Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. december 26. 16:00 Élet, Közélet

„Szebben, jobban éljenek, mint ahogy mi itten most“

„Az már nekem siker, ha érték lesz a tanulás. Ha sikerül egy-két valamiben tehetséges gyereket kihalászni, azt sikernek fogom látni 10 év múlva“ – mondja a Hiányzó Láncszem Alapítvány munkatársa a borsodi zsákfaluban, Gagybátorban folytatott tevékenységükről a Partizán megindító videójában, amit a Magyar Hang – nem kevésbé megindító – cikke nyomán forgatott. A „Ha cigány, ha magyar, itt mindenki szegény“ című videóriport a Helyközi Járat együttműködés legnézettebb videója volt idén.

20 évre

Gagybátor egy körülbelül 200 fős, óvoda, bolt, kocsma és internetelérés nélküli zsákfalu az ország észak-keleti részén, a szikszói járásban. Közmunkán kívül nincs más munkalehetőség a környéken. A Hiányzó Láncszem Alapítvány évek óta jelen van a faluban, együtt dolgoznak a helyiekkel a mindennapi problémák megoldásán, művészeti foglalkozásokat, focimeccset, tanulókört szerveznek a gyerekeknek. Munkájuk kis léptékű, de annál fontosabb eredményeit évtizedes távlatokban mérik, elmondásuk szerint már azzal is elégedettek, ha 1-2 gyereknek alternatív életpályákat tudnak felmutatni. Csak a lassú építkezésben hisznek. „Mi 20 évre jöttünk“, és a mély, több évtizedes problémákat így sem fogjuk tudni megoldani, mondják a videóban.

Azért is különösen fontos, hogy az országos médiában is láthatóvá vált az alapítvány gagybátori ténykedése, mert a térségben a KSH-adatok (és azokat viszonylag egyszerűen böngészhető digitális térképre helyező Magyarország-atlasz) szerint kiugróan magas az általános iskolát sem végzettek aránya: ez az adat a két szomszédos járásban a legmagasabb az országban (11 és 16 százalék).

A szikszói járásban sem sokkal jobb a helyzet, az 8 százalékkal az ország tíz legkevésbé iskolázott lakosságú járása közé tartozik. Gagybátorban a 14 év felettiek által elvégzett osztályok száma 8,6. Pár településsel arrébb, Csenyétén pedig csak 6,2, ami az országos minimumérték is egyben.

Ugyanakkor a 0-14 év közöttiek aránya a térségben igen magas: Gagybátorban 27 százalék, a nem messze lévő Gabnán és a már említett Csenyétén több mint 40 százalék, míg az országos átlag 14 százalék. 

Nincs munka, csak közmunka

Árulkodó, hogy a munkanélküliségi arányszám 2001 és 2011 között gyakorlatilag nem változott a térségben, aztán nyilvánvalóan a közmunkaprogrammal 2011 és 2016 között 16 százalékot esett vissza, ami kiemelkedően nagy mértékű csökkenés az ország más részeihez viszonyítva. A szikszói járásban a foglalkoztatottak aránya így is 39 százalék, ami a kilencedik legrosszabb járási adat az országban. 

A térségnek elkél minden segítség, az állam valójában a munkanélkülieket és a közmunkásokat is az út szélén hagyja. Az orbáni “munkaalapú” társadalmi programhoz illeszkedve a munkanélküliek például tavaly hiába remélhették az egyébként példátlanul rövid, három hónapos, munkanélküli segély meghosszabbítását, arról nem is beszélve, hogy maga a magyar munkanélkülisegély-rendszer a fejlett nyugati világ legszűkmarkúbb rendszere.

A közmunkásoknak pedig bizonyos szempontból hiába van munkájuk, ha ezzel a munkával nem lehet kitörni a szegénységből: a dolgozói szegénység növekedése olyan jelentős trend volt Magyarországon 2010 és 2018 között, hogy az Európai Unióban, csak az Egyesült Királyságban nőtt ebben az időszakban jobban a relatív szegények aránya a foglalkoztatottakon belül.

