célú igénybevételének”, valamint „az emberi élet kioltására nem alkalmas eszközökkel történő lőgyakorlatok” jogi környezetét. A nyolcnapos társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetek szerint a kormány úgy számol: most szeptembertől 210 diák mehet majd lőgyakorlatra az új honvédelem tantárgy keretei között.

Erősíteni a haza iránti elkötelezettséget

A honvédelem mint szabad órakeret terhére választható tantárgy a rövidesen kezdődő tanévben lesz elérhető magyar középiskolákban, az első hírek szerint egyelőre országosan 120-ban, heti egy órában. Mivel ez egyfajta próbaév, a jövőben a kormány minden bizonnyal szélesíteni fogja a tantárgy elérését.

Nézzük, mit tanulhatnak a gimnazisták a tantárgy kerettanterve szerint, aminek már az első mondata bátran kísérletezik a magyar nyelvvel: „Változó világunkban számtalan példa ismert a szülőföldhöz ragaszkodás megnyilvánulásaira, amely azt mutatja, hogy a hazaszeretet és hazafiság fogalmai napjainkban is kiemelt jelentőséggel bírnak.” Később a szándék azért egyértelműbbé válik: azt írják, hogy a tudásanyag átadásával „kialakul és folyamatosan erősödik a haza iránti elkötelezettség.” Továbbá

szükséges segíteni a tanulókat abban, hogy megértsék: értékesebb személyiséggé válhatnak a cselekvő hazaszeretet megismerése által. Ugyanakkor fontos, hogy a fiatalok felismerjék: a jó hazafisághoz hozzátartozik az is, hogy tudják, Magyarország védelme szükség esetén minden állampolgár kötelessége.

A tantárgy nyolc tematikai egységből áll, olyanokból, mint: „a honvédelem rendszere, a Magyar Honvédség”, „lőelmélet alapjai”, „haditechnikai ismeretek”, „térkép- és tereptani alapismeretek”. 

Ehhez ilyen követelményeket és átadandó ismereteket rendel a kerettanterv:

  • A magyar katona, a katonai identitás, a katonahősök emlékezete, a Magyar Hősök Emlékünnepe – hősök napja.
  • Annak tudatosítása, hogy szükség esetén a haza védelme minden állampolgár kötelessége. A katonai kötelékek csoportosításának ismerete. A raj, a szakasz, a század, a zászlóalj, az ezred és a dandár jellemzői. A harci erők, a harci támogató és a harci kiszolgáló támogató erők főbb feladatai.
  • Vita a békeidőszaki kötelező katonai szolgálat megszüntetésének össztársadalmi és honvédségen belüli hatásairól. 
  • A lövés fogalma, a tűzfegyverekkel leadott lövés folyamata, a pontos lövés feltételei, a szórás és a középső találati pont fogalma. Annak ismerete, hogy a lövés mindig emberi döntés következménye, amelyért a felelősséget a döntést meghozó személynek kell viselni. Kulcsfogalmak: röppálya, csapott célgömbbel való célzás, szórás.
  • Lőfegyver, tűzfegyver fogalma, újítások a tűzfegyverek fejlődése során. A gyalogsági fegyverek és a kézifegyverek fogalma. A lövészfegyverek főbb részei. A részek funkciója. Pisztolyok és revolverek fogalma, kialakulásuk okai. Géppisztoly, gépkarabély, karabély fogalma, a gépkarabély fontosabb jellemzői. A gépkarabély főbb részei. Páncélozott szállító jármű és harckocsi fogalma. Merev szárnyú és forgó szárnyú haditechnikai eszközök fogalma.
  • Elsősegélynyújtással kapcsolatos legfontosabb alapfogalmak. Az eszmélet vizsgálata. A légzés hármas érzékelése. A sérültek kimentésének módszerei és szabályai.
  • A túlélés alapjai, a rendkívüli helyzetekben követendő eljárások.

A kerettanterv alcíme szerint a tantárgyvázlat szakképzési intézmények 9. és köznevelési intézmények 11. évfolyama számára készült. 

