Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. október 11. 16:17 Közélet, Vállalat

Sokba kerülhet az amerikai fociégés a vb-t közvetítő tévétársaságnak

Hatalmasat bukik a Twenty-First Century Fox amerikai tévécsatorna azon, hogy az Egyesült Államok válogatottja nem jutott ki a 2018-as világbajnokságra. A társaság még 2011-ben 425 millió dollárt (jelenlegi árfolyamon 111 milliárd forintot) fizetett a következő évi és a 2022-es vb-k közvetítési jogáért. Az összeg akkor sokakat meglepett, mivel több mint négyszerese annak, amennyiért a konkurens ESPN megszerezte a korábbi két világbajnokságot.

A Fox-nál abban bízhattak, hogy mivel az USA-ban egyre népszerűbb labdarúgás, a vb nézettsége is látványosan megugrik majd. Látszólag túl nagy kockázatot nem is vállaltak, az ország válogatottja 1986 óta ugyanis minden világbajnokságon ott volt. Ráadásul a hatcsapatos selejtező-csoportjukból az első három automatikusan kijut, a negyedik pedig pótselejtezőt játszhat.

Az amerikaiaknak azonban így sem sikerült kiharcolniuk a részvételt. Miután tegnap 2-1-re kikaptak (az előtte 9 meccsen összesen 3 pontot gyűjtő) Trinidad és Tobagótól, csak az ötödik helyen végeztek Mexikó, Costa Rica, Panama és Honduras mögött.

A világbajnokságot így nyilván sokkal kevesebben fogják nézni az Egyesült Államokban, mintha a nemzeti csapat is részt venne az eseményen, ami a reklámbevételeken is meglátszik majd. Az, hogy pontosan mennyit bukik a csatorna, előre elég nehéz lenne számszerűsíteni (utólag sem lesz könnyű), de volt olyan elemző, aki a Twenty-First Century Fox szempontjából katasztrófának nevezte a válogatott kiesését. A cég részvényárfolyama két százalékos eséssel nyitott az amerikai kereskedésben.

Miközben az Egyesült Államokban a bevételek miatt aggódnak, itthon valószínűleg komoly fejtörést nem okoz a közvetítő csatornának, hogy a magyar válogatott sem jutott ki a vb-re. Egyrészt mi épp akkor vettünk részt utoljára vb-n, amikor az amerikaiak lecsúsztak róla (tehát 21 éve), másrészt itthon a közvetítési jogok megvásárlásában szinte egyáltalán nem játszottak szerepet üzleti megfontolások. A világbajnokság mérkőzéseit ugyanis a közmédia sportcsatornája tűzi műsorra. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a 2018-as és 2022-es vb-ért összesen 2,32 milliárd forintot fizetett még 2012 elején.

A magyar válogatott kiesése egyébként már hetekkel ezelőtt eldőlt. A csapat végül 10 meccsen mindössze 13 pontot gyűjtött, kevesebb, mint fele annyit, mint a második, még pótselejtezőt érő helyen végző Svájc.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat labdarúgás MTVA Twenty-First Century Fox Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Bucsky Péter
2024. október 15. 04:44 Közélet

Már nem is cél, hogy európai színvonalat érjen el a magyar vasút

A következő tíz évben nem tervez érdemi minőségfejlesztést a kormány a vasúton, csak a legkirívóbb problémák egy részének kezelésére lesz pénz.

Jandó Zoltán
2024. október 14. 15:17 Adat, Közélet

Senkinek nem kellett az ötmilliárdos tihanyi ingatlan

Az aukció három napja alatt egyetlen licit sem érkezett a közel 40 ezer négyzetméteres, 5,2 milliárdért kínált tihanyi ingatlanra.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.