Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 17:04 Közélet

Ilyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékére

A nehéz gazdasági helyzet ellenére jelentős pénzekkel támogatja a kormány a várpalotai védelmi ipari park környékének fejlesztését.

Mi történt? Egy szerda este megjelent határozat alapján a kormány nagyjából 22 milliárd forinttal támogatja a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztését – írta a Hvg.hu.

  • Főleg a közműveket és az utakat fejlesztik majd, de egy helyi iskolát is felújítanak és munkásszállót is építenek.

Tágabb kontextus: A védelmi ipari parkban német és magyar állami cégek fognak lőszert, robbanóanyagokat és fegyvereket gyártani.

  • A német Rheinmetall lőszergyárának tavaly év végén volt az alapkőletétele, a gyár a tervek szerint jövőre kezd majd termelni.
  • Szintén a Rheinmetall közreműködésével létrejön a robbanóanyaggyár is.
  • A magyar állam által 2019-ben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyára pedig a tervek szerint szintén jövőre költözik Várpalotára.

Az üzemben gyártott lőszerek egyik legjelentősebb vevője a magyar állam lesz, de a lőszerek egy részét a tervek szerint exportra gyártják majd.

Felülnézet: Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A fejlesztések a 2016-ben elfogadott Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapján valósulnak meg, de az ukrajnai háború kitörése miatt tavaly sok beszerzést előrehoztak.
  • A hadseregfejlesztés a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem áll le, a haderőfejlesztés a jövő évi költségvetés nagy nyertese, a tervek szerint GDP-arányosan a hadi kiadások 2024-re meghaladják a 2 százalékot.

A hazai hadiiparban fontos szerepet kap a német Rheinmetall, amely a hat új magyarországi hadiüzemből négy építésében és üzemeltetésében is részt vesz majd. 

  • Várpalota mellett Zalaegerszergen Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket, Kaposváron négykerék-meghajtású páncélozott járműveket, Nyírteleken pedig radarokat gyártanak majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fegyverkezés hadikiadások hadsereg költségvetés lőszergyár rheinmetall Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.

Stubnya Bence
2023. szeptember 28. 08:24 Közélet

Egyre több ellenzéki párt próbálkozik a vendégmunkásokkal fogást találni a Fideszen

A Mi Hazánk, a Jobbik, a DK, és a Momentum után az MSZP is a vendégmunkások beengedését kritizálja, amiben még a fideszesek szűk többsége is velük van.

Avatar
2023. szeptember 27. 16:59 Közélet, Pénz

Összezárt az olló, de hogyan megy tovább az MNB?

A 13 százalékos irányadó ráta még nem jelenti az út végét, sőt a neheze még csak most jön a döntéshozók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.