Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. január 31. 06:47 Tech

Elfelejtették mondani, de a Telekom 5G tesztjének szállítója a fejlett világból éppen kiutálni készült Huawei

Hétfőn jelentette be a Telekom, hogy Zalaegerszeg belvárosában elindult az első magyarországi 5G mobilállomás tesztelése. A közleményből furcsa módon nem derült ki, hogy melyik cég a technológia szállítója, ami azért is szúrt szemet, mert egy fél mondatban még azt is megemlítették, hogy laborkörülmények között 2017-ben még az Ericsson volt a partner. Ebből a mondatból azonban egyáltalán nem következett, hogy most is ugyanez a helyzet, ezért rákérdeztünk.

A zalaegerszegi állomás most indított tesztüzeme során a Huawei Technologies és a Cisco kereskedelmi bevezetésre kész 5G hálózati eszközeit használjuk. Ez a megállapodás csak erre a tesztüzemre vonatkozik. Természetesen megkezdtük az 5G tender előkészületeit is.

írta nekünk Kutas István, a Telekom PR vezetője.

Úgy tűnik, hogy a Huawei nevét manapság nem feltétlenül érdemes erőltetni az együttműködő partnerek listáján, aminek az lehet az oka, hogy a cégtől sorra vágják el az 5G fejlesztésének lehetőségét Észak-Amerikában, Ausztráliában és Európában, vagyis a világ legfejlettebb országainak jelentős részében.

Amint arról korábban mi is írtunk, számos országban döntöttek úgy, hogy a Huawei eleve el sem indulhat majd az 5G tendereken, mert felmerült a gyanú, hogy a cég nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Konkrétan az a gond, hogy a kínai állampárthoz szorosan kötődő társaságnak gondolják a céget, és attól tartanak, hogy a mobiltávközlési technológián keresztül a jövőben adott esetben a kínai kormány törekvéseit is kiszolgálhatja. Asszisztálhat a kémkedéshez vagy egy hekkertámadáshoz. A kínaiak egészen kifinomult eszközökkel kémkednek, arra is volt már példa, hogy hardvereket hekkeltek meg:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkCeruzahegynél kisebb mikrocsippel szállták meg kínai kémek a legnagyobb amerikai cégeketAnnyira áttekinthetetlenek lettek az ellátási láncok, hogy Kína a legmerészebb kibertámadással is megpróbálkozott.

A bojkott másik oka az, hogy az elmúlt években globális óriássá fejlődő cég most már a nagy nyugati versenytársak babérjaira is tör, amit azért nem néznek jó szemmel, mert a fejlett világ vezetőinek megítélése szerint nem illik bele az üzleti etikettbe, hogy a kis Huawei egykor (sok kínai társához hasonlóan) másolással kezdte a karrierjét.  A nyugati narratívának tehát az is része, hogy a technológiai szabadalmi védettségeket kikerülve, a kínai állam támogatásával nőtt nagyra a cég, amely most már saját pályájukon is veszélyezteti a nagy nyugati gyártókat. Mindez jól illeszkedik Donald Trump amerikai elnök erősen vitatható kínai kereskedelmi háborús politikájába is.

A Huawei pénzügyi igazgatóját december elején amerikai kérésre letartóztatták a kanadai Vancouverben, egy Lengyelországban dolgozó kínai Huawei alkalmazottat pedig nemrég kémkedéssel vádoltak meg. Az USA egyenesen vádat emelt a vállalattal szemben, és ennek része a feltételezett technológiai átvétel is, amelyet egyébként eddig még nem bizonyítottak. Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki az ügyben. A Huawei minden vádat tagad.

Úgy tűnik, hogy a magyar kormánynak egyáltalán nincsenek hasonló aggályai, annál is inkább, mert az első 5G teszt éppen azért kezdődött Zalaegerszegen, mert a város határában épül az önvezető autók tesztelésére is alkalmas tesztpálya. Ezt egy állami társaság építi, amellyel a Telekom szerződött a tesztre.

Természetesen 2017 júniusában, amikor a tesztre vonatkozó szerződést a felek aláírták, még egyáltalán nem zúdult globális tűz a Huawei-re, és az is hozzátartozik a teljes képhez, hogy a céget sehol sem technológiájának minősége miatt támadják. Másrészt a teszt értelemszerűen nem jelenti azt, hogy a Telekom már kiválasztotta a hálózati szállítóit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAmerika még jobban megszorította a világ egyik legnagyobb mobilcégétMiközben a felek elvileg az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárásán dolgoznak, a Huawei ellen két ügyben is vádat emeltek az Egyesült Államokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDurvul a Huawei és a fejlett világ közötti sakkjátszmaSokszálú történet bontakozik ki a szemünk előtt, a kémkedéstől kezdve a lopáson keresztül a technológiai fölény megszerzéséig.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech 5G huawei Telekom teszt Zalaegerszeg Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.