Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 27. 15:21 Élet

A nyugati országok tiltólistáin szerepel, nálunk az Orbán-rendszer csúcscégével kezd együttműködni a Huawei

Aggasztónak véli az amerikai kormány a 4iG és Huawei közös, egy héttel ezelőtti szándéknyilatkozatát. Eszerint a két cég együttműködhet a mobil- és a vezetékes kommunikáció fejlesztésében, műszaki kutatásoknál, valamint közös adatközpont-, felhő- és informatikai infrastruktúrával kapcsolatos szolgáltatásokat nyújthat.

  • Az USA kormányának képviselői meg is keresték aggályaikkal a 4iG-t vezető Jászai Gellértet a VSquare hírlevele szerint, Jászai szerint azonban az amerikaiak csak „nem akarják, hogy egy nagy távközlési cég Európa közepén a Huawei technológiájával terjeszkedjen.”

Miért fontos ez? A legújabb generációs, nagy adatátviteli sebességre képes 5G-mobilhálózatok kiépítése javában zajlik szerte a világon. Az ehhez szükséges berendezések piacán is aktív a Huawei, ám a kínai technológiai céget az iráni embargó megsértése óta nem szívesen látja a legtöbb nyugati ország.

  • Jókora potenciál van az 5G hálózat fejlesztésében, az Európai Unió lakott területein egyelőre 81 százalékos a lefedettség. Jelentős különbségek vannak azonban a tagállamok között, Magyarországon 58 százalékos a lefedettségük.

Tágabb kontextus: kínai államhoz való kötődése miatt számos nyugati számos ország nemzetbiztonsági kockázatot lát a Huawei terjeszkedésében, többek között kibertámadásoktól és kémkedéstől tartanak. Az erre vonatkozó vádakat a Huawei visszautasította, bíróságon támadta, ám például néhány hónappal ezelőtt egy volt CIA-vezető azt állította, hogy a cég megosztotta a kínai kormánnyal az általa ismert külföldi távközlési rendszerekkel kapcsolatos tudását.

  • A kínai Huawei tiltólistára került az USA-ban, és Romániától az Egyesült Királyságig számos ország szembehelyezkedett a kínai technológiai óriással. A Huawei-embargót Donald Trump jelentette be 2019-ben a Kínával szembeni kereskedelmi háború és nemzetbiztonsági okok miatt.

Magyar aspektus: Magyarország a kezdetek óta nem osztozik a nyugati országokban jellemző „Huawei-fóbiában”, sőt ki is állt a cég mellett.

  • A 4iG pár év alatt az Orbán-rendszer csúcsvállalatává vált, a Direkt36 cikke alapján Orbán Viktor is tárgyalt a nevében. Eleinte jórészt az informatikai piacon tört előre közbeszerzések elnyerésével és számos cég bekebelezésével, majd a Digi és a Vodafone magyar cégeit is felvásárolta. Utóbbi tranzakció 660 milliárd forintba került, amit döntően az állam finanszírozott.
  • A 4iG az országon kívül is igyekszik fokozni a jelenlétét, idén például akár az 5G hálózat fejlesztésére is kiterjedő partnerséget kötött a montenegrói kormánnyal, és egy Albániát Egyiptommal tenger alatt összekötő kábelvezeték kiépítésében is részt vehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHalsperma-minősítéstől az űrbe: a közbeszerzési bajnok 4iG útja a legnagyobb magyar cégek közéHa minden tervezett felvásárlás megvalósul, a 4iG a magyar informatikai piac éllovasa lesz, jövőre akár 300 milliárd forint feletti árbevétel is összejöhet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNyerhet-e bárki azzal, ha elüldözik a Huawei-t?A versenytársak cserébe kiszorulhatnak Kínából, az európai és amerikai mobilcégek pedig drágábban építhetik ki az 5G rendszerüket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Kína-barát Magyarország ellenáll az amerikai Huawei-fóbiánakMeg sem próbálunk lavírozni, egyenesen ellenszegülünk Amerikának, és Kína felé fordulunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA 4iG egyiptomi óriásprojektje újabb példa a kormányközeli cégek keleti piacszerzéséreAz elmúlt időszakban látszólag egyre jelentősebb külföldi cégekkel vagy projektekben vesznek részt kormányközeli nagyvállalatok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet 5G Digi huawei magyar-kínai kapcsolatok Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.