Hírlevél feliratkozás
G7.hu
2021. január 10. 18:01 Közélet, Podcast

A legmagasabbra jutott magyar multimenedzser, aki készül az elektromos autózásra

A Hold és a G7 közös beszélgetéssorozatának vendége Kapitány István, a Shell globális alelnöke, aki 1987 óta dolgozik az olajtársaságnál. Ő a legmagasabbra jutott magyar multimenedzser, akinek jelenleg 80 ország tartozik az irányítása alá. Itthon is vállal tisztséget, jelenleg a Menedzserszövetség elnöke.

„Hallo, Kapitány István vagyok, elhoztam magammal a feleségemet, a két lányomat, a két németjuhászt és a papagájt” – ez az egymondatos felszólalás volt Kapitány István legsikeresebb beszéde, amit németországi kinevezése apropóján tartott, némettudás nélkül, egy asztal tetején állva, évtizedekkel ezelőtt. Majd széttépte és kidobta a tanácsadók által előre elkészített stratégiát. Hogy miért volt ez nagy siker, ezt elmeséli az alábbi beszélgetésben Veiszer Alindának.

 

Jól, viccesen és lendületesen kommunikál, folyamatos párbeszédben van, figyel. Ő úgy foglalja össze, hogy szereti az embereket, ez az egyik titka. És valóban, fel tudja idézni, hogy négy éve, 2016-ban ki lett a világ legjobb kutasa. (Egy siketnéma pakisztáni fiú.) 37 év egy nagyvállalatnál mindig feljebb lépkedve már önmagában komoly siker. De nem csak a pozíció az érdekes számára, hanem a számok is. A Shell 2020-as nyereségének 80 százalékát az ő csapata hozta össze.

A Shell is részese lenne az elektromos átalakulásnak

A szennyező olajcég vezetésével párhuzamosan persze zajlik a világ energiatérképének átalakulása is. Az ökológiai célok egyre fontosabbak, a választási kampányok, vállalati szlogenek elmaradhatatlan elemei. Amerika frissen választott elnökének hírére nőni kezdtek az elektromos autó részvények árfolyamai: az új elnök vissza akarja vezetni az USA-t a párizsi egyezménybe. Hogyan érinti ez a Shellt? Hogyan teljesíthető a cég által vállalt zeró kibocsátási terv 2050-re, és nem elkésett-e az irányváltás?

Hogy neki mikor lesz elektromos autója, azt még nem tudja, de biztos abban, hogy a következő években felpörög az iparág, ami jelenleg szinte láthatatlanul aprócska. Kínában a Shell már elektromos töltőállomásokat telepít, a nyitási napon 40 százalékos kihasználtsággal, ugyanez a szám az Egyesült Királyságban 4 százalék, szóval bőven van még tennivaló. Ugyanakkor ő kereskedőként is biztos abban, hogy ami az embereknek tetszik, az népszerű lesz és hódítani fog. Az elektromos autó pedig ilyen.

Nemcsak világpolitikai trendekről beszélgettünk vele, hanem kértük arra is, hogy engedjen betekintést a saját életébe is – követi-e a magyar híreket? Sportol-e? Mit csinál utazás helyett a legmagasabbra jutott magyar menedzser? Aki a fenti hang mellé képet is szeretne, annak 

 

Közélet Podcast Kapitány István Shell Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Jandó Zoltán
2021. május 4. 17:25 Közélet

Félmilliárdért építünk intelligens buborékot a budapesti Úszó-Euróba-bajnokságra

Alig több mint két héttel a verseny kezdete előtt kötött megállapodást az úszószövetség és az állami szervezőcég az Eb-vel kapcsolatos feladatok ellátásáról.

Stubnya Bence
2021. május 4. 12:34 Közélet

MNB-s és princetonos múlttal érkezett a Corvinus egyetlen rektorjelöltje

Kedden közzétette az egyetem az egyetlen beérkezett rektori pályázatot. Takáts az oktatást princetoni, a kutatást bázeli tapasztalatai alapján újítaná meg, és haladna előre a nemzetközi rangsorokban.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.

Hajdu Miklós
2021. május 5. 16:17 Adat

Egyelőre nem látszik, hogy a korlátozások enyhítése visszaütne a visegrádi országokban

Lassan egy hónapja kezdtek lazítani a visegrádi régió országai, de a statisztikák szerint a járvány még mindig visszaszorulóban van.

Fabók Bálint
2021. május 5. 06:04 Világ

Szijjártó Péter barátja ki van tiltva az USA-ból “hírhedt korruptsága” miatt, de az uniós szankcióktól megmenthetjük

A magyar külügyminiszter azért utazott el Bejrútba, hogy kiálljon a Hezbollah fő szövetségese mellett, aki az uniós szankciók elől próbál kifarolni.