Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. június 29. 17:04 Közélet

Ilyesmire recesszió idején is van pénz, a kormány 22 milliárdot költ saját fegyvergyárának környékére

A nehéz gazdasági helyzet ellenére jelentős pénzekkel támogatja a kormány a várpalotai védelmi ipari park környékének fejlesztését.

Mi történt? Egy szerda este megjelent határozat alapján a kormány nagyjából 22 milliárd forinttal támogatja a Várpalotai Védelmi Ipari Park Komplexum fejlesztését – írta a Hvg.hu.

  • Főleg a közműveket és az utakat fejlesztik majd, de egy helyi iskolát is felújítanak és munkásszállót is építenek.

Tágabb kontextus: A védelmi ipari parkban német és magyar állami cégek fognak lőszert, robbanóanyagokat és fegyvereket gyártani.

  • A német Rheinmetall lőszergyárának tavaly év végén volt az alapkőletétele, a gyár a tervek szerint jövőre kezd majd termelni.
  • Szintén a Rheinmetall közreműködésével létrejön a robbanóanyaggyár is.
  • A magyar állam által 2019-ben megvásárolt osztrák Hirtenberger Defence Systems aknavetőgyára pedig a tervek szerint szintén jövőre költözik Várpalotára.

Az üzemben gyártott lőszerek egyik legjelentősebb vevője a magyar állam lesz, de a lőszerek egy részét a tervek szerint exportra gyártják majd.

Felülnézet: Magyarország 2018 óta növeli a hadi kiadásait, ebből a pénzből egyrészt jelentős fegyverbeszerzések valósulnak meg, másrészt a hazai hadiipar fejlesztésébe is sok közpénz áramlik.

  • A fejlesztések a 2016-ben elfogadott Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program alapján valósulnak meg, de az ukrajnai háború kitörése miatt tavaly sok beszerzést előrehoztak.
  • A hadseregfejlesztés a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem áll le, a haderőfejlesztés a jövő évi költségvetés nagy nyertese, a tervek szerint GDP-arányosan a hadi kiadások 2024-re meghaladják a 2 százalékot.

A hazai hadiiparban fontos szerepet kap a német Rheinmetall, amely a hat új magyarországi hadiüzemből négy építésében és üzemeltetésében is részt vesz majd. 

  • Várpalota mellett Zalaegerszergen Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárműveket, Kaposváron négykerék-meghajtású páncélozott járműveket, Nyírteleken pedig radarokat gyártanak majd.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDonald Trump is csettintene a jövő évi magyar büdzsé nyertese láttánCsaknem 29 százalékkal emelik a jövő évi költségvetésben a védelmi kiadásokat, amivel először emelkedhet NATO-kompatibilis szintre a költési arány.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet fegyverkezés hadikiadások hadsereg költségvetés lőszergyár rheinmetall Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. június 21. 08:59 Közélet, Világ

Egyre messzebb kerül Európa a saját akkuipar kiépítésétől

A kínai versenytársak és az amerikai állami támogatások miatt szenvednek az európai szereplők, megrendeléseket buknak és beruházásokat halasztanak el.

Stubnya Bence
2024. június 20. 13:50 Élet, Közélet

Cserben hagyják Nagy Mártont a nagy állampapírkamatokat bezsebelő magyarok

Idén a lakosság egy része jelentős kamatjövedelemhez jut állampapírok után, de a többségük nem költeni akar belőle, ahogy a kormány szeretné, hanem újra befektetné.

Torontáli Zoltán
2024. június 19. 06:00 Élet, Közélet

Inkasszóval és késlekedéssel szorítja a pénzügyi hurkot Budapesten a kormány

Eddig 30 milliárd forintot inkasszált a kincstár az állammal perben álló fővárostól, amely a neki járó uniós pénzek jelentős részéhez azért nem jut hozzá, mert a pályázatokat nem írták ki.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. június 20. 05:05 Pénz, Vállalat

Miért emelik a cégek az áraikat a várható idei infláció többszörösével?

A béremelésekhez és a verseny hiányához is köze van annak, hogy néhány szolgáltató szektorban a tavalyi inflációt közelítő mértékben emelték idén az árakat.

Mészáros R. Tamás
2024. június 19. 05:03 Közélet

Az EU-csatlakozás korunk legnagyobb gazdasági csodája

A 2004-es bővítés globális összevetésben is példátlan felzárkózást hozott a térségünkben. Egy erről szóló friss tanulmány a magyar gazdaságpolitikát és az ukrán csatlakozásról szóló vitákat is más megvilágításba helyezi.

Torontáli Zoltán
2024. június 18. 16:30 Tech, Vállalat

Közép-kelet-európai versenytársak szorítják ki a magyar tőkét a magyar e-kereskedelemből

A Foxpost eladása újabb jele annak, hogy a régióban hosszabb távon a magyar cégek nem rúgnak labdába.