Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. július 19. 16:07 Közélet

Júliusra elfogyott a kormányplakátokra szánt 20 milliárd, de jut még rá pénz

Újabb közel 2 milliárd forintot költ el a Rogán Antal irányítása alatt álló Miniszterelnöki Kabinetiroda arra, hogy tájékoztassa az állampolgárokat és a külföldi szervezeteket a kormányzat terveiről. Ez csak az idén a harmadik ilyen megállapodásuk lesz, az első kettőre összesen 20 milliárd forintot szántak.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a keret júliusra kimerült, a szaktárca ugyanis néhány napja újabb megbízást adott a korábban kék hátterű, később Soros György arcképével díszített, mostanában pedig mémmé vált stockfotókat használó plakátokról elhíresült kampányok folytatására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy szerződés, aminek minden oldala 700 millió adóforintba kerülAlig több mint két év alatt 56 milliárd forint ment el a kék plakátokkal és mostanában Soros György arcképével fémjelzett kampányokra.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSokba került a néppártos plakátbalhé, január óta napi 100 millió égett elAlig három hónappal egy 10 milliárdos szerződés után ismét ugyanekkora összegben ad megbízást kormányzati kommunikációs kampányokra Rogán Antal minisztériuma.

A kormány nagyjából két és fél éve szokott rá, hogy rendszeresen köztéri plakátos formában számol be eredményeiről, vagy jelöli meg aktuális ellenségét. Az „állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása” néven futó közbeszerzések közül ez már a tizenötödik volt azóta.

Időközben egy új célcsoport is bejött, így 2018 vége óta a fenti feladat mellett az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációt” is menedzselnie kell a milliárdos közbeszerzések nyertesének. Utóbbiból is volt már hat kör, a mostani a hetedik.

Minderre egészen döbbenetes összeget fordít a kormányzat.

A kezdetek óta a szerződések összértéke már a 70 milliárd forintot közelíti.

A propagandagépezet ráadásul egyre gyorsabban emészti fel a milliárdokat: a teljes összeg több, mint fele az elmúlt egy, közel harmada az előző fél évben fogyott el. Utóbbiban biztosan szerepet játszik, hogy az Európai Parlamenti választások előtt felpörgött a kormányzati kommunikáció, ráadásul a nemzetközi konfliktusok miatt valószínűleg idő előtt be is kellett fejezni kampányokat, aminek szinte biztosan voltak többletköltségei.

 

Érdekesség, hogy a 2018-as parlamenti választások előtt sem volt akkora állami kommunikációs pénzszórás, mint idén. Ebben azonban valószínűleg szerepet játszik, hogy a költést csak a direkt erre a célra létrehozott Nemzeti Kommunikációs Hivatalon (NKOH) keresztül lehet intézni, ennek a szervezetnek pedig épp tavaly tavasszal merült ki az elvileg 3 évre szánt, de másfél év alatt elhasznált 75 milliárdos kerete.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem a kommunikáción spórol a kormány: másfél év alatt 70 milliárdot égettek elHárom évre lett volna 75 milliárd, így most erősen vissza kellene fogni a költést, ehelyett már meg is hirdették az új közbeszerzést.

Az, hogy a kampányokat az NKOH-n keresztül lehet csak megrendelni, a kormányzati megbízások haszonélvezőjét is meghatározza. Míg korábban a hivatal három – egyébként kivétel nélkül kormányközeli – piaci szereplővel kötött keretmegállapodást, a legutóbbi, az előzőnél is nagyobb 90 milliárdos szerződésbe már csak egy került be közülük. Azaz jelenleg minden állami kommunikációs költés egy csoporthoz, Balásy Gyula médiaügynökségeihez kerül landol, egészen addig, amíg ez a 90 milliárdos keret el nem fogy.

Így ezek az ügynökségek (a New Land és a Lounge Design) szervezik a kormány tízmilliárdos plakátkampányait is. Ez a magyarázata annak, hogy nőhettek Balásy Gyula cégei még Mészáros Lőrinc építőipari érdekeltségeinél is gyorsabb ütemben. A közbeszerzések törvényszerűen egyetlen nyertese azt is jelzi, hogy a költségeket nem piaci tényezők mozgatják.

 

Az elmúlt hónapok tendenciáját látva érdekes kérdés, hogy mire lesz elegendő a mostani szűk kétmilliárd, különösen, hogy hamarosan ráfordulunk az önkormányzati választások hajrájára. Mindenesetre az értékelési szempontok között – aminek ugye sok értelme nincs, lévén egy pályázó van – reklámajándékok gyártására, fotózásra, filmes és rádiós gyártási feladatokra sőt még rendezvényszervezésre is adott ajánlatot a New Land – Lounge Design kettős.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Balásy Gyula Lounge Design New Land Media plakátkampány Rogán Antal Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.