Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 17:04 Közélet

Ilyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékére

A nehéz gazdasági helyzet ellenére jelentős pénzekkel támogatja a kormány a várpalotai védelmi ipari park környékének fejlesztését.

Mi történt? Egy szerda este megjelent határozat alapján a kormány nagyjából 22 milliárd forinttal támogatja a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztését – írta a Hvg.hu.

  • Főleg a közműveket és az utakat fejlesztik majd, de egy helyi iskolát is felújítanak és munkásszállót is építenek.

Tágabb kontextus: A védelmi ipari parkban német és magyar állami cégek fognak lőszert, robbanóanyagokat és fegyvereket gyártani.

  • A német Rheinmetall lőszergyárának tavaly év végén volt az alapkőletétele, a gyár a tervek szerint jövőre kezd majd termelni.
  • Szintén a Rheinmetall közreműködésével létrejön a robbanóanyaggyár is.
  • A magyar állam által 2019-ben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyára pedig a tervek szerint szintén jövőre költözik Várpalotára.

Az üzemben gyártott lőszerek egyik legjelentősebb vevője a magyar állam lesz, de a lőszerek egy részét a tervek szerint exportra gyártják majd.

Felülnézet: Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A fejlesztések a 2016-ben elfogadott Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapján valósulnak meg, de az ukrajnai háború kitörése miatt tavaly sok beszerzést előrehoztak.
  • A hadseregfejlesztés a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem áll le, a haderőfejlesztés a jövő évi költségvetés nagy nyertese, a tervek szerint GDP-arányosan a hadi kiadások 2024-re meghaladják a 2 százalékot.

A hazai hadiiparban fontos szerepet kap a német Rheinmetall, amely a hat új magyarországi hadiüzemből négy építésében és üzemeltetésében is részt vesz majd. 

  • Várpalota mellett Zalaegerszergen Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket, Kaposváron négykerék-meghajtású páncélozott járműveket, Nyírteleken pedig radarokat gyártanak majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fegyverkezés hadikiadások hadsereg költségvetés lőszergyár rheinmetall Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.