Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 16. 10:02 Közélet

Új generátorok kellenek a kórházakba, mert a régiek nem bírják a lélegeztetőgépeket

Első körben 38, később igény szerint további 11 dízelaggregátor beszerzésére írt ki közbeszerzést a közelmúltban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Az áramfejlesztőkre az indoklás szerint azért van szükség, mert az érintett közel két tucat kórházban annyira elavultak az ilyen berendezések, hogy nem tudnák teljes bizonyossággal biztosítani az új lélegeztetőgépek folyamatos működéséhez szükséges villamosenergiát (áramszünet esetén).

Az ÁEEK szerint emiatt a készülékek beszerzése is kiemelten sürgős, hiszen – ahogy ezt a kiírásban megfogalmazták –

a járványügyi szakemberek véleménye alapján újabb hullám várható szeptember-október hónapokra, addigra pedig a beszerzendő aggregátorok üzembe helyezésének meg kell történnie.

Ennek megfelelően a tendert gyorsított eljárásban írták ki, a pályázat mégis már a folyamat elején megcsúszott.

Az ellátóközpontnál az előzetes piacfelmérés alapján úgy kalkuláltak, hogy a nyertes cégnek nyolc hétre lesz szüksége, hogy a megrendelt aggregátorokat leszállítsa és üzembe helyezze. Ezért eredetileg azt tervezték, a szerződést még júniusban megkötik, de hamar eldőlt, hogy ez nem fog összejönni. Az első körben megszabott június végi határidőt ugyanis nem sokkal annak lejárata előtt módosították, így végül csak a múlt héten futottak be az ajánlatok.

A megvenni tervezett áramfejlesztők teljesítménye elég széles skálán mozog, de az összes ipari méretű lesz. A legkisebbek teljesítménye 80 kilowatt, a legnagyobbaké 660. Utóbbi egy óra alatt nagyjából egy háztartás háromhavi áramigényét tudja előállítani.

 

Ezeknek a berendezéseknek darabja is milliós, sőt esetenként tízmilliós tétel. Nyilvános árlistákat az ilyen ipari gépekről a gyártók, illetve a viszonteladók ritkán készítenek, inkább egyedi ajánlatokkal dolgoznak, de a lapunknak nyilatkozó kereskedő azt mondta, hogy már a legkisebb, 80 kilowattos dízelaggregátor darabja is 15-16 ezer euróba, azaz jó 5 millió forintba kerülhet. A legnagyobb készülékek pedig a 25-30 milliós sávban mozoghatnak.  Ennek fényében szinte biztos, hogy

a már most megrendelt 38 gép értéke is jóval félmilliárd forint fölött lesz, az egyelőre opcióként szereplő további 11 aggregátorral pedig az egymilliárdot közelítheti a tender.

Különösen, hogy nemcsak leszállítani kell a gépeket, hanem beüzemelni és kipróbálni is, sőt a kezelőszemélyzet oktatása is a nyertes feladata lesz. Emellett a kiírás szerint a beszállítónak minimum kétéves jótállást kell vállalnia, de ez több is lehet.

Új áramfejlesztőre kifejezetten sok kórházban van egyébként szükség. A műszaki leírásban 21 intézményt nevesítenek tulajdonképpen az ország minden pontján a fővárostól a Kékestetőn keresztül egészen Kisvárdáig. A kórházak többsége egy-két aggregátort kap, de a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak például nyolc berendezést rendeltek, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak pedig hármat. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky, a Szent László, a Jahn Ferenc, a Péterfy, a Szent Margit és az Uzsoki Kórházak is kapnak az új berendezésekből, akárcsak a Nyirő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet aggregátor kórház koronavírus lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.