A közmunkaprogramban részt vevők 100 százalékban dolgozó szegénynek számítanak, és rajtuk az sem segít, hogy országos szinten a hagyományos, fogyasztáshoz kötött mutatók szerinti szegénység csökken. Ráadásul az állami családtámogatási rendszer sem képes a dolgozó családokat kiemelni a szegénységből, ehelyett a már egyébként is tehetőseket támogatja. 

Hellyel-közzel

Az ilyen összefüggések és történetek bemutatására jött létre szeptemberben a Partizán irányításával a Helyközi Járat együttműködés, amelyben a G7 mellett további négy szerkesztőség – Átlátszó, Magyar Hang, Mérce, Szabad Pécs – vesz részt.

A szerkesztőségek folyamatosan készülő anyagaiból – több tucat riport van már az együttműködés mögött – a Partizán stábja készít videókat. Például a G7.hu egyik problémafelvető anyaga nyomán találta meg a stáb azt a Fidesz-szimpatizáns komlói roma polgármestert, akit „mindenki imád“. De készült riport már göböljárási, alsómocsoládi, aligai, kapostüskevári és pécsi történetekből is. 

A G7-en a projekt első hónapjaiban többek között írtunk még 

A Helyközi Járat a Partizán korábbi elkötelezett támogatója, a szeptember 17-én elhunyt Varga Imre vállalkozó végakarata és támogatása következtében jöhetett létre és működhet jelenleg.Tarts velünk, szállj fel a Helyközi Járatra! Ha van egy jó sztorid, oszd meg velünk, és ha teheted, támogasd munkánkat, hogy hosszú távon, kiszámíthatóan és magas színvonalon tudjunk dolgozni. Támogatással és ötletekkel kapcsolatban írj nekünk a helykozijarat@gmail.com címre.

Élet Közélet Gagybátor Helyközi Járat közmunka munkanélküliség szegénység vidék Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Banyár József
2022. május 19. 17:38 Élet, Pénz

Hogyan lehet biztosítani az életpálya pénzügyi egyensúlyát?

Napjainkban a generációs transzferek nem biztosítják szisztematikusan az életpálya termelési és fogyasztási egyensúlyát, ezért ezt társadalmi szinten kell megtervezni.

Pálos Máté
2022. május 10. 11:41 Élet, Vállalat

Olyan jól keresett a futár, hogy a finn hatóságok inkább nem adtak neki letelepedési engedélyt

Minden papírja rendben volt, azonban gyanúsnak találták, hogy futárként ilyen sokat keres. Jogi útra tereli az ügyet.

Katona Hajnalka
2022. május 7. 12:45 Élet

A városok zöldítése az emberek mentális egészsége miatt is fontos

A zöldövezetben felnövő gyerekeknél kisebb eséllyel alakul ki mentális betegség felnőtt korban.

Fontos

Pálos Máté
2022. május 19. 04:34 Pénz, Vállalat

„Akkor közölték az árat, amikor elindították a kamiont” – jelentős drágulás jön a könyveknél

Évtizedek óta nem volt ekkora káosz a nyomdai megrendelések és a könyvek árképzése körül; előfordul, hogy már gyártás közben kell változtatni egy könyv árán.

Trippon Mariann
2022. május 18. 18:01 Adat, Pénz

Erős volt az első negyedéves növekedés, de fenntartható-e?

Az utóbbi években a magyar gazdaság tartósan az uniós és régiós átlag felett tudott növekedni, az egyensúlytalanságok miatt azonban elkerülhetetlen a gazdaságpolitikai fordulat.

Jandó Zoltán
2022. május 18. 04:34 Pénz, Vállalat

Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok, és negyedével drágábban, mint az EU-átlag

Egyetlen olyan uniós tagállam volt februárban, amely drágábban vásárolta az orosz gázt, mint Magyarország: a főbb európai útvonalaktól valóban eléggé elzárt Litvánia.