Érettségivel rendelkező altisztek is taníthatják

Egy másik társadalmi egyeztetésre bocsátott kormányrendelet azt rögzíti, hogy a tantárgy oktatására az lesz alkalmazható pedagógus munkakörben, akinek felsőfokú végzettsége és katonai szakképzettsége van, vagy akinek érettségije van és elvégezte a honvéd altiszti képzést. Ez az összesen 12 hetes képzés az öthetes kisalegység-vezető tanfolyamot elvégző őrvezető katonák számára már elérhető.

Egyébként a fenti tanterv már évekkel ezelőtt megjelent a magyar középiskolákban, az újdonság az, hogy most már a választható órakeret terhére is elvégezhető, nem csak közismereti képzésben honvédelmi alapismeretek címmel, ami választható érettségi vizsgatárgy is lehet. Ez a lehetőség valójában a bő öt éve futó, háromlépcsős Honvéd Kadét Program (KHP) első szintje – a honvédség erről azt írja: a tanórai elfoglaltságot szabadidős programok egészítik ki, például

  • sportlövészet,
  • küzdősportok,
  • hagyományőrzés,
  • hadisírgondozás,
  • ejtőernyőzés,

amelyekre csak a honvéd kadétok járhatnak.

Magát a HKP-t azért indította útjára a kormány 2017-ben, hogy „tudatosítsa a haza szeretetének és a haza védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez.” A magyar haderőfejlesztési és honvédelmi program kiemelt feladata lett a „hazafias honvédelmi nevelés”. A HKP-ben 2022-re már összesen 4600 kadétot tartottak nyilván, az idei minisztériumi közleményekben pedig már 7000 fölötti szám szerepel. A résztvevő iskolák száma a kezdeti kettőről egy év alatt 55-re, majd mostanra több mint duplájára emelkedett. 

Országos honvédelmi tanulmányi verseny a lőtéren?

A HKP második szintje a honvéd kadét ötéves technikumi szakképzés, a harmadik szint pedig a bentlakásos honvéd középiskola, ahol gimnáziumi és technikumi szintű osztályok is futnak párhuzamosan. „Ez a képzési forma az ország négy városában biztosít lehetőséget arra, hogy a hétköznapjait az itt tanuló kadétok hasonlóan éljék, mint a katonák”, fogalmaz a program honlapja. Ilyen katonaiskolából korábbi hírek szerint a kormány 2030-ig további 10-et szeretne építeni országszerte.

Korábban arról is érkeztek hírek, hogy a Honvédelmi Minisztérium azt is szeretné elérni, hogy a honvédelmi alapismeret tantárgyat felvegyék az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny tantárgyai közé, így a versenyen elért eredményekért a tanulók a felsőoktatási felvételi eljárás során többletpontot kapnának.

Egyébként a 2020-as új NAT-ot azért kritizálták a szakemberek, mert az iskolai állampolgári nevelési feladatoknál és a tizenkettedikben külön tantárgyként bevezetett állampolgári ismeretek tantárgyban aránytalanul előtérbe kerülnek a honvédelmi ismeretek, a NAT tulajdonképpen tanulmányi eredményként és feladatként kezeli a hazaszeretet, és az állampolgári ismeretek alatt is főként honvédelmi ismereteket ért.

Pedagógusok korábban mind a kadétprogramot, mint a honvédelmi ismeretek tárgyat kritizálták. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének akkori elnöke úgy fogalmazott: „mivel nálunk nincs sorkötelezettség, az oktatásban megjelenítve próbálják ez iránt felkelteni a fiatalok érdeklődését”, de ennek nincs helye az oktatási rendszerben. Vekerdy Tamás pszichológus anno azt mondta erről: „pacifista vagyok, így ezt a tantárgyat merő ostobaságnak tartom. Nincs szükség ilyesmire az iskolákban. Máshol propagálja magát a honvédség.”

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIlyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékéreA német Rheinmetall és a magyar állam cégei gyártanak majd fegyvereket a várpalotai védelmi ipari parkban, aminek a környékét sok pénzzel tolja meg most a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az óvodásokat is megismertetik a Kalasnyikovval OroszországbanGyorsan halad Oroszország a gyerekek militarizálásának útján

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Közélet fegyverek honvédelem iskola közoktatás magyar honvédség oktatás tanterv Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.