Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. február 1. 11:58 Tech

Nyerhet-e bárki azzal, ha elüldözik a Huawei-t?

Óriási össztűz alatt áll a Huawei Észak-Amerikában és Európában. Most már az is könnyen elképzelhető, hogy egységes európai bojkott fogja sújtani a kínai társaságot, ami végső soron ahhoz vezethet, hogy a következő generációs, szupergyors mobilhálózatok építéséből a Huawei teljesen kiszorul.

Reális forgatókönyv, hogy a Huawei el sem tud majd indulni az 5G tendereken, mert amint arról korábban részletesen írtunk, az amerikai, ausztrál, új-zélandi és az európai kormányok egy része szerint túl nagy nemzetbiztonsági kockázatot rejt a kínai cég technológiai térnyerése. Mi magyarok pillanatnyilag annak ellenére sem tudhatjuk, hogy lesz-e Huawei 5G hálózat Magyarországon, hogy a Telekom első ilyen állomását éppen a kipécézett kínai cégtől rendelte meg.

De ki nyerhet, ha a totális bojkott megvalósul?

Logikus lenne azt gondolni, hogy a Huawei jelenlegi két legnagyobb hálózatépítő riválisa, a Nokia és az Ericsson örülhet a legjobban a fejleményeknek. Ahogy a Foreign Policy írja elemzésében, a Huawei eddig a globális 5G hálózati megrendelések 28 százalékát szerezte meg, a Nokia 17, az Ericsson pedig 13 százalékon áll.

A csata nem technológiai jellegű, mert a vita nem azon megy, hogy a Huawei képes-e jó minőségben szállítani. Mindenki tisztában van vele, hogy képes, sőt, olcsó is, vélhetően részben azért, mert a kínai állam segíti ebben. A kifogások tehát a nemzetbiztonsági kockázatra (kínai állami kötődés, kémkedés, hekkertámadások segítése) irányulnak, és arra, hogy a Huawei pozícióit gyengítsék a nyugati versenytársakkal szemben.

A kínaiak kiszorítása Amerikából és Európából részben jól jöhet a két legfőbb versenytársnak, de az egyenlet sokkal bonyolultabb. A Nokia és az Ericsson vélhetően nem mehet majd be az 5G szempontjából kulcsfontosságú kínai piacra, ha a csata tovább mérgesedik. Még az is lehet, hogy Pekingnek azt is sikerül elérnie, hogy sok más helyen se tudjanak érvényesülni ezek a cégek.

A Huawei nagyon fontos cég Kínában, és ahogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború zakatol előre, a Huawei bojkott miatt sok más, nem távközlésben dolgozó nyugati céget is kitehetnek Kínából. A Foreign Policy értékelése szerint ezért a távközlésen belül a Samsung lehet a durvuló csata legnagyobb nyertese.

A Samsung nem a hálózat, hanem a készülékek frontján erős, de vezető szerepben van az 5G képes processzorok fejlesztésében is. Ha a nyugati mobilszolgáltatóknak megtiltják a Huawei eszközök forgalmazását, akkor a legtöbben a Samsungtól fognak többet rendelni.

Borje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója nem véletlenül nem örül a fejleményeknek, amint a napokban megjegyezte, a Huawei háború bizonytalanságot okoz a világpiacon, és a bizonytalanság soha nem kedvez a beruházásoknak. A svéd gyökerű cég hivatalosan most is számol azzal, hogy részt vehet majd a kínai 5G fejlesztésekben, a finn Nokia pedig még inkább érintett, hiszen a társaság már benn is van a kínai 5G-ben, az ottani szolgáltatókkal már 2 milliárd dollár értékben szerződött.

A Huawei számára kellemetlenek a fejlemények, de marad még piac számára Amerikán és Európán kívül is. Szakmai körökben köztudott, hogy a Huawei az árversenyben borzasztóan erős, és a fejlődő világ kevésbé tehetős államaiban a kormányok nem lesznek szívbajosak a tendereket sima árversenynek tekinteni. Náluk az ipari kémkedés nyilvánvalóan kevésbé kényes kérdés.

Visszatérve a fejlett országokra, a Huawei ezeken a piacokon azért nagyon “hasznos” szereplő a mobilszolgáltatóknak, mert megfelelő minőséget tud adni olcsón, amivel lejjebb lehet tornászni a többiek árait is. Nem feltétlenül vesz egy nyugati mobilszolgáltató mindent a Huawei-től, de ha a kalapban mindig benne van az olcsóbb Huawei is, akkor a riválisok árait is lejjebb tudja alkudni. Így végső soron az is előfordulhat, hogy a Huawei kitoloncolása magasabb fejlesztési költségekhez vezet például Európában, és nem nehéz kitalálni, hogy ezt a pluszt kivel fogják megfizettetni a szolgáltatók. Ez lehet a vélt vagy valós nemzetbiztonsági kockázat elhárításának tényleges ára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech 5G Ericsson huawei kémkedés kereskedelmi háború mobil Nokia távközlés Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.