Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 16. 10:02 Közélet

Új generátorok kellenek a kórházakba, mert a régiek nem bírják a lélegeztetőgépeket

Első körben 38, később igény szerint további 11 dízelaggregátor beszerzésére írt ki közbeszerzést a közelmúltban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Az áramfejlesztőkre az indoklás szerint azért van szükség, mert az érintett közel két tucat kórházban annyira elavultak az ilyen berendezések, hogy nem tudnák teljes bizonyossággal biztosítani az új lélegeztetőgépek folyamatos működéséhez szükséges villamosenergiát (áramszünet esetén).

Az ÁEEK szerint emiatt a készülékek beszerzése is kiemelten sürgős, hiszen – ahogy ezt a kiírásban megfogalmazták –

a járványügyi szakemberek véleménye alapján újabb hullám várható szeptember-október hónapokra, addigra pedig a beszerzendő aggregátorok üzembe helyezésének meg kell történnie.

Ennek megfelelően a tendert gyorsított eljárásban írták ki, a pályázat mégis már a folyamat elején megcsúszott.

Az ellátóközpontnál az előzetes piacfelmérés alapján úgy kalkuláltak, hogy a nyertes cégnek nyolc hétre lesz szüksége, hogy a megrendelt aggregátorokat leszállítsa és üzembe helyezze. Ezért eredetileg azt tervezték, a szerződést még júniusban megkötik, de hamar eldőlt, hogy ez nem fog összejönni. Az első körben megszabott június végi határidőt ugyanis nem sokkal annak lejárata előtt módosították, így végül csak a múlt héten futottak be az ajánlatok.

A megvenni tervezett áramfejlesztők teljesítménye elég széles skálán mozog, de az összes ipari méretű lesz. A legkisebbek teljesítménye 80 kilowatt, a legnagyobbaké 660. Utóbbi egy óra alatt nagyjából egy háztartás háromhavi áramigényét tudja előállítani.

 

Ezeknek a berendezéseknek darabja is milliós, sőt esetenként tízmilliós tétel. Nyilvános árlistákat az ilyen ipari gépekről a gyártók, illetve a viszonteladók ritkán készítenek, inkább egyedi ajánlatokkal dolgoznak, de a lapunknak nyilatkozó kereskedő azt mondta, hogy már a legkisebb, 80 kilowattos dízelaggregátor darabja is 15-16 ezer euróba, azaz jó 5 millió forintba kerülhet. A legnagyobb készülékek pedig a 25-30 milliós sávban mozoghatnak.  Ennek fényében szinte biztos, hogy

a már most megrendelt 38 gép értéke is jóval félmilliárd forint fölött lesz, az egyelőre opcióként szereplő további 11 aggregátorral pedig az egymilliárdot közelítheti a tender.

Különösen, hogy nemcsak leszállítani kell a gépeket, hanem beüzemelni és kipróbálni is, sőt a kezelőszemélyzet oktatása is a nyertes feladata lesz. Emellett a kiírás szerint a beszállítónak minimum kétéves jótállást kell vállalnia, de ez több is lehet.

Új áramfejlesztőre kifejezetten sok kórházban van egyébként szükség. A műszaki leírásban 21 intézményt nevesítenek tulajdonképpen az ország minden pontján a fővárostól a Kékestetőn keresztül egészen Kisvárdáig. A kórházak többsége egy-két aggregátort kap, de a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak például nyolc berendezést rendeltek, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak pedig hármat. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky, a Szent László, a Jahn Ferenc, a Péterfy, a Szent Margit és az Uzsoki Kórházak is kapnak az új berendezésekből, akárcsak a Nyirő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Közélet aggregátor kórház koronavírus lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft.

Fabók Bálint
2020. augusztus 11. 17:52 Közélet

Egymás után porladnak szét a szaúdi trónörökös álmai

Reformerként próbált tetszelegni, függetlenítette volna a gazdaságot az olajtól, de az elmúlt években egyre inkább sérül MBS imázsa.

Avatar
2020. augusztus 10. 12:39 Közélet

A történelmi sikereket nem szükséges magyarázni

Nemcsak a gazdasági szereplők, de a piaci elemzők és a hitelminősítők is elismerik a 2013 óta folytatott monetáris politika eredményességét.

Fontos

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.