Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 16. 10:02 Közélet

Új generátorok kellenek a kórházakba, mert a régiek nem bírják a lélegeztetőgépeket

Első körben 38, később igény szerint további 11 dízelaggregátor beszerzésére írt ki közbeszerzést a közelmúltban az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Az áramfejlesztőkre az indoklás szerint azért van szükség, mert az érintett közel két tucat kórházban annyira elavultak az ilyen berendezések, hogy nem tudnák teljes bizonyossággal biztosítani az új lélegeztetőgépek folyamatos működéséhez szükséges villamosenergiát (áramszünet esetén).

Az ÁEEK szerint emiatt a készülékek beszerzése is kiemelten sürgős, hiszen – ahogy ezt a kiírásban megfogalmazták –

a járványügyi szakemberek véleménye alapján újabb hullám várható szeptember-október hónapokra, addigra pedig a beszerzendő aggregátorok üzembe helyezésének meg kell történnie.

Ennek megfelelően a tendert gyorsított eljárásban írták ki, a pályázat mégis már a folyamat elején megcsúszott.

Az ellátóközpontnál az előzetes piacfelmérés alapján úgy kalkuláltak, hogy a nyertes cégnek nyolc hétre lesz szüksége, hogy a megrendelt aggregátorokat leszállítsa és üzembe helyezze. Ezért eredetileg azt tervezték, a szerződést még júniusban megkötik, de hamar eldőlt, hogy ez nem fog összejönni. Az első körben megszabott június végi határidőt ugyanis nem sokkal annak lejárata előtt módosították, így végül csak a múlt héten futottak be az ajánlatok.

A megvenni tervezett áramfejlesztők teljesítménye elég széles skálán mozog, de az összes ipari méretű lesz. A legkisebbek teljesítménye 80 kilowatt, a legnagyobbaké 660. Utóbbi egy óra alatt nagyjából egy háztartás háromhavi áramigényét tudja előállítani.

 

Ezeknek a berendezéseknek darabja is milliós, sőt esetenként tízmilliós tétel. Nyilvános árlistákat az ilyen ipari gépekről a gyártók, illetve a viszonteladók ritkán készítenek, inkább egyedi ajánlatokkal dolgoznak, de a lapunknak nyilatkozó kereskedő azt mondta, hogy már a legkisebb, 80 kilowattos dízelaggregátor darabja is 15-16 ezer euróba, azaz jó 5 millió forintba kerülhet. A legnagyobb készülékek pedig a 25-30 milliós sávban mozoghatnak.  Ennek fényében szinte biztos, hogy

a már most megrendelt 38 gép értéke is jóval félmilliárd forint fölött lesz, az egyelőre opcióként szereplő további 11 aggregátorral pedig az egymilliárdot közelítheti a tender.

Különösen, hogy nemcsak leszállítani kell a gépeket, hanem beüzemelni és kipróbálni is, sőt a kezelőszemélyzet oktatása is a nyertes feladata lesz. Emellett a kiírás szerint a beszállítónak minimum kétéves jótállást kell vállalnia, de ez több is lehet.

Új áramfejlesztőre kifejezetten sok kórházban van egyébként szükség. A műszaki leírásban 21 intézményt nevesítenek tulajdonképpen az ország minden pontján a fővárostól a Kékestetőn keresztül egészen Kisvárdáig. A kórházak többsége egy-két aggregátort kap, de a Bács-Kiskun Megyei Kórháznak például nyolc berendezést rendeltek, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórháznak pedig hármat. Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky, a Szent László, a Jahn Ferenc, a Péterfy, a Szent Margit és az Uzsoki Kórházak is kapnak az új berendezésekből, akárcsak a Nyirő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz állami kórházellátó feleannyiért vett közel 2500 lélegeztetőgépet, mint a külügyA kórházellátó a legnagyobb piaci szereplőktől vásárolt normális áron, a külügy jórészt ismeretlen hátterű cégektől sokkal drágábban. De a pénz nem számított.

Közélet aggregátor kórház koronavírus lélegeztetőgép Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2020. október 23. 16:31 Adat, Közélet

Kik valójában a legnagyobb ázsiai befektetők Magyarországon?

A keleti nyitás sikerét sokféleképpen meg lehet ítélni. A legizgalmasabb kérdés természetesen a magyar kivitel alakulása, de vajon nőnek-e és honnan érkeznek az ázsiaiak magyarországi beruházásai?

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Avatar
2020. október 22. 16:38 Közélet

A forint leértékelődése nem zavarja a jegybankot, a cél csak a gyengülés kontroll alatt tartása

Az Magyar Nemzeti Bank idei lépései meglehetősen kiszámíthatatlanná tették a kamatpályát, azt üzenve, hogy gyakorlatilag bármikor bármilyen irányba változhat a kamat.

Fontos

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.

Kasnyik Márton
2020. október 21. 16:43 Világ

Biden szinte már elnöknek érezheti magát, de pont így volt ezzel négy éve Clinton is

Hónapok óta stabil és nagy a demokrata előny, két hét múlva jön az elnökválasztás. Maradt még bizonytalanság?

